Finanțe

Victor Ponta a demisionat

4 nov. 2015 2 min

Victor Ponta a demisionat

Reading Time: 2 minute

Premierul Victor Ponta a declarat astazi ca isi depune mandatul si ca spera ca demisia guvernului sau satisface cerintele oamenilor care au fost in strada, adaugand ca este nevoie de solutii rationale.

“Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii si dorinta din nou legitima de a avea responsabilitati mai mari decat cele ale patronilor de la firma respectiva. Oamenii simt nevoia de mai mult si ar fi o mare greseala din partea mea sa ignor acest lucru”, a delcarat premierul Victor Ponta.

Dupa trei zile de doliu national si un mars al tacerii in memoria victimelor de la Clubul Colectiv, peste 25.000 de oamenii au iesit in strada pentru cere schimbarea.

Presa straina anunta demisia premierului Victor Ponta si a Guvernului Romaniei, dupa ample proteste de strada.

„Furia fierbea de ceva timp in Romania impotriva Guvernului, perceput de multi drept corupt, iar incendiul de vineri a sporit aceasta furie”, comenteaza Associated Press preluata de SKY NEWS, ziarele „The Guardian” si „The Telegraph”, dar si presa canadiana.

Reuters comenteaza ca Ponta a demisionat in mod surprinzator la doar cateva ore dupa un protest in masa prin care s-a cerut demisia Cabinetului, in timp ce bilantul victimelor incendiului de la clubul de noapte din Bucuresti a ajuns la 32 de morti.

Asupra lui Ponta, „singurul premier in exercitiu din aceasta tara vizat de un proces de coruptie, presedintele Klaus Iohannis, care l-a invins in alegerile prezidentiale din noiembrie, a exercitat presiuni sa demisioneze”, aminteste Reuters.

Ce urmeaza?

Potrivit Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis va desemna un premier interimar din randul actualilor membri ai Guvernului si va demara consultarile cu partidele reprezentate in Parlament pentru numirea unui candidat pentru functia de prim-ministru ce va forma un nou Cabinet.

Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.

Constitutia Romaniei prevede, la articolul 103, alineatul (1), ca pentru investitura unui guvern ”Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”.

La acelasi articol se stipuleaza: ”Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului”. Alineatul 3 precizeaza ca ”Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”.

Foto: Dan Mihai Balanescu, www.facebook.com/b.danmihai

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: