Finanțe Interviuri

Revine increderea in sistemul bancar

8 sept. 2015 2 min

Revine increderea in sistemul bancar

Reading Time: 2 minute

emil bituleanu libraRomanii se imprumuta din nou si nu doar pentru consum, ci si pentru investitii. Sistemul bancar romanesc a aratat primele semne de revenire, spune Emil Bituleanu, director general, Libra Internet Bank, care vede noi consolidari pe piata pana la sfarsitul anului.

-Cum va evolua creditarea in acest an?

In prima jumatate a anului in curs, profitabilitatea sistemului bancar romanesc a aratat primele semne de revenire, iar tendinta este de crestere. Pentru anul in curs, estimez o crestere cu cateva procente a creditarii la nivel de piata, fata de decembrie anul trecut.

-Ce a impiedicat pana acum cresterea creditarii?

Atat in zona consumatorilor, fie ei persoane fizice sau persoane juridice, cat si la nivelul creditorilor, perioada de post-criza financiara a lasat o doza semnificativa de neincredere intr-o evolutie pozitiva a lucrurilor, fapt ce a impiedicat cresterea creditarii.

Insa, in prezent, momentul pare depasit, competitivitatea de pe piata bancara, optimizarea proceselor de vanzari si accentul pe confortul sporit al clientului reprezinta potentiale de crestere a cererii de creditare.

-Pe ce produse corporate mizeaza Libra Internet Bank? Dar in cazul produselor de retail?

Exista cerere atat pentru activitate curenta, cat si pentru investitii; cu o remarca speciala pe cererea de finantare a proiectelor imobiliare.

In zona de retail, de la inceputul anului pana acum, banca a inregistat un numar crescut de clienti online. Contul Libra Online nu necesita deplasarea clientului intr-o sucursala si se deschide exclusiv online. Am atras surse (depozite si conturi de economii) de peste 30 milioane de lei de la aproximativ 1.000 de clienti persoane fizice si vrem să ne pozitionam cu o oferta buna pe zona de economii.

-Cum evolueaza creditarea in cazul profesiilor liberale?

Domeniul medical a crescut, dar mai lent decat in anii precedenti. Evolutia este pozitiva si va continua sa creasca si in urmatorii ani.

-Cum vedeti evolutia sistemului bancar local? Vom vedea banci scoase la vanzare pana la sfarsitul anului?

Este posibil sa apara noi consolidari pe piata.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: