Interviuri

Remus Hîrceagă, ERA Europe: „Procesul optimizării de costuri poate aduce multe beneficii unei companii”

19 oct. 2023 6 min

Remus Hîrceagă, ERA Europe: „Procesul optimizării de costuri poate aduce multe beneficii unei companii”

Reading Time: 6 minute

După 16 de ani, în care a ocupat poziții în top managementul unor companii ca Exonn Mobil, OMV Petrom, sau Țiriac Group, Remus Hîrceagă alege să pornească pe drumul antreprenoriatului și decide să se orienteze spre domeniul optimizării costurilor.

Astfel, în 2020, achiziționează franciza Expense Reduction Analysts (ERA), una dintre cele mai cunoscute și mai importante companii de consultanță în gestionarea costurilor la nivel mondial.

Ați renunțat la statutul de angajat al unei companii și ați trecut în antreprenoriat. De ce?

Ca angajat, am urcat treaptă cu treaptă până la pozițiile de manager și consultant în companii cu notorietate în România și în afara ei. Prin trecerea la antreprenoriat, odată ce am fondat Țiriac Energy, am dorit să văd totul dintr-o altă perspectivă de business, care să-mi arate cine sunt cu adevărat, fără să fiu influențat de etichetele care mi se puneau. Un alt motiv ar fi că la primii mei pași în antreprenoriat am ajuns la performanța de a face o firmă cu cel mai bogat om din România (n.r. – Ion Țiriac), ceea ce puțini au reușit. A avea și a gestiona propriul business înseamnă libertate, a fi propriul tău stăpân, a afla cine ești cu adevărat. De asemenea, pe cont propriu ai posibilitatea de a te dezvolta permanent pentru că ești într-o documentare continuă, deoarece trebuie să fii în pas cu trendurile domeniului în care activezi, să știi legislația, contextele economice și multe alte informații despre concurență, clienți, stakeholderi, piețe interne și externe.

Ați achizitionat Master Franciza pentru Romania Expense Reduction Analysts (ERA), una dintre cele mai mari firme de consultanță la nivel mondial, specializată în gestionarea costurilor. De ce ați ales acest segment de antreprenoriat, optimizarea de costuri?

Am ales cost managementul datorită experienței pe care o dețin. Activez de peste 27 de ani în corporații și companii multinaționale de prestigiu în România. Înainte de fonda Țiriac Energy am activat în poziții de top management în companii ca BP, ExxonMobil, OMV România, Petrom LPG, OMV Petrom și OMV AG.

18 ani am activat în domeniul energie, sub diversele ei forme, de aceea a fost cumva firesc să profit de experiența mea și să cumpăr franciza ERA în 2020 și Master Franciza pentru România în 2023. Oricum, cine dorește o franciză de acest tip trebuie să iubească abordarea: sunt plătit doar dacă livrez valoare monetizată (extraprofit) în contul clientilor. Iar această abordare nu este pentru oricine, deși exact acest model de afaceri „skin in the game” (model ce se bazează pe asumarea de riscuri în special în afaceri și finanțe) m-a determinat să fac pasul spre franciza menționată.

Ce înseamna optimizare de costuri și de ce trebuie un asemenea proces să fie o prioritate pentru o companie. Ce beneficii îi poate aduce?

În contextele economice actuale, procesul optimizării de costuri poate aduce multe beneficii unei companii, dacă este făcut de specialiști. Este vorba practic de un proces de minimizare de costuri în timp ce se maximizează profiturile afacerii. Pe parcursul procesului se identifică și elimină toate sursele de rentabilitate scăzută. Se reduc și se opresc de a la fi folosite resursele neutilizate sau inactive. Se reduc, de asemenea, costuri de infrastructură și întreținere, astfel că beneficiile sunt evidente. Compania economisește bani și resurse multiple și acest lucru are ca efect creșterea performanțelor.

De la care departamente ale unei companii începe optimizarea?

Optimizarea începe de la o discuție cu „Sponsorul”. Este vorba despre acea persoană dintr-o companie (antreprenor sau nivel CXO-Chief Experience Officer) care susține o implementare de optimizare de costuri pe bază de succes, modelul ERA. Acest proces nu este pentru orice companie, pentru că este nevoie de încredere încă de la început din partea managerilor ei și de dorința de a lucra într-un asemenea model de business unic în România. Astfel, departamentele de la care începe optimizarea sunt: management executiv, operațiuni și achiziții, în această ordine.

Care sunt cele mai importante instrumente de optimizare a costurilor unei companii? Este marimea companiei importanta in ceea ce priveste aceste alegerea acestor instrumente de optimizare și a strategiei potrivite pentru aplicarea lor?

ERA vizează companii cu cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro. Instrumentele de optimizare reprezintă opțiunile pe care le oferim clienților spre implementare și sunt extrem de variate. Acoperim astfel peste 40 de categorii de costuri, ceea ce înseamnă o paletă foarte vastă. În ceea ce privește instrumentele generale de optimizare, acestea sunt: reducerea costului / unit, reducerea costului total (consumului), transformarea centrelor de costuri în centre de profit și reducerea costului prin schimbarea de procese.

Cât durează un proces de optimizare a costurilor unei companii medii spre mari?

În această privință nu există o perioadă anume, un timp bine definit încă de la început. Sunt foarte mulți factori în joc pe care îi am în vedere atunci când coordonez un asemenea proces. Durata optimizării depinde de diverși factori ca dimensiunea și complexitatea companiei sau business-ului, nivelul de colaborare la care ajungem cu managerii companiei, aici vorbind de deschiderea pe care au ei față de propunerile ERA, față de eforturile de optimizare pe care le facem.

În general, optimizarea costurilor este un proces lung care trebuie derulat continuu, pentru că trebuie să existe actualizări și îmbunătățiri constante ale lui. Aici nu vorbim despre un proces superficial care trebuie făcut o singură dată de către o companie, pentru că resursele se pot înmulți odată cu dezvoltarea companiei și atunci apare o nevoie permanentă de corecții și actualizări de costuri, investiții și reinvestiții.

Optimizarea costurilor presupune, cum am precizat deja, identificarea și eliminarea surselor de risipă și acest aspect aduce cu sine schimbări la nivel de procese de afaceri aflate deja în derulare. De multe ori aceste schimbări cer timp.

Luăm în considerare toate aceste aspecte și putem spune că un proces de optimizare a costurilor într-o companie poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni sau chiar ani, în funcție de contextele economice, circumstanțele în care se desfășoară business-ul respectiv și de obiectivele specifice ale organizației.

De ce să aleagă o companie să lucreze cu o echipa (agenție) externalizată de optimizare de costuri?

În primul rând, multe companii nu au resursele umane necesare, unele specializate pe optimizarea de costuri, adică nu au expertiza necesară de a ține costurile sub control.

O echipă de experți precum cea din care fac și eu parte găsește oportunități de economisire durabilă prin derularea procesului de optimizare a costurilor. Economiile pe care le face o companie, dacă aplicăm modelul ERA de cost management, pot ajunge și la un procent din două cifre. În plus, noi lucrăm în cadrul unei companii de notorietate, la nivel mondial, și avem acces la o rețea de networking internațional, cu ajutorul căreia cunoaștem toate contextele și schimbările economice care pot influența un business ce activează în România.

O echipa de specialiști în optimizarea de costuri face schimbări oportune în lanțuri de aprovizionare și în diverse alte procese al unei companii, găsind furnizori care să răspundă mai bine la nevoile unei companii sau schimbând termenii contractuali cu actualii furnizori, termeni care să ofere condiții mai atractive. Atât eu cât și colegii mei din ERA avem specializări și cunoștințe extinse, care includ tehnici de negociere, evaluare de performanță, cunoștințe temeinice în domeniile financiar-contabil și legislație. Un alt aspect important al externalizării serviciilor de cost management al unei companii este acela că ea va deține controlul permanent asupra procesului nostru de gestionare a costurilor, astfel că există transparență totală.

Ne puteți da un exemplu de optimizare de costuri spectaculoasă a unei companii din portofoliul dumneavoastră?

Am clienți de notorietate în portofoliu, printre care SOCAR Romania, Rolana Tex, Romcarbon, Austrotherm, Sidma Romania, Rifil, Opal Tehnilogies, Wopfinger, etc. Optimizări relevante sunt în privința tuturor, dar aici pot menționa de cifre ca 11% economii la energia electrică pentru compania SOCAR România sau 9% economii pentru compania ICME ECAB.

Care sunt planurile lui Remus Hîrceagă din punct de vedere profesional pentru următorii ani și ce planuri aveți în vedere pentru ERA România?

Îmi fac planuri pe termen scurt, în general, pentru că experiența mi-a demonstrat că este imposibil să mă gândesc la o perioada de 3-5 ani, de acum înainte. Lumea se schimbă în fiecare secundă, este utopic să planifici pe termen lung, de aceea obiectivele mele sunt pe un an si/sau pe 90 de zile. Dar pot spune de 2024 și obiectivele pe care le-aș dori îndeplinite până la finalul acelui an. Doresc să termin 2024 cu o rețea de 20 parteneri și să fim toți în măsură să optimizăm cu un procent de succes de 100% cele opt categorii principale ale ERA România: energie, logistică, ambalaje, managementul deșeurilor,  managementul flotelor, asigurări, telecomunicatii și capital de lucru.

Obiectivul ERA pe termen scurt devine astfel să aducă persoane cu expertiză de top, cu minimum 15 ani experiență la nivel management executiv, în cadrul organizației. Nu este simplu deloc, pentru că pe plaiurile mioritice se preferă foarte mult un „job” ca angajat, considerat mult mai sigur în loc de mediul antreprenorial în care s-ar putea intra prin intermediul acestei francize. Părerea mea este exact opusă și anume, un „job” ca angajat este cel mai riscant. Așa cum ziceam și la începutul discuției, a fi propriul tău stăpân înseamnă libertatea alegerilor, oportunitatea de a arăta ce poți, fără să își vinzi timpul unui angajator pentru că depinzi de un salariu.

Lucrați într-un domeniu în care ați putea activa oriunde în lume? Ați preferat să rămâneți în România. De ce?

Știți, m-am născut pe Câmpia Libertății de la Blaj. Iubesc România și poporul român, mi-e în sânge. Consider că sunt multe de făcut aici și mă simt cumva obligat să-mi aduc aportul la schimbările în bine pe care le putem face în această țară superbă. Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n țara mea!

Array

Articole pe aceeași temă: