Stiri Tech

Romania, pe harta eSport

9 apr. 2015 2 min

Romania, pe harta eSport

Reading Time: 2 minute

La nivel mondial, 13 milioane de oameni practica sporturile electronice si 205 milioane de spectatori care urmaresc eSports, iar Romania tine pasul cu trei milioane de fani ai jocurilor electronice.

„In Romania, estimarile noastre arata ca sunt aproximativ trei milioane de fani ai jocurilor electronice, iar evenimentele eSport organizate de PGL au adus România la acelasi nivel cu tarile-lider din domeniu. Daca ne uitam cât de repede se dezvolta, putem spune fara niciun dubiu ca sportul electronic este cel mai promitator sport al viitorului”, a declarat presedintele PGL, Silviu Stroie, intr-o intalnire cu jurnalistii si casterul (comentatorul) canadian Matthew „Sadokist” Trivett, gazduita de studiourile PGL.

Aflat la Bucuresti pentru a comenta partidele turneului internaţional PGL CS:GO Championship Series, Matthew „Sadokist” Trivett le-a spus jurnalistilor ca industria inca tanara a jocurilor electronice este intr-o continua ascensiune. Casterul canadian spune ca lucrurile evolueaza foarte rapid, iar valoarea evenimentelor, precum DreamHack, dar si a jucatorilor va genera fidelizarea publicului. Tinerii care urmaresc acum meciuri din sportul electronic si isi susțin echipele preferate vor ramâne fani pe masura ce se maturizeaza.

Comparația cu sporturile tradiționale a devenit tot mai frecventa, mai ales ca eSport-ul ajunge sa rivalizeze in premii, competiții si organizații (cluburi sportive) cu sporturi precum tenisul si, cu unele rezerve, chiar fotbalul. „Coordonarea reflexelor si procesele mentale care se activeaza in timpul unui meci de CS:GO sunt la acelasi nivel cu cele din timpul unui meci de baschet sau fotbal”, а explicat Trivett.

Sadokist spune ca nu poti sa separi progresul tehnologic de evoluția sporturilor electronice, dar depinde de fiecare comunitate in parte. Comentatorul a dat exemplul jocului League of Legends, aparut de câțiva ani si in mare voga la ora actuala, dar si Counter-Strike, care desi a fost lansat in urma cu 14 ani, a progresat odata cu tehnologia, aplicand acele ajustari care sa-i pastreze şi stilul şi fanii.

Avântul tehnologic aduce schimbari si in modul in care competițiile ajung la public in ultimii 2 ani, Twitch.tv a oferit tuturor utilizatorilor de internet posibilitatea de a urmari sporturile electronice live, de pe orice device smart, iar acest lucru a dus la o popularizare masiva a lor.

Duminica trecuta, peste 120.000 de oameni au vizionat in acelasi timp meciul dintre Fnatic si NiP din PGL CS:GO Championship Series, transmis pe platforma Twitch, audiența care poate fi comparata cu cifrele de audienţa ale unui post de televiziune.

Finala PGL CS:GO Championship Series va avea loc la DreamHack Bucharest 2015, la Sala Polivalenta (24-26 aprilie), iar Sadokist preconizeaza a fi “а good show”. intrebat despre programul evenimentelor de la DreamHack Bucharest, presedintele PGL Silviu Stroie a dezvaluit ca una dintre noutațile anului acesta este ca la Sala Polivalenta vor fi doua scene principale pe care se vor disputa doua competiții internaionale, PGL CS:GO Championship Series si Starladder Star Series XII.

PGL CS:GO Championship Series, in afara de cele patru echipe de rang mondial care s-au calificat in fazele finale, va atrage si prin valoarea echipei de analiza: 3 comentatori pentru meciuri (Matthew “Sadokist” Trivett, Joona “Natu” Leppanen si Toby “TobiWan” Dawson) si 2 analisti (Duncan “Thorin” Shields si Richard Lewis).

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: