Finanțe

România, în top 10 economii din UE

12 sept. 2016 2 min

România, în top 10 economii din UE

Reading Time: 2 minute

România are potențialul să devină una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, în următorii 20 de ani, dacă se concentrează pe trei arii cheie și aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung, consideră investitorii străini din România.

Foreign Investors Council (FIC) lansează platforma pentru dialog VA URMA, considerând că este momentul oportun ca cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic și politicienii să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societății și care să fie sprijinit de toți factorii de decizie. Membrii Consiliului Investitorilor Străini consideră că locul 10 în topul economiilor UE este ambițios, dar posibil. Economia României ar valora 655 miliarde EUR în 2036, echivalentul unei creșteri de patru ori, ca mărime față de prezent. Comunitatea FIC este conștientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcții cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creșteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată.

Pentru atingerea acestui obiectiv, România trebuie să facă un salt calitativ astfel încât să poată crește în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creșterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potențialul în prezent –până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei.

“Ceea ce ne propunem este să creăm o platformă de dialog în care să stimulăm și să contribuim la această dezbatere privind definirea unei ambiții naționale, promovarea ei și să găsim idei sau potențiale soluții cu privire la un model de guvernanță, folosind principiile pe care le aplicăm în afaceri”, arată Consiliul Investitorilor Străini, într-un.comunicat de presă.

Consiliul Investitorilor Străini precizează că FIC nu are vocația de a produce un plan pe termen lung pentru România. Acesta este atributul Guvernului, cu sprijinul Președinției, Parlamentului, Băncii Naționale, partidelor politice și printr-o amplă consultare cu mediul academic, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: