Tech Interviuri

Românii care creează viitorul securității cibernetice

15 feb. 2019 4 min

Românii care creează viitorul securității cibernetice

Reading Time: 4 minute

Încercând să creeze un software pentru securitatea cibernetică, Mihai Raneti și-a dat seama că este mult mai eficient să lucrezi la nivel de hardware. Prin urmare a fondat CyberSwarm, care tocmai a creat în premieră mondială o sinapsă anorganică ce poate înlocui zeci de mii de microprocesoare lucrând în sincron.

Mihai Raneti CyberSwarm roCare a fost ideea cu care ai pornit la drum când ai fondat CyberSwarm?

Chiar și cele mai bune măsuri de securitate cibernetică sunt ineficiente împotriva unui atacator inteligent și foarte decis. Asta este o problemă reală, cu care m-am confruntat când făceam mentenanță IT pentru dife­rite companii românești. După multe eșecuri în a implementa nivelul de securitate pe care mi-l doream, mi‑am dat seama că produsul de care am nevoie nu există încă. Așa că m-am hotărât să-l fac.

De ce hardware și nu software? Care sunt provocările pentru a face hardware în Europa?

Am încercat mult timp să rezolvăm problema securității cibernetice doar cu software, însă am descoperit că este imposibil să securizezi un sistem de operare instalând aplicații peste el. După o serie de cercetări am reușit să înțeleg că, folosind un simplu software, informațiile nu pot fi cu adevărat securizate și protejate împotriva atacurilor cibernetice. Vulnerabilitățile apar în straturile profunde ale sistemelor, uneori chiar în hardware – așa cum este cazul Meltdown sau Spectre. Nicio aplicație nu te poate apăra împotriva unor probleme care apar acolo unde software-ul nu poate acționa. Pentru asta e nevoie de ceva care să acționeze încă de la fundația sistemului. De la această nevoie de protecție sporită a plecat ideea migrării de la software la hardware.

Care au fost principalele borne pentru CyberSwarm în 2018?

Finanțare, tehnologie și echipă. Acestea au fost prioritățile mele pe parcursul lui 2018 și, acum că am ajuns până aici, sunt în același timp încântat și înspăimântat. Încântat, pentru că am reușit să facem ceva miraculos cu resursele pe care le-am avut și pentru că am strâns o echipă extraordinar de capabilă. Înspăimântat, pentru că în 2019 am ambiția să depășesc tot ce am făcut până acum.

Câți oameni lucrează acum în companie și cum va evolua echipa în perioada următoare?

Suntem o echipă de 32 de oameni, între care 20 de cercetători cu docto­rate în diverse domenii, precum fizică, chimie, matematică și automatică. Lor li se adaugă încă cinci oameni specializați în software, iar restul se ocupă de partea de business și marketing. Echipa noastră reunește atât oameni care sunt pasionați de tehno­logie, cât și oameni care au pregătire în domenii precum lingvistica, filosofia sau economia.

Ați reușit un breakthrough tehnologic important prin sinapsa anorganică. Cât de importantă este aceasta și cum o veți folosi?

Sinapsa anorganică poate înlocui câteva zeci de mii de microprocesoare care lucrează în sincron. Este o tehnologie optimizată pentru inteligență artificială, care permite oricărui aparat să ruleze algoritmi de machine learning fără să fie nevoie de o conexiune la internet sau cantități enorme de energie și putere de procesare. CyberSwarm va utiliza această tehnologie în domeniul securității cibernetice. Deja folosim sinapsa pentru a codifica mesajele transmise între două sau mai multe calculatoare astfel încât să nu poată fi interceptate sau modificate. Pe viitor, ne vom concentra mai ales asupra domeniilor din IT care s-au dovedit greu de securizat. Internet of Things, cloud, aparatura industrială sau vehiculele inteligente, toate sunt segmente pentru care soluțiile tradiționale, de tip antivirus și firewall, sunt nepotrivite pentru că necesită resurse care nu sunt disponibile pe o cameră video, de exemplu.

Cum vezi evoluția companiei în 2019? Ce v-ați propus pentru anul viitor?

2019 va aduce o nouă rundă de finanțare, mărirea echipei în jurul nucleului creat, precum și o serie de pași importanți în dezvoltarea tehnologiei. Din multe puncte de vedere 2018 a fost un an de pionierat, iar anul viitor va urma un trend ascendent.

Este dificil să pornești un business cu potențial global în România?

Cu siguranță nu-i ușor. Tehnologia și inovația costă, iar sursele de finanțare din România sunt extrem de puține și nu sunt concentrate pe dezvoltarea tehnologiilor de viitor. O tehnologie nouă va avea un impact mare peste un număr de ani, iar perioada asta trebuie acoperită din finanțări din venture capital.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să pornească un startup în zona de tech?

În primul rând, să se înarmeze cu multă răbdare. Trebuie să înțeleagă că, indiferent de cât de bună este ideea lor, nimeni (sau foarte puțini) nu-i va vedea importanța așa cum o văd ei. În al doilea rând, să nu le fie frică de eșec, să greșești este normal. Din eșecuri se învață cel mai mult. De-a lungul timpului, toate greșelile mele s-au transformat în experiență pe care nu aș fi putut să o dobândesc altfel. Succesul se află la capătul unui lung șir de greșeli. Și, nu în ultimul, să nu se atașeze prea tare de propria idee. Pentru a accepta când nu merg lucrurile trebuie să nu fii îndrăgostit de ideea ta, să știi când să ceri ajutor, când să te oprești și să încerci o nouă abordare pentru a duce totul mai departe.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: