Tech Stiri

Românii, tot mai interesați de cursuri IT

20 iul. 2020 4 min

Românii, tot mai interesați de cursuri IT

Reading Time: 4 minute

Atrași de salariile mari din industrie și de plaja largă de joburi disponibile pe piața muncii, tot mai mulți români se înscriu la cursuri IT, în ultimele trei luni, fiind înregistrată o creștere cu 50% a cererii pentru astfel de cursuri.  

Wantsome, Academia Prietenoasă de IT cu puncte de lucru în Iași și București, a analizat ce înseamnă pregătirea alternativă în România și care sunt elementele cheie pe care le caută companiile atunci când recrutează viitori angajați. Un aspect important identificat de Wantsome este acela că tot mai mulți cursanți încep să fie axați pe inovație și dezvoltarea proiectelor proprii, nu doar interesați de obținerea unui loc de muncă în IT. Astfel, ajutorul pe care tehnologia îl poate aduce antreprenorilor de mâine în digitalizarea afacerilor proprii, automatizare sau simplificarea operațiunilor de business începe să devină un factor motivant în selectarea cursurilor potrivite.

Cea mai căutată trăsătură a educației alternative este practica. Atât angajatorii, cât și viitorii angajați sunt interesați de capabilitatea de a îmbina cunoștințele teoretice cu experiența practică. În acest sens, Wantsome pune accent pe consolidarea aptitudinilor, dar și pe reconversia profesională în IT. În trei ani de la înființare, Wantsome a avut un total de 1.130 de cursanți, 234 dintre aceștia înscriindu-se în 2020.

În medie, pentru un curs în clasă se înscriu 18 cursanți. Situația de anul acesta a dus la mutarea cursurilor în online, și, pentru păstrarea calității experienței de mentorat, s-a ajuns la un număr maxim de 12-14 participanți pentru o grupă. Derularea cursurilor online a venit, însă, cu particularități și oportunități deosebite: s-au înscris cursanți din mai multe orașe din țară și mai ales, s-au înscris cursanți români din străinătate, din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Germania sau Spania.

Vârstele cursanților înscriși la Wantsome în ultimii 3 ani se încadrează în intervalul 16 – 47 de ani. Cei între 16 și 19 ani sunt elevi extraordinar de talentați care se înscriu în grupe pentru adulți și caută să își descopere sau dezvolte pasiunile și viitoare cariere. Prin îndrumarea din cadrul școlii de IT, aceștia reușesc să se orienteze mai ușor către tipul de studii superioare pe care să le urmeze. Cursanții cu vârste între 23 și 25 de ani sunt, de regulă, studenți care doresc să se angajeze și au nevoie de experiență practică, de mentorat suplimentar sau de cunoașterea efectivă a unei noi tehnologii pe care vor să o testeze în proiecte personale. Iar cei între 28 și 40 de ani au ca scop dobândirea de cunoștințe noi pentru un avans în carieră sau reconversie profesională 100% față de ultimul loc de muncă sau de studiile efectuate.

Iuliana Anton fondatoare Wantsome

„Când am pornit Wantsome am făcut-o cu un gând clar: în IT există câte un viitor pentru fiecare. Și ne bucurăm să vedem că acest crez îl regăsim la cursanții noștri. E important ca toți cei care trec prin acest proces și vor să dobândească, să stăpânească sau să aprofundeze cunoștințe de IT, să știe că e o industrie în care pot crește constant, în condiții mai bune de lucru, dar în care nu te oprești niciodată din învățat. Este foarte important și interesul acordat educației, înainte de a pune bazele în IT. Cei care fac reconversie profesională vin din domenii diverse, de la finanțe-bănci, învățământ, inginerie sau filologie, specializați în limbi străine, până la marketing, medicină, construcții și chiar poliție sau pompieri. Am avut și cursanți cu studii anterioare în arhitectură, psihologie, geografie și drept. Toate acestea ne-au demonstrat, în mai puțin de trei ani, cât de flexibil e IT-ul și că românii nu se tem să încerce ceva nou pentru binele lor”, a declarat Iuliana Anton, fondatoarea Wantsome.

Cele mai căutate aptitudini în IT în 2020

Conform ultimelor date Wantsome, interesul tinerilor pentru educația alternativă este în creștere cu 50% în ultimele 3 luni. Din acest motiv, au fost pregătite și anumite beneficii pentru studenți, alături de 3 noi programe de tip Școală de Vară dedicate elevilor. Recent, a debutat proiectul Javascript Summer School, o grupă realizată în colaborare cu Școala Privată „Varlaam Mitropolitul” din Iași. Elevii care vor să învețe IT sau cum să-și dezvolte propriile jocuri în Python sau Javascript beneficiază, până în septembrie 2020, de un discount de 25% pentru toate cursurile Wantsome și de câte 1 oră de consiliere cu Iuliana Anton.

Totodată, studenții interesați să învețe alături de Wantsome primesc în plus un discount de 10% din prețul cursului, 1 oră de consiliere în carieră 1:1 cu Iuliana Anton și 1 oră de consiliere educațională 1:1 cu mentorul preferat.

În prezent, Wantsome oferă cursuri structurate pe 4 mari categorii: cursuri de specializare pentru angajați în IT; cursuri pentru reconversie profesională în IT; cursuri pentru elevi; programe de training pentru companii sau echipe de lucru, care pot fi personalizate în funcție de nevoile specifice ale acestora. Ariile principale de activitate sunt: programare, QA (testare), operations (rețele și infrastructură, DevOps), BA (business analysis) și UX/UI Design. Acestea sunt structurate pe mai multe niveluri de pregătire, de la începător până la avansat.

Viitorii cursanți pot ține cont că, în această perioadă, în industria IT sunt foarte căutate cunoștințele de Python, Java/Spring, Testare Manuală și Testare Automată, BA, Algoritmi și Structuri de Date și UI/UX Design iar la Wantsome, pe lângă acestea, sunt cereri numeroase pentru cursurile Introducere în Programare, .NET și Introducere în Linux.

Foto: © Paul Pirosca | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: