Stiri

Românii vor fi obligați să monteze repartitoare în apartamente din 2023

7 dec. 2021 < 1 min

Românii vor fi obligați să monteze repartitoare în apartamente din 2023

Reading Time: < 1 minut

Românii vor fi obligați să monteze repartitoare în apartamente pentru monitorizarea consumului de energie din 2023. Camera Deputaților a decis amânarea cu un an a punerii în aplicare a acestei legi.

Cine trebuie să monteze repartitoare în apartamente

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, prevede textul adoptat.

În Legea 121/2014 se prevedea că aceste repartitoare trebuiau montate până la 31 decembrie 2021.

Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei, a afirmat deputatul USR Cristina Prună.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: