Stiri Finanțe

Cum va evolua creditarea. Tendința de creștere a dobânzilor este evidentă

25 aug. 2021 2 min

Cum va evolua creditarea. Tendința de creștere a dobânzilor este evidentă

Reading Time: 2 minute

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a precizat cum va evolua creditarea și că este evidentă tendința de creștere a dobânzilor. Instituția pe care o reprezintă nu este însă îngrijorată de creșterea accelerată a creditării.

Conform declarațiilor făcute de Dan Suciu la Digi24 creșterea creditării a ajutat la depășirea problemelor economie cauzate de pandemia de Covid-19.

„Încă sunt bani ieftini, dar e clar că ei nu se vor mai ieftini, tendința de creștere a dobânzilor fiind evidentă”, a declarat Dan Suciu pentru sursa citată.

Împrumuturile pentru locuințe în lei au înregistrat cea mai mare creștere

Împrumuturile pentru locuințe în lei au avut cea mai mare creștere istorică, în timp ce creditele de consum au înregistrat cel mai mare avans din ultimii doi ani, iar împrumuturile acordate companiilor au avut cel mai rapid avans al soldului din ultimii 10 ani.

Conform calculelor BNR, creșterea anuală a creditării a fost de 12,6%, cel mai bun ritm de după mai 2009.

Cum va afecta valul 4 economia

Dan Suciu este de părere că trebuie să așteptăm trecerea valului 4 al pandemiei pentru a putea preciza dacă momentul pandemic a fost depășit în economie.

”Nu avem încă certitudinea că am depășit criza pandemică, să sperăm că valul 4 nu va fi unul păgubos pentru economie. Privim cu preocupare valul 4. În alte țări a avut efecte, vor fi greu de evitat anumite constrângeri în ce privește economia. Din această perspectivă a fost un argument ca să nu umblăm la dobânzi. Să vedem cum trecem și de valul 4 ca să avem certitudinea că momentul pandemic a fost depășit în economie”, a explicat Suciu.

Conform purtătorului de cuvânt al Băncii Naționale ”banii ieftini” care sunt pe piață au atins nivelul cel mai de jos, iar tendința de creștere a dobânzilor nu va putea să mai prelungească, pentru mult timp, perioada banilor ceva mai ieftini.

De la debutul pandemiei, sistemul bancar românesc a acționat ca un amortizor de șoc al crizei de sănătate, prin absorbția problemelor de lichiditate ale clienților, și a continuat să finanțeze populația, companiile și statul român.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: