Companii Interviuri

Sabin Simionescu, TOKERO: „Educația financiară e importantă și se obține învățând din greșeli”

17 iun. 2021 6 min

Sabin Simionescu, TOKERO: „Educația financiară e importantă și se obține învățând din greșeli”

Reading Time: 6 minute

Cu o carieră îndelungată în domeniul informaticii, Sabin Simionescu este unul dintre cei mai buni programatori de business din România, cu o vastă experiență în Web, Crypto și Blockchain. În 2010 și-a deschis propria firmă de freelancing pentru dezvoltare produse software și aplicații web, iar din 2017, împreună cu Marius Morra, a pus bazele start-up-ului de tehnologie LDV Exchange, una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzacționare Crypto din România, rebranduită sub numele TOKERO din mai 2021. În prezent este Chief Tehnology Officer (CTO), cofondator și shareholder TOKERO.

Ce este o platformă de investiții și ce trebuie să știe un investitor care se îndreaptă spre TOKERO?

O platformă de investiții e o unealtă care te ajută să faci bani. Numai că nu te ajută să faci bani din nimic, ci să înmulțești bani pe care îi ai deja. Primul lucru pe care trebuie să îl înțeleagă și accepte, nu doar să-l „știe” un investitor, e că poți și pierde bani și astfel e important să investești doar bani pe care îi poți pierde. Noi la TOKERO oferim „phisical delivery” nu CFD-uri sau contracte Futures, astfel încât nu poți pierde 100% dintr-un singur trade. Fiecare bucată de Bitcoin, Ether, eGLD sau orice altă monedă cumpărată de unul din clienți pe TOKERO e acoperită 100% în wallet-urile noastre, încât noi nu suntem afectați de fluctuații nici de 1000%. Ne bucurăm când crește o monedă, pentru că demonstrează maturizarea pieței și potențialul de viitor al criptomonedelor, dar nu plângem când scade. Educația financiară e cea mai importantă pentru un investitor și în cele mai multe cazuri aceasta se obține învățând din greșeli. Ca aceea că e important să nu riști tot din prima zi, să înveți și să fii permanent deschis la noi oportunități.

Tu ai creat două platforme. LDV și ulterior TOKERO. Ce a însemnat, din punct de vedere tehnic această muncă? De unde ai pornit și ce ai studiat pe parcurs?

Munca la dezvoltarea LDV a început în vara anului 2017. Prima versiune a ieșit pe piață în martie 2018, a doua în martie 2019. Pe structura celei de-a doua versiuni s-au adăugat apoi conturile corporate, Cryptospots, Elrond/eGLD, revamp-ul din decembrie 2020 și apoi Swingby în 2021. Tehnic a fost un efort colosal, când am început în 2017 știam programare, dar nu și blockchain. Blockchain este pe înțelesul tuturor o bază de date distribuita pe mai multe computere, bază în care poți scrie doar dacă ai obținut cumva drepturile de proprietate pe acea sectiune (pentru crypto minare sau cumpărare) și în care fiecare scriere rămâne permanent acolo, practic nu se poate falsifica nimic. Majoritatea skill-urilor mele sunt obținute ca autodidact. Editoarele de programare, în special Visual Studio, sunt profesori excelent de riguroși: te lasă să încerci ce vrei să faci, te ajută să vezi rezultatele, dar te lasă să mergi mai departe doar când e funcțională implementarea. Astfel am adăugat skill-uri de Bitcoin și Ethereum în 2017 și 2018 încercând, experimentând, până am facut funcțională prima versiune a platformei. Până în vara lui 2020 am fost singurul programator din spatele LDV. Asta înseamnă zeci de mii de linii de cod proiectate, scrise, evaluate și întreținute de un singur programator. Împreună cu Marius, tot doar noi am lucrat inclusiv la a planifica un model de business, am identificat care sunt sursele de venit, cât de mare e piața, cine e clientul ideal, unde își petrece acesta timpul pentru a înțelege unde să ne ocupăm de publicitate. Nu a lipsit desigur partea contabilă, pentru achitarea taxelor și implicațiile legale pe care le-am studiat, astfel încât să înțelegem produsul integrat în cadrul legislativ.

Cât timp ai lucrat la acest produs?

În 2017 și 2018 încă mai activam ca asistent universitar în Craiova. Am renunțat la poziție în vara lui 2018 pentru că efectiv nu aveam timp să fac calitate în niciuna dintre activități. Ca timp mediu de dezvoltare a produsului discutăm aici de peste 8 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, timp de ultimii 3 ani și încă 1 an în spate la minimum 4-5 ore/zi. Este un angajament de timp fără de care nu ajungi la rezultate de top, dacă te limitezi la efort mediocru, tot acolo vor rămâne și rezultatele.

Ce ți s-a părut cel mai dificil la această creație, din punct de vedere tehnic?

Tehnic nu au fost lucruri excesiv de dificile. Cel mai greu într-un business nu pot spune că e să faci produsul, ci să faci produsul pe care și-l doresc potențialii clienți. Pentru că fără clienți nu e business, ci rămâne hobby. Lecția învățată în ultimii 4 ani, pe partea de programare, e ca nu skill-urile de coding contează, ci cum combini nevoia clientului cu modelul contabil și legal încât să satisfaci nevoia reală a clientului. Apoi cum ajungi cu mesajul tău de vânzare în fața clientului potențial, cum îl convingi, cum menții relația după vânzare, cum îl convertești într-un ambasador al business-ului tău. Toate acestea se realizează folosind software, integrări dedicate între platforme software diferite și se operează de către oamenii din echipele de suport, marketing, contabilitate, juridic. Rolul nostru al programatorilor e să facem uneltele optimizate pentru ca toți acești actori să aibă parte de o interacțiune cât mai bună unul cu celălalt și cu platforma TOKERO în sine.

Ce anume te-a făcut să dezvolți un produs în zona Crypto și Blockchain?

 În 2015 am început să citesc biografia lui Elon Musk și „Millionaire Fastlane” de M.J. DeMarco. Pentru cei care au citit ceva scris de Kiyosaki, M.J. poate veni ca un șoc. Eu am fost expus în ordine inversă, conceptele din cărțile lui Kiyosaki după cele ale lui DeMarco. Din cartea Millionaire Fastlane am înțeles un concept interesant: și cei care au venitul minim pe economie, și cei care încasează >1M/an, muncesc tot atâtea ore. Însă ce face diferența este valoarea reală adusă în economie, influența pozitivă a produsului tău asupra oamenilor și felul în care le face viața mai bună sau mai ușoară. În acest context, partenerul meu de business, Marius Morra, a venit cu ideea dezvoltării și lansării unui produs pe piața românească de crypto. Și, ne-am apucat de treabă împreună, am început să studiem și ne-a plăcut direcția în care se dezvoltă domeniul.

În ce constă unicitatea echipei TOKERO?

Noi am abordat și îmbinat după părerea mea cel mai eficient tip de antreprenoriat, acela în care știi să le faci tu pe toate și astfel poți verifica daca cel către care ai delegat ceva a livrat calitate sau nu. Încă de la începutnu aveam niciun serviciu externalizat, fiecare s-a specializat pe o zonă pe care devenit expert, adaugând skill-uri și pe domenii conexe. Astfel, pe lângă tot ceea ce înseamnă programare și zona tehnică a platformei TOKERO, m-am specializat și pe contabilitate și legal, două zone necesare pentru a avea o perpectivă a întregului domeniu, al businessului și al pieței. Văzând în vara anului 2020 nevoia de educație financiară a pieței din România, am ieșit iar din zona de confort și am realizat www.primacriptomoneda.ro, un site cu cursuri despre crypto si blockchain, ca parte din ecosistemul TOKERO.

Ce aduce nou TOKERO pe piața crypto, în acest moment? 

TOKERO vine ca o rampă de lansare în lumea crypto. Am dezvoltat platforma astfel încât să fie cât mai ușor de folosit, avem și limba română pe lângă engleză, plus zona educațională de pe primacriptomoneda.ro. Nu am încercat să facem un site cu *toate* funcțiile, ci să facem unul care să facă bine câteva și să poată fi folosit de oricine, de la începător în prima zi, la milionar în crypto ce vrea doar să-și scoată profiturile.

Care sunt primii pași pe care ar trebui să îi urmeze cineva care nu a mai tranzacționat niciodată, pe platformă?

Am încercat să facem totul cât mai simplu: ajungi pe www.tokero.com, faci un cont nou folosind adresa de email + o parolă nouă, încarci actele necesare pentru identificarea clienților conform legii și gata, de aici poți tranzacționa. Depunerile momentan se fac doar prin transfer bancar pentru bani clasici și prin BTC sau ETH pentru crypto. Lucram în continuare atât să devină mai simplu de folosit platforma, cât și să avem opțiuni noi și atractive pentru fiat + monede noi pe crypto.

În afară de informatică, ce alte pasiuni ai? Ce te menține activ?

Consum o cantitate de informație foarte mare în fiecare zi. Și pentru că nu am timp să citesc efectiv, nici pe hârtie, nici pe ecran, am dezvoltat o pasiune pentru audiobooks. In ultimii 5 ani am adunat pe profilul de GoodReads aproape 300 de cărți. În general încerc să-mi petrec timpul făcând ceva ce aduce plus-valoare, mie sau altcuiva.

Ce alte proiecte mai ai în desfășurare?

Spuneam la început că în 2017 încă eram parte din echipa didactică din Universitatea din Craiova. În viitorul apropiat vreau să închei cu succes un proiect amânat mult deja, un doctorat în IT, teza ce va include și secțiuni despre blockchain. Ca business, toate eforturile se concentrează pe TOKERO și maximizarea valorii de piață a companiei, printr-un număr cât mai mare de clienți multumiți ce apelează din nou la serviciile noastre.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: