Finanțe Stiri

SABMiller, cea mai valoroasă tranzacție din ECE în 2016

29 mart. 2017 2 min

SABMiller, cea mai valoroasă tranzacție din ECE în 2016

Reading Time: 2 minute

Piața de M&A din România a înregistrat în 2016 o scădere ușoară de 3% comparativ cu 2015, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,54 miliarde USD. Numărul tranzacțiilor a scăzut și el, de la 123 în 2015, la 113 anul trecut. Doar trei țări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creștere a numărului de tranzacții: Cehia, Croația și Grecia, se arată în barometrul EY privind fuziunile și achizițiile din Europa Centrală și de Sud-Est (CSE).

Cea mai valoroasă tranzacție din CSE s-a desfășurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziționat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc și Timișoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro. EY a oferit consultanță vânzătorului din cadrul aceste tranzacții, SABMiller.

„Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România.

Valoarea totală a tranzacțiilor din Europa Centrală și de Sud – Est a fost de 47,7 miliarde USD, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferența se datorează, în principal, creșterii valorii medii a tranzacțiilor de peste 100 milioane USD. Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane USD, aceasta a crescut la 385 milioane USD în 2016. 

“În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă și va crește numărul tranzacțiilor în tehnologie”, spune Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România

După volumul tranzacțiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria și Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacții (189).

În România, 81% dintre achiziții au fost realizate de investitori strategici. Tranzacțiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacțiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziții au fost reprezentate de investițiile românești în exterior.

În ceea ce privește originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani și cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca și în 2015. În România, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzacții), Franța (7) și Polonia (5).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: