Finanțe Stiri

Scaderile de pe bursa din China vor afecta economia locala

10 iul. 2015 < 1 min

Scaderile de pe bursa din China vor afecta economia locala

Reading Time: < 1 minut

Recentele scaderi dramatice de pe bursa din China se vor reflecta indirect si asupra economiei locale, fiind de asteptat ca importurile Romaniei care sunt denominate in dolari sa continue sa se scumpeasca, considera Mihai Nichisoiu (foto), Global Macro Strategist Tradeville. Printre bunurile la care vor avea loc cresteri de preturi se numara produsele electronice importate din Asia de Sud-Est, dar vor putea avea loc si scumpiri ale combustibililor.

“Situatia vine pe fondul vanzarilor agresive care au avut loc in ultimele zile pe bursa din China si care au determinat scaderi semnificative ale indicilor. De altfel, primele vanzari pe bursa din China au aparut inca de la mijlocul lunii trecute, atunci cand a fost anuntat un nou val de IPO-uri care urma sa absoarba o cantitate uriasa de lichiditate din piata si, de asemenea, o noua serie de restrictii privind marjele de tranzactionare. Intrucat cifrele de pozitionare erau deja extrem de mari, iar 90% din componenta bursei inseamna investitori mici locali, vanzarile s-au transformat rapid in lichidari fortate, in panica”, arata Nichisoiu.

Autoritatile chineze au reactionat deja, insa masurile lor de a opri escaladarea situatiei sunt timide, astfel ca lichidarile fortate ale pozitiilor de cumparare cel mai probabil vor continua. Potrivit analistului Tradeville, Beijingul nu doreste sa fie privit ca pierzand total controlul asupra unei parti importante a sistemului sau financiar, prin urmare este posibil ca masurile stimulative sa devina tot mai credibile in viitorul apropiat si, astfel, bursa locala sa aiba o oarecare corectie pozitiva.

Castigatorul acestei situatii cel mai probabil va fi, pe termen mai lung, dolarul american, care va continua sa se aprecieze, inclusiv fata de euro. Totusi, acest lucru nu va genera avantaje competitive pentru exportatorii romani, atat timp cat cursul EUR/RON ramane stabil in jurul valorii de 4,45, mai spune Nichisoiu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: