Stiri

Se scumpește căldura în toată țara. ANRE a aprobat tarife aproape duble pentru gigacaloria produsă

28 oct. 2021 2 min

Se scumpește căldura în toată țara. ANRE a aprobat tarife aproape duble pentru gigacaloria produsă

Reading Time: 2 minute

ANRE a aprobat majorări ale prețurilor de producție și livrare a căldurii în toată țara. Potrivit autorității de reglementare prețurile pot fi și cu 96% mai mari și este vorba aici de prețul la care centrala livrează agentul termic.

Cele mai mari scumpiri ale gigacaloriei

De exemplu centralele din Bărlad vor livra agent termic mai scump cu 96% de la 158 la 310 lei. La Oradea, compania de termoficare va livra agent termic cu o majorare de 95%, de la 160 la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

Cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%).

Cât va costa gigacaloria în București

În București ANRE a aprobat un preț de 329,41 lei pentru energia termică produsă de Electrocentrale București (ELCEN). Acesta este principalul furnizor de căldură și apă caldă din Capitală.
La acest tarif se adaugă prețul de transport și distribuție către clienții finali, ce vine din partea Termoenergetica. Dar din acest preț se va scădea subvenția plătită de Primăria București.

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: