Sustenabilitate Interviuri

Silent Yachts: Albastrul mării și verdele sustenabilității

9 apr. 2024 4 min

Silent Yachts: Albastrul mării și verdele sustenabilității

Reading Time: 4 minute

În lumea navigației, Heike și Michael Köhler sunt cunoscuți ca inițiatori ai tranziției către propulsia electrică alimentată exclusiv de energie solară. Cu o experiență vastă în navigație și din dorința de a folosi o modalitate mai prietenoasă cu mediul, au fondat în 2009 Silent Yachts, o companie austriacă ce produce iahturi alimentate cu energie solară. Am discutat cu Michael Köhler despre această alternativă mai prietenoasă cu mediul și despre viitorul energiei verzi în această industrie. 

Ce v-a inspirat să lansați Silent Yachts și care a fost viziunea voastră? 

Pe parcursul mai multor decenii de navigare cu iahturi cu motor și cu vele, eu și soția mea ne-am confruntat cu aceleași probleme. Un iaht cu vele este întotdeauna dependent de vânt, care trebuie să vină din direcția potrivită la momentul potrivit. Din păcate, cum acest lucru se întâmplă destul de rar, ești forțat să folosești motorul diesel de cele mai multe ori. Iar când navighezi pe un iaht cu motor, arzi cantități incredibile de motorină în mod constant.

Astfel că am ajuns să căutam o barcă pe care piața de atunci nu o oferea și, prin urmare, am decis să o construim singuri. Energia regenerabilă este singura cale de urmat pentru orice tip de transport, nu doar pentru sectorul maritim. Contribuția noastră la această viziune este foarte asemănătoare cu efectul pe care Tesla l-a avut asupra industriei auto. Tehnologia alimentată de iahturile noastre va continua să evolueze și să-și găsească drumuri în diferite sectoare ale industriei nautice.

Michael Heike Kohler

Cum contribuie Silent Yachts la reducerea impactului negativ asupra mediului? 

Printre altele, materialele de construcție ușoare ajută la reducerea consumului total de energie folosită. În plus, creștem în mod constant opțiunile de materiale reciclate și ecologice care pot fi folosite la interiorul iahturilor noastre. Este un proces continuu de găsire a soluțiilor din ce în ce mai durabile care pot fi implementate. Credem cu tărie în evitarea uzurii încorporate, care nu funcționează în armonie cu natura.

Deși Silent face eforturi pentru a minimaliza amprenta de carbon și a maximiza utilizarea resurselor reciclabile, de departe cea mai inteligentă și mai ecologică metodă de producere a unei nave este proiectarea de carene gândite pentru scopuri solare, eficiență și durată de viață foarte lungă. Din acest motiv, fiecare iaht Silent se bazează pe designul nostru modular al platformei, prin care toate componentele hardware esențiale, cum ar fi panourile solare, bateriile și motoarele electrice, pot fi înlocuite cu ușurință. Ca rezultat, catamaranele noastre electrice pot fi modernizate cu cele mai noi componente la ani după ce au fost lansate în apă pentru prima dată, asigurân­­du-ne că iahtul rămâne întotdeauna de ultimă generație. 

Cât costă iahturile Silent și cum se compară cu cele tradiționale? Există beneficii financiare pentru proprietarii Silent?

Prețul pentru cel mai mic iaht al nostru, SILENT 62, începe de la aproximativ 3,3 milioane de euro, iar prețul final depinde de configurația specifică a fiecărui client. De departe cele mai mari beneficii financiare sunt legate de costurile de întreținere și realimentare. În comparație cu sistemele de propulsie convenționale, care folosesc motoare cu ardere internă, o transmisie electrică are foarte puține părți mobile. Acest lucru duce la întreținere minimă, reducând semnificativ costul de proprietate.

În al doilea rând, un iaht alimentat cu energie solară se poate reîncărca gratuit, ceea ce duce la economii masive de costuri, eliminând aproape în totalitate nevoia de realimentare. Costul inițial de achiziție este comparabil cu cel al iahturilor cu motor de aceeași dimensiune, dar cu cât perioada de proprietate este mai lungă, cu atât avantajul de cost al unui iaht alimentat solar devine mai mare. 

Există zvonuri legate de faliment. Care este situația și cum plănuiți să vă consolidați prezența pe piață în 2024?

Șantierul nostru naval din Fano, Italia, funcționează în prezent normal. Cu toate acestea, întreruperea activității subcontractantului nostru turc, care trebuia să livreze 21 de iahturi până la sfârșitul anului trecut, a determinat compania să treacă printr-o fază de restructurare. Am decis să nu mai subcontractăm producția de iahturi către furnizori în viitor, ci vom construi toate iahturile în propriul sediu cu echipa noastră, pentru a avea întregul proces de producție sub control.

De asemenea, intenționăm să facem tranziția de la o entitate finanțată de fondator la una finanțată de investitori, condusă de profesioniști cu experiență din industrie. Ne așteptăm ca aceste schimbări pozitive să sporească potențialul nostru de creștere, promovând o structură organizațională eficientă. Trecerea la producția de serie modulară este programată pentru martie 2024. În această abordare, toate componentele iahtului vor fi aranjate una lângă alta, permițând instalații simultane, comparativ cu cele secvențiale. Această metodă reduce semnificativ timpul de producție, minimizează costurile și îmbunătățește calitatea produsului.

Cum vezi viitorul energiei verzi în industria maritimă?

În primul rând, problema durabilității este omniprezentă în zilele noastre – pe bună dreptate. Cu toate acestea, în loc să le spunem oamenilor să nu mai facă ceea ce le place, trebuie să le oferim opțiuni pentru a continua să-și urmeze pasiunea într-o manieră ecologică. Iahturile cu energie solară combină cele mai bune calități a două abordări opuse. Pe de o parte, la fel ca un iaht cu vele clasic, ele permit o experiență de croazieră silențioasă, alimentată exclusiv de natură, fără emisii nocive.

Cu toate acestea, oferă lux fără compromisuri și niveluri ridicate de confort găsite pe iahturile moderne cu motor. Am început să inițiem schimbarea în industrie cu catamarane electrice cu o lungime cuprinsă între 19 metri și 36 metri încă din 2009, când nicio altă companie nu se gândea să construiască iahturi cu energie solară. În viitor, odată cu dezvoltarea tehnologică, vor exista pe piață oferte de iahturi electrice sub 19 metri, precum și peste 36 metri. Rata de adoptare pentru piața de masă va crește treptat, foarte similar cu ceea ce se întâmplă în prezent în industria auto. 

Silent 120 Xcraft 2

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 381 (16 martie – 16 aprilie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: