Sustenabilitate Interviuri

Impactul biodiversității în sectorul financiar

9 apr. 2024 4 min

Impactul biodiversității în sectorul financiar

Reading Time: 4 minute

Planet Tracker este un think tank cu sediul în Londra, care se axează pe finanțare durabilă și se concentrează pe analizarea și evaluarea riscurilor financiare legate de utilizarea ineficientă a resurselor naturale și degradarea mediului înconjurător. Nicole Kozlowski, Head of Engagement în cadrul Planet Tracker, a povestit pentru Biz despre impactul biodiversității asupra instituțiilor financiare, dar și despre oportunitățile semnificative pe care le au aceste companii.

Screenshot 2024 04 08 at 20.49.04

Ce cauzează pierderea biodiversității?

Motorul cheie al pierderii biodiversității este natura extractivă a sistemului nostru economic și a activităților umane. Biodiversitatea, care poate fi definită ca varietatea vieții de pe Pământ, este amenințată de schimbările climatice, poluare, distrugerea habitatelor și supraexploatarea resurselor naturale. Intensificarea cererii de resurse naturale și creșterea consumului pe cap de locuitor au dus la folosirea mai multor habitate naturale pentru agricultură, minerit, infrastructură industrială și zone urbane.

Acest lucru a provocat o alterare severă a sistemelor naturale, astfel încât am modificat deja 75% din pământ și 66% din mediile marine. Din acest motiv, aproximativ un milion de specii se confruntă cu dispariția, multe în doar câteva decenii.

Cum afectează biodiversitatea instituțiile financiare?

Pentru a înțelege modul în care instituțiile financiare sunt afectate de biodiversitate, trebuie să înțelegem ce servicii oferă biodiversitatea economiei noastre. Diferite specii, inclusiv animale, plante, ciuperci și microorganisme, lucrează împreună într-un ecosistem care susține viața pe Pământ, oferindu-ne în același timp o gamă largă de servicii, pe care le numim servicii ecosistemice. Acestea ne oferă hrană, materiale pentru combustibil, infrastructură sau medicamente, ne reglează clima și oferă protecție împotriva dezastrelor naturale.

Ele creează valoare pentru noi ca societate, dar și pentru economie în general. Întreprinderile se bazează pe ecosisteme pentru a le oferi aport în produse tangibile și în servicii. Pierderea biodiversității are un impact direct asupra rezultatelor companiilor și slăbește rezistența economică, iar instituțiile financiare care furnizează finanțare companiilor și economiei vor fi expuse riscurilor asociate.

Cu ce riscuri se confruntă instituțiile financiare când biodiversitatea este pierdută?

Pierderea biodiversității are consecințe de amploare, deoarece ecosistemele deteriorate pot exacerba schimbările climatice, pot submina securitatea alimentară și pot pune în pericol comunități întregi. Aceste impacturi nu cauzează doar probleme politice și sociale, ci și repercusiuni economice. Putem distinge două tipuri de riscuri: fizice și de tranziție. Riscurile fizice sunt legate de pierderea directă a biodiversității, cum ar fi defrişările sau pierderea polenizatorilor, în timp ce riscurile de tranziție se referă la capacitatea de adaptare la reglementări și politici care atenuează pierderea biodiversității.

Pentru a păstra biodiversitatea și a aborda riscurile asociate cu epuizarea capitalului natural, trebuie să trecem la o economie regenerativă. Instituțiile financiare joacă un rol vital în sprijinirea tranziției. Pe de o parte, acestea pot fi expuse la împrumuturi sau investiții care au un impact negativ asupra biodiversității, dar, pe de altă parte, există o oportunitate imensă de a sprijini tranziția și de a oferi finanțare pentru adoptarea unor practici de afaceri pozitive în natură.

Ce pot face instituțiile financiare pentru a opri pierderea biodiversității și a ajuta la revitalizarea acesteia?

Instituțiile financiare au o oportunitate unică de a sprijini tranziția către o economie naturală pozitivă. Acestea pot efectua o evaluare a impactului și a dependențelor pentru a înțelege expunerea la pierderea biodiversității. Seturi de date publice precum ENCORE, IBAT, și Trase pot ajuta la evaluare.

De asemenea, instituțiile financiare pot stabili politici clare de finanțare care să nu sprijine activități sau companii care dăunează mediului. Acest lucru nu numai că va pune capăt imediat activităților dăunătoare, dar va redirecționa sprijinul către practicile de afaceri pozitive. Totodată, se pot implica în problemele cheie legate de biodiversitate și sprijinirea tranziției.

Ce cost riscăm să plătim dacă nu se iau măsuri?

Costul economic al pierderii biodiversității este mare. În scenariul său conservator, Banca Mondială estimează că deteriorarea proceselor naturale ar putea cauza o scădere a PIB-ului de 2,7 trilioane de dolari pe an, comparativ cu nivelurile proiectate până în 2030. Potrivit BloombergNEF, investiții de cel puțin 1 trilion de dolari de pe an vor fi necesare până în 2030 pentru a gestiona în mod durabil biodiversitatea și pentru a menține integritatea ecosistemelor. Iar investiția actuală suferă un decalaj uriaș, fiind de doar 166 de miliarde de dolari pe an.

Dar costul final de a nu lua măsuri este periclitarea fundației în care omenirea poate trăi o viață sigură și sănătoasă. Serviciile ecosistemice nu ne vor mai putea satisface nevoile; ne vor afecta securitatea alimentară, mijloacele de trai, veniturile, vor crește migrația și vor naște conflicte politice.

Cum vezi viitorul biodiversității și importanța acesteia pentru instituțiile financiare?

Viitorul biodiversității depinde de rapiditatea cu care luăm măsuri. În acest scop, guvernele au început să acționeze. Cadrul global de biodiversitate Kunming-Montreal, semnat de 196 de națiuni, lucrează pentru a accelera dezvoltarea politicii și reglementărilor financiare durabile în natură. În plus, țările și blocurile de țări precum UE își dublează protecția biodiversității cu reglementări precum cea a produselor fără defrișare, care va împiedica importul de mărfuri asociate defrișărilor.

De reținut este că instituțiile financiare nu vor trebui doar să gestioneze riscuri, ci pot face parte din tranziție și profita de oportunități semnificative. Până în 2030 va exista un decalaj de aproximativ 840 de miliarde de dolari pe an pentru a finanța gestionarea durabilă a biodiversității și întreținerea ecosistemului. Aceasta este o oportunitate uriașă pentru instituțiile financiare.

Photo  Biodiversity © Wanida Prapan | Dreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 381 (16 martie – 16 aprilie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: