Simona Pavelescu: Gala Premiilor pentru Directorii Anului recunoaște și face cunoscute contribuțiile aduse de directorii de școală la transformarea educației din România
Reading Time: 6 minuteDin 2017, Gala Premiilor pentru Directorii Anului recunoaște liderii care schimbă școala din interior, chiar și atunci când pare imposibil. Anul acesta, AVE (Asociația pentru Valori în Educație) permite înscrierile până pe 20 iulie, prin intermediul unui formular disponibil online. Sunt eligibili pentru înscriere toți directorii și directorii adjuncți care au ocupat această funcție în perioada 2024-2025 în cadrul unei unități publice de învățământ preuniversitar (grădiniță, școală primară, școală primară și gimnazială, liceu), cu excepția celor care au fost premiați la edițiile anterioare ale Galei.
De ce este important ca directorii care pot servi drept exemplu să se înscrie și cum participă Gala Premiilor pentru Directorii Anului la transformarea educației din România, explică pentru Biz Simona Pavelescu, Director Executiv al Asociației pentru Valori în Educație.

De ce ați gândit un eveniment pentru directorii de școli?
Pe agenda publică ajung mai ales exemplele negative, dar, prin intermediul Galei Premiilor pentru Directorii Anului, Asociația pentru Valori în Educație (AVE) îi găsește pe acei directori care sunt modele de leadership, inovare și abordare antreprenorială și îi așază în lumina reflectoarelor. Gala recunoaște și face cunoscute contribuțiile aduse de directorii de școală la transformarea educației din România.
Ce oferă demersul AVE școlii românești?
Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un proiect prin care AVE premiază directori de școală care au impact real în viața elevilor și profesorilor din școlile pe care le conduc și care schimbă comunitățile din care fac parte. Sunt exemple reale de transformare, care pot fi replicate și de alți directori de școală.
De exemplu, Robert-Narcis Harabagiu, director-adjunct al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Buzău și câștigător al titlului de Directorul Anului pentru Inovare în 2024, a realizat un parteneriat cu 18 operatori economici locali și a asigurat astfel burse de 420.000 lei pentru 70 de elevi din sistemul dual.
De-a lungul celor 8 ediții de până acum, toți cei 34 de directori premiați au oferit exemple de bună practică, iar numărul directorilor care s-au înscris în competiție a trecut de 1.200. Pentru jurizarea acestora am avut peste 400 de persoane implicate în mod voluntar (de la specialiști în recrutare, la lideri din business care reprezintă cei mai mari angajatori din România, de la oameni din societatea civilă la reprezentanți ai Ministerului Educației și jurnaliști). Numai anul trecut, cei 165 de jurați au investit 1.912 ore în procesul de jurizare.
Cum se pot înscrie directorii în această competiție?
Directorii se pot înscrie prin completarea online pe www.ave-romania.ro a unui formular până la data de 20 iulie (ora 23.59). Completarea formularului de înscriere se poate face în mai multe etape.
Sunt eligibili pentru înscriere toți directorii și directorii adjuncți care au ocupat această funcție în perioada 2024-2025 în cadrul unei unități publice de învățământ preuniversitar (grădiniță, școală primară, școală primară și gimnazială, liceu), cu excepția celor care au fost premiați la edițiile anterioare ale Galei.
În perioada dedicată înscrierilor, este disponibil un formular online cu ajutorul căruia oricine cunoaște un director de școală cu rezultate excepționale îl poate recomanda până pe 18 iulie, iar AVE îi va contacta pe toți cei recomandați.
Din 2017 și până acum cum s-a schimbat modul în care directorii se prezintă în concurs? S-au modificat tipologiile de proiecte, abordările, modul în care și le susțin în aplicație?
Din 2017, Gala este într-un continuu proces de adaptare, lucru ce se vede atât în modul în care s-a transformat procesul de jurizare, cât și în felul în care directorii își scriu proiectele și se prezintă în fața comisiilor de jurizare. De la o simplă aplicație înregistrată online, directorii ajunși în etapa finală pot susține chiar și trei interviuri – o experiență diferită față de evaluările obișnuite din sistem.
Dincolo de premii și trofee, directorii au înțeles că a participa la o astfel de competiție este în sine un proces de autoevaluare și autocunoaștere. Din interacțiunea cu membrii juriului, ei înțeleg ce înseamnă un program relevant pentru comunitatea lor școlară și cum pot selecta proiecte cu impact real.

Cum sunt aleși câștigătorii pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului?
Jurizarea pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2025 are patru etape: validarea înscrierilor, evaluarea preliminară, jurizarea regională și jurizarea națională. Și la această ediție va exista o etapă la nivel regional, astfel că vor avea loc patru jurizări de acest tip, în funcție de împărțirea geografică, la Constanța, Bacău, Alba Iulia și Oradea. Fiecare regiune va trimite în etapa de la București câte trei câștigători pentru categoriile Inovare, Egalitate de Șanse și Antreprenoriat.
În procesul de jurizare, sunt implicați de la specialiști în recrutare la lideri din business care reprezintă cei mai mari angajatori din România, reprezentanți ai ONG-urilor cu expertiză în educație, elevi, directori de școală câștigători ai edițiilor anterioare, jurnaliști, reprezentanți din partea Ministerului Educației.
Care sunt punctele în care departajarea se face cel mai simplu și care sunt cele în care se face cel mai greu?
Jurizarea este un proces riguros din care fac parte actori relevanți pentru educație, astfel încât evaluarea să acopere unghiuri complementare de expertiză. Toți membrii juriilor au la dispoziție criterii clare de departajare în funcție de categoria de premiu jurizată, iar notarea se face individual într-o platformă online.
Din feedbackul primit de la membrii comisiilor de jurizare, am aflat că , dincolo de criteriile fiecărei secțiuni, contează relația pe care directorul o are cu elevii și felul în care se raportează la adulții din școală. Este important ca directorul să poată reproduce situații concrete legate de anumiți elevi (de la nume, contextul familial la provocări și succese) și să se raporteze la propria persoană ca facând parte dintr-o echipă, să conștientizeze faptul că reușita se datorează relației de sprijin și încredere pe care o are cu colegii din școală.
Jurații sunt atenți, de asemenea, și la modul în care ies în evidență competențele de lider mai mult decât cele de profesor, dar și la felul în care directorul se raportează la părinți, primar și comunitatea din care face parte.
Care sunt cele mai importante lecții oferite de câștigătorii până acum?
Directorii premiați până acum ne-au arătat că este nevoie de curaj, perseverență și viziune pentru a face școala un loc mai bun pentru copii, profesori și comunitate. Nu trebuie să aștepți condițiile perfecte, dimpotrivă, chiar și atunci când pare imposibil, poți transforma școala din interior. Directorii câștigători au fost atenți la nevoile elevilor și au luat decizii pornind de la acestea.
Cristina Hadâmbu, directoarea Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Ditrău (Harghita) a primit premiul pentru Directorul Anului în 2022 datorită proiectelor implementate pentru a ține în școală copii cu risc mare de abandon școlar timpuriu. Liceul se află în mediul rural, într-o zonă slab industrializată, iar elevii înscriși în această unitate se confruntă cu multe probleme economice și sociale. În acest context, în 2018, Cristina Hadâmbu, împreună cu profesori, autoritățile locale și parteneri privați, a înființat o unitate de învățământ de tip profesional – dual. A reușit astfel să școlarizeze peste 100 de elevi care ar fi părăsit școala dacă nu ar fi avut o sursă de venit.
De ce considerați că este importantă recunoașterea meritelor unor directori excepționali și cum se pot implica firmele și comunitatea în dezvoltarea școlii românești prin intermediul oamenilor care care o conduc?
În cei 10 ani de la înființare, AVE a demonstrat că directorul de școală este acel motor care poate schimba sistemul în mod pozitiv. Prin programele și proiectele inițiate, AVE a avut în vedere atât dezvoltarea competențelor manageriale și de leadership, cât și susținerea directorilor de școală în relația cu autoritățile.
Educația din România are și multe exemple de „așa DA”. Prin recunoașterea meritelor unor directori excepționali, inspirăm cât mai multe comunități să facă bine.
Este nevoie ca oamenii să se uite în jurul lor și să vadă acele modele care trebuie cunoscute de cât mai mulți. Prin simpla recomandare a unui director de școală, îl ajuti să recunoască ceea ce face bine și îi dai puterea de a continua.
Prin participarea la procesul de jurizare, validezi ceea ce a făcut bine și îl ajuți să îmbunătățească acolo unde e nevoie.
Venind și aplaudându-i pe câștigători, le arăți că îi vezi și îi apreciezi. În 2024, au fost 750 de persoane prezente la Opera Națională București, iar 150 dintre acestea au fost lideri de companii de top din România.
Nu în ultimul rând, toate programele implementate de ONG-uri în școli au nevoie de susținerea financiară a sectorului de business. Împreună, schimbarea este mai vizibilă și poate deveni sustenabilă.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz