Interviuri OPEN FOR BUSINESS

Sorin Barbu, La Pescaderia: „Românii se vor întoarce în restaurante din vara lui 2022”

18 nov. 2020 3 min

Sorin Barbu, La Pescaderia: „Românii se vor întoarce în restaurante din vara lui 2022”

Reading Time: 3 minute

Sorin Barbu, fondatorul restaurantelor La Pescaderia și La Finca by Alioli ne-a vorbit despre efectele pandemiei asupra businessului propriu, despre măsurile pe care le-a adoptat pentru diminuarea efectelor crizei generate de pandemie, dar și despre planurile de redresare pe care le are pentru perioada post-pandemie.

Cum au fost ultimele opt luni pentru restaurantele Alioli?

Pe 1 Martie eram la meciul Real Madrid-Barcelona (ultimul meci cu public), iar după aceea în câteva zile am văzut cum se schimbă toată normalitatea și modul de viață spaniol, iar acest lucru m-a speriat.

În Spania există un bar la 153 de locuitori și o cultură imensă pentru această industrie. Pe data de 11 martie, am avut o ședință cu colegii și le-am povestit ce se petrece în Spania, deși majoritatea colegilor au lucrat ani buni acolo și erau în contact cu alți prieteni din Spania. Împreună am hotărât să trecem așa cum putem prin acestă criză. 

Care au fost principalele măsuri pe care le-ați adoptat pentru diminuarea efectelor crizei generate de Covid-19?

Împreuna cu ei, am decis și am redus salariile cu 40% pe o perioadă de trei luni, am discutat cu cei nouă angajați din Vietnam și au hotărât că este mai OK să se întoarcă la ei acasă. La pescaderia am gătit gratis pește și fructele de mare la preț de vânzare în crud și am avut foarte multe oferte pentru a avea cash pentru plățile săptămânale.

Am investit în reclame stradale în zona Pipera, acolo unde se află Pescaderia. Am investit în site și reclame online, pentru a putea vinde pește crud online. Am montat o cameră web deasupra mesei de pește pentru a oferi clientului care stă acasă și o vizualizare cât mai OK a produselor proaspete.

Care sunt provocările cu care estimați că vă veți confrunta în următoarele luni? De ce?

Principala provocare va fi să ne ferim cât mai bine de acest virus!

Din punct de vedere al restaurantului este clar că vor scădea și comenzile Take Away și Delivery și vor rămâne doar produsele de bază pe care oamenii le vor găti acasă.

Care sunt planurile pe termen mediu și lung pentru redresarea post-pandemie?

Acum începem campania de Crăciun cu vânzare de cutii de cadou cu jamoane marca La Finca și vor fi la cel mai bun preț de pe piață, pentru ca oricine dorește în perioada sărbătorilor să ofere sau să se bucure de experiența de a felia propriul lui jamon din Spania.

Iar în această lună, împreună cu cei de la Mega Image vom deschide încă trei Fishcorner La Pescaderia cu pește și fructe de mare în magazinele lor Concept Store din  Vitan, Ion Mihalache și Cobălcescu, iar personalul din bucătărie de la Finca își va folosi experința pentru feliere și tranșare, iar colegii ospătari vor vinde și, cu experiența lor, le vor explica cât mai bine clienților cum se gătește fiecare pește in parte.

Aveți propuneri pentru ca HoReCa să-și poată continua activitatea la un nivel sustenabil în actuala situație?

Din păcate acestă criză va dura și va fi în creștere până în primăvară, iar atunci majoritatea clienților vor ști să gătească și buzunarele multora vor fi mai goale sau chiar și cu multe datorii, deci nu cred în anul 2021. Românii se vor întoarce în restaurante din vara lui 2022, iar până atunci singura soluție este un calcul cât mai dur pe cheltuieli și multă investiție în online. 

Cum arată astăzi HoReCa în România?

Din păcate ce a fost până astăzi în România în industria HoReCa nu va mai fi niciodată. Vor urma multe falimente. Părerea mea acum, este că mai bine închizi ochii deși doare rău și închizi locația definitiv dacă nu ești pregătit cu online și alternative de vânzare, decât să speri că în martie o să fie bine și să continui să plătești chiria lunară, salarii, impozite, pierderi. Sunt prea multe sectoare unde sunt disponibilizări ca să se recupereze în șase luni. Deci cel mai optimist lucru este să te gândești cum să reîncepi din primăvara lui 2022.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: