BizRemote by certSIGN

Plasma terapeutică, eficientă în bătălia cu Covid-19

6 apr. 2020 2 min

Plasma terapeutică, eficientă în bătălia cu Covid-19

Reading Time: 2 minute

În România vor putea fi tratați pacienții cu plasmă umană hiperimună, după ce Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution au semnat un protocol de donație pentru trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Scopul donației este să asigure accesul pacienților români infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.

Cele 3 echipamente și cele 3.000 de chituri de colectare de plasmă vor fi folosite exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), conform criteriilor stabilite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile).

Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Și Germania folosește plasmă terapeutică

Spitalul Universitar din Erlangen din Germania a primit autorizația sanitară de a elabora plasmă terapeutică pentru a trata bolnavii de COVID-19, relatează duminică EFE, citată de Agerpres.

Primul pas va fi elaborarea de plasmă terapeutică, motiv pentru care spitalul a lansat un apel pacienţilor deja vindecaţi de coronavirus să doneze plasmă sanguină cu ajutorul căreia va fi obţinută cea terapeutică, iar ulterior apelului s-au prezentat peste 200 de donatori.
„Donarea de plasmă durează 45 de minute şi nu implică o neplăcere mai mare decât cea a unei simple donaţii de sânge”, a asigurat profesorul Holger Hackstein, care a mai spus că un pacient care a depăşit boala poate dezvolta anticorpi care să-i ajute pe alţi pacienţi.
Spitalul este primul din Germania care primeşte autorizaţia de a elabora plasmă terapeutică.

Credit foto: ID 52765612 © Edward Olive | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: