Interviuri

Spații care stimulează inovația

12 feb. 2019 3 min

Spații care stimulează inovația

Reading Time: 3 minute

Yotam Alroy, Chief Business Officer & Co-founder Mindspace, spune că este nevoie de o schimbare de paradigmă și de educarea pieței, fiindcă spațiile flexibile de birouri pot fi o soluție ideală nu doar pentru startup-uri, ci și pentru companii care caută un sediu central gata administrat sau pentru echipe de inovație care caută un birou-satelit.

Yotam Alroy Mindspace1Ce beneficii oferă închirierea într-un spațiu de coworking față de modelul tradițional?

Birourile flexibile prezintă multe beneficii. În primul rând, dacă ai un startup sau o companie mică, poți crește sau micșora spațiul de care ai nevoie aproape fără riscuri, plătind doar pentru spațiul de care echipa ta are nevoie. Chiar și companiile mari obțin reduceri de costuri între 20 și 40% față de modelul tradițional și depășit de închiriere a spațiilor de lucru. Nu mai au de gestionat problemele logistice și administrative care apar în cazul unui birou tradițional. Mai mult, echipele de inovație sau cele focusate pe anumite proiecte se pot desprinde de birourile corporației-mamă, pentru a finaliza proiectele cu viteză și eficiență mai mare lucrând într-un spațiu de coworking. În plus, interacțiunile cu comunitatea de startup-uri și ocazia de a se întâlni și de a face networking cu oameni din alte companii ajută la creșterea conectării și a ratei de inovație, comparativ cu statul într-un birou corporatist.

Țintiți în principal clienți de tip startup sau pot veni și companiile mature la Mindpsace?

Ne adresăm unui mix de startup-uri în faze înaintate de dezvoltare și companii mijlocii sau mari, inclusiv multinaționale. Am înregistrat în ultimele 24 de luni creșteri semnificative în zona companii mari. Multe companii de talie mondială vin la Mindspace, astfel că 40% dintre membrii noștri sunt din zona enterprise. Găzduim companii ca Microsoft, Spotify, Samsung, McDonald’s, Expedia, GoPro și multe altele. Este vorba despre echipe mari, care ocupă între 30 și 400 de spații de lucru. Ne ocupăm frecvent de spații personalizate pentru aceste companii, până în cele mai mici detalii. Vedem o nouă tendință, HQ-as-a-service, în care noi administrăm sediul central al unei companii.

Ce servicii oferiți și ce costuri presupun acestea?

Oferim spațiu pentru membri individuali în sistem open-space și putem primi echipe de orice mărime, de la 2 la 400 de membri. Taxele de membru sunt în strânsă legătură cu numărul de stații de lucru ocupate. Avem, de asemenea, un sistem unic pay as you grow, care permite echipelor să-și sporească sau să-și scadă numărul de membri plătind doar pentru spațiul pe care îl folosesc efectiv. Această ofertă ajută mai ales startup-urile sau companiile care lucrează cu angajați temporari sau au o fluctuație mai mare a numărului de angajați.

Ce planuri de creștere aveți pentru piața românească în viitorul apropiat?

Sigur ne gândim să mergem la Cluj, unde există un mediu inovator și multe startup-uri, dar analizăm și alte orașe. Pentru moment, însă, ne concentrăm pe cele trei locații pe care le avem în București. Comunitatea noastră din România cuprinde deja un mix solid și vibrant de companii, inclusiv multinaționale, startup-uri locale aflate în plin avânt și freelanceri.

Cu ce provocări vă confruntați pe piața din România?

În principal, este vorba despre provocările întregii industrii. De obicei, spațiile de coworking sunt privite ca o soluție pentru freelanceri, locuri care să ia locul cafenelelor ca spații de lucru. Este nevoie de o schimbare de paradigmă și de educarea pieței, fiindcă spațiile flexibile de birouri pot fi o soluție ideală pentru tot felul de entități, de la companii care caută un sediu central gata administrat, la startup-uri care vor să crească și să-și poată adapta spațiul de lucru pe măsură ce evoluează sau la echipe de inovație care caută un birou-satelit pentru a se inspira și a împinge mai departe proiecte inovatoare. Pe măsură ce piața va fi tot mai expusă la acest nou mod de lucru și pe măsură ce se va afla tot mai mult despre acest sistem, beneficiile vor deveni evidente și vor ajuta la schimbarea de paradigmă.

Cum vedeți potențialul acestei piețe?

Este foarte mare, piața este departe de a fi la maturitate. Pe măsură ce tot mai mulți investitori și tot mai multe acceleratoare vor veni pe piață, soluția noastră va continua să crească. Orașele care devin centre de inovație, cum e Clujul, oferă și ele oportunități interesante de extindere pe piața locală. Credem că sectorul spațiilor de birouri shared din România va înregistra rate importante de creștere în următorii 5-10 ani.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: