Interviuri Finanțe Lifestyle

Redescoperind România

17 oct. 2018 4 min

Redescoperind România

Reading Time: 4 minute

ufuk tandogan foto vali mirea 1 e1539770231483România este plină de locuri uluitoare, care merită să fie cunoscute, spune Ufuk Tandoğan, care la șase ani după ce a venit în țară, în calitate de CEO al Garanti Bank, a scris o carte în care împărtășește impresiile sale de călătorie. “Descoperă România” este modul său de a-și arăta aprecierea și respectul față de România și speră ca recomandările sale să le fie de folos celor care vin aici și să îi ajute pe localnici să-și dea seama ce norocoși sunt să trăiască în această țară. 

Cum v-ați hotărât să scrieți o carte despre România și când ați început să lucrați la ea?

Am venit în România, în calitate de CEO al Garanti Bank, cu șase ani în urmă și datorită naturii jobului meu am avut șansa să călătoresc și să văd toate regiunile din România. Călătorind prin țară, am ajuns să-i apreciez cultura complexă și fascinantă, oamenii muncitori și călduroși, precum și peisajele fascinante. Și deși am făcut o mulțime de călătorii, nu am planificat niciodată să scriu o carte despre România. Totul a început cu câteva articole pe care le‑am scris pentru ziarul Hayat, în care am împărtășit comunității turce impresiile mele de călătorie. Dar, după ce am descoperit Bucovina, pe măsură ce vorbeam cu unii profesioniști, chiar și cu români, despre primele locuri din România pe care le-am vizitat, mi-am dat seama că există multe persoane care nu cunosc toate bogățiile și locurile frumoase din această țară. Așa că am luat decizia de a reuni toate aceste notițe de călătorie într-o carte.

Este modul meu de a-mi arăta aprecierea pentru țara care m-a adoptat, modul meu de a-mi arăta res­pectul față de România. Prin această carte eu, Ufuk Tandoğan, nu CEO‑ul Garanti Bank, îmi aduc mica mea contribuție la dezvoltarea turismului și a economiei românești. România este plină de locuri uluitoare, care merită să fie cunoscute – de la Viscri până la Bucovina, de la Delta Dunării până la Maramureș sau Băile Felix. Sper că această carte le va fi de folos expaților care trăiesc în România și oaspeților lor. Sper, de asemenea, că această carte îi va ajuta pe localnici să-și dea seama ce norocoși sunt să trăiască aici și să-i facă să-și dorească să descopere cât mai mult din țara lor. Cartea poate fi găsită în librăriile Cărturești și Humanitas.

Spuneți în carte că Bucovina este una dintre regiunile dumneavoastră preferate din România. Ce vă place la această zonă?

Bucovina are de toate pentru toată lumea. Este un loc atât de plin de istorie, biserici vechi superbe, peisaje impresionante, podgorii vaste. Îmi place să merg prin vii, să vorbesc cu viticultorii despre familie, soiuri de struguri și peisaje, pentru că, în Bucovina, vinul este produs în locuri care îți taie răsuflarea. În plus, Bucovina este binecunoscută pentru că ține în viață bogata cultură și tradiția populară. Recomand tuturor să meargă să viziteze satul Marginea, cunoscut la nivel mondial pentru ceramica neagră care se produce aici, și să viziteze un atelier de ceramică.

“Sper că această carte le va fi de folos expaților care trăiesc în România și oaspeților lor. Sper, de asemenea, că îi va ajuta pe localnici să-și dea seama ce norocoși sunt să trăiască aici.”

În carte recomandați și vizitarea unor podgorii și vorbiți despre ospitalitatea românilor. Cum vi se pare bucătăria românească?

De fiecare dată când ajung într-o zonă în care nu am mai fost, îmi place să descopăr bucătăria locală și să încerc diferite feluri de mâncare tradiționale. Degustarea preparatelor locale cred că ne oferă nouă, turiștilor, posibilitatea de a-i înțelege mai bine pe localnici și cultura lor. De exemplu, unul dintre locurile mele favorite din România este Bucovina. Și mâncarea din acea zonă este unul dintre motivele pentru care m-aș tot întoarce acolo, pentru că este gustoasă, variată și extrem de delicioasă. Îmi plac, de asemenea, felurile de mâncare simple, dar în același timp rafinate, pe care le prepară
locuitorii din satele din Delta Dunării. Îmi place să mănânc pește proaspăt. Când este vorba de mâncare, restaurantele și cafenelele din zona lacului Herăstrău sunt unele dintre locurile mele preferate în București, deoarece mâncărurile tradiționale românești se amestecă cu bucătăria internațională.

Cum a fost primită cartea? Veți continua să scrieți despre România?

Ceea ce am urmărit cu această carte a fost să atrag atenția asupra potențialului turistic ridicat al României. Unii dintre prietenii mei mi-au spus că, după ce au citit cartea, s-au decis să viziteze unele dintre locurile despre care am vorbit, așa că eu cred că mi-am atins scopul. Nu am plănuit niciodată să scriu această carte. Poate că, dacă Erkan Eruysal, proprietarul ziarului “Hayat”, nu mi-ar fi cerut să scriu acele articole în ziar, această carte nu ar fi văzut lumina zilei. Dacă va exista vreodată o a doua carte, aș vrea să surprind în ea unele dintre locurile ascunse ale României – cum ar fi Lacul Roșu – care oferă priveliști uimitoare asupra Carpaților Orientali. Și cu siguranță mi-ar plăcea să scriu și despre Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

În ce regiune din România nu ați fost încă și ați dori să o vizitați?

Aș dori să văd mai mult din Munții Apuseni. Mi-ar plăcea să ajung și la Cheile Galbenei și la Canionul Galben cu cele nouă cascade, dar știu că accesul este destul de dificil. Aș dori, de asemenea, să văd uimitoarea cascadă Bigăr. Am de gând să tot descopăr locurile frumoase din România, deoa­rece a devenit a doua mea casă.

foto: Vali Mirea

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: