Finanțe Stiri

Standardul de contabilitate pentru leasing, o amenintare pentru companii

20 ian. 2016 < 1 min

Standardul de contabilitate pentru leasing, o amenintare pentru companii

Reading Time: < 1 minut

Consiliul de elaborare a Standardelor Internationale de Contabilitate (IASB) a emis pe 13 ianuarie 2016 noul standard privind leasing-ul, care prevede ca toate activele care fac obiectul unui contract de leasing sa fie inregistrate in bilanturile locatarilor, cu cateva exceptii. Aceasta noua prevedere va afecta cel mai mult entitatile care au in derulare contracte majore de leasing, pentru active imobiliare, echipament greu sau autovehicule.  

Multi membri IASB s-au aratat ingrijorati de costurile si complexitatea implementarii propunerilor Consiliului din 2010 si 2013. Desi noul standard va cere chiriasilor sa aplice un model singular pe baza bilantului, IASB a pastrat neschimbate o serie de concepte-cheie si a introdus exceptii privind recunoasterea contractelor de leasing pe termen scurt si a leasing-ului pentru active de valoare mica. Este insa important de subliniat faptul ca pentru cei care dau in chirie printr-un contract de leasing (locatorii), contabilizarea unor astfel de tranzactii ramane in mare parte neschimbata.

Proiectul a fost unul comun intre IASB si Financial Accounting Standards Board (FASB), cel de-al doilea organism urmand sa emita in curand noul sau standard pe aceasta tema. Cu toate acestea, cele doua standarde nu converg si exista o serie de diferente intre ele.

„Standardul va intra in vigoare in 2019, fiind permisa si adoptarea in avans in anumite situatii. Pentru cele mai multe entitati, pregatirea tranzitiei va solicita resurse semnificative. Avand in vedere ca cele mai multe dintre activele achizitionate in leasing vor fi inregistrate in bilanturile locatarilor, cei mai importanti indicatori vor suferi schimbari, cum ar fi gradul de indatorare. De asemenea, schimbari ar putea surveni si in contul de profit si pierdere sau in indicatorii financiari, precum EBITDA. Intelegerea impactului pe care aceste modificari il vor avea si comunicarea sa catre stakeholder-i vor fi aspecte decisive.”, explica Adrian Bunea, FAAS Leader si Director Executiv, EY Romania.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: