Interviuri Creativitate

Ștefan Cosmin Ioneasa, Ven Ven Festival: „Miza noastră este să creștem acest festival nu doar pentru publicul din țară, ci și pentru publicul extern”

20 oct. 2023 5 min

Ștefan Cosmin Ioneasa, Ven Ven Festival: „Miza noastră este să creștem acest festival nu doar pentru publicul din țară, ci și pentru publicul extern”

Reading Time: 5 minute

Pentru Ștefan Cosmin Ioneasa, dansurile latino nu sunt doar o pasiune stârnită în copilăria sa, ci și un stil de viață. La aproape 31 de ani, are o experiență valoroasă în lumea artistică, atât în plan local, cât și internațional, cu multe competiții câștigate. Tănărul dansator dă astăzi mai departe din tot ceea ce a învățat – prin propria școală de dans Magnitude, pe care a deschis-o în urmă cu șase ani la Iași – și, totodată, se implică în evenimente care pun regiunea Moldovei într-o lumina cu totul nouă când vine vorba de lumea artistică.

Așa este și Ven Ven International Festival, cel mai important festival de dansuri latino din regiune, organizat în perioada 19 – 22 octombrie 2023 la Iași, în care Ștefan Cosmin Ioneasa s-a implicat prin Asociația Dansatorilor Latino Iași, compusă din patru dintre cele mai mari școli de dans și coregrafie din nord-estul României – Magnitude Dance, Universul Latino, D.A. Dance Company și Enoa Dance Art. Despre acest festival, dar și despre multe altele, aflăm chiar de la Ștefan Cosmin Ioneasa, fondatorul Magnitude.

Un festival de dansuri latino, în zona Moldovei, este un eveniment pe care, probabil, ți l-ai dorit de mai mult timp. Ce a stat la baza organizării lui?

Ven Ven International Festival

Într-adevăr, dorința de a se întâmpla o astfel de manifestare la noi, în Moldova, era de ceva timp în mintea noastră. Noi am mai avut festivaluri organizate, dar nu atât de mari, de o așa fastuozitate. Practic, ne-am reunit forțele patru școli de dans, prin Asociația Dansatorilor Latino Iași, scopul fiind să aducem, prin acest festival, o nouă înțelegerea despre tot ceea ce înseamnă calitate și originalitate în crearea unui asemenea eveniment. Adică ne-am dorit să asigurăm, încă de la început, tot confortul participanților, astfel încât aceștia să aibă parte de o experiență frumoasă, să se poată bucura de calitatea festivalului pe tot parcursul celor patru zile.

Desigur, artiștii au o contribuție importantă prin prestația lor. Este și motivul pentru care am vrut să aducem cei mai buni artiști, însă am ținut cont și de disponibilitatea lor, ei fiind solicitați la mai multe evenimente. Printre aceștia, în prim plan îi avem pe Adrian & Anita, Pablo & Rachel, Igor & Gloria, Val’R & St’Effy, Sergio & Ana, Jack & Sara, Bonifacio. Și mulți alții, lista este foarte lungă și poate fi completată cu artiști naționali și, totodată, cu DJ de talie internațională. Iar dacă ar fi să mă refer la numărul de participanți, pentru că fiecare zi are un program diferit, pot spune că și publicul variază în funcție de dorința de participare, însă vor fi sute de participanți zilnic. Noi promovăm trei stiluri de dans la acest festival – Salsa, Bachata și Kizomba.

Intenția ta și a colegilor tăi este să păstrați tradiția organizării acestui festival și în anii următori?

Da, este ceea ce ne dorim. Miza noastră este să creștem acest festival nu doar pentru publicul din țară, ci și pentru publicul extern. Vrem ca, la edițiile viitoare, să avem cât mai mulți participanți din afară. Credem cu tărie că vom reuși acest lucru, mai ales că promovăm calitatea în dans.

Cum sunt festivalurile din alte țări? A existat un punct de inspirație pentru Ven Ven Festival?

Noi facem acest festival în urma experiențelor noastre ca artiști, prin participarea la festivaluri naționale și internaționale, acumulate de-a lungul anilor. În tot acest timp, am văzut ce înseamnă să organizezi un festival aparte, unde participă nume cu rezonanță. De aici a pornit și dorința noastră. Ceea ce se întâmplă astăzi în România, prin acest festival – legat de partea de desfășurare, de implicare și de organizare – este o noutate. Nu s-a mai întâmplat până astăzi ca niște forțe umane dansante să se unească și să facă un festival extraordinar ca acesta. Practic, noi ne-am unit toată forța și concentrarea asupra unei singure priorități – Iașiul să aibă o copertină a dansului.

Ai avut dintotdeauna această pasiune pentru dans?

Ștefan Cosmin Ioneasa
Ștefan Cosmin Ioneasa, fondatorul școlii de dans Magnitude (Iași) și unul dintre organizatorii Ven Ven International Festival, prin Asociația Dansatorilor Latino Iași

Istoricul meu ca dansator are rădăcini în copilărie. Aveam doar 4 ani și jumătate când mama m-a dat la dansuri. De fapt, ne-a dat! Pentru că am o soră geamănă. Așadar, pot spune că suflul mi-a fost dat de mama, iar după ce m-am văzut în sala de dans, nu m-am mai dezlipit de acest domeniu.

Traseul tău a fost unul frumos, cu multe competiții de dans câștigate în plan local și internațional. Cu o așa experiență, în 2017 ai deschis propria școală, Magnitude. Prin prisma businessului tău, ai remarcat schimbări în percepția românilor pentru dansurile latino?

Da! Astăzi, putem vorbi de un trend. La noi, fenomenul latino social, ce provine din partea socială a dansurilor caraibice și africane, a luat o ușoară amploare după anii 2000. E plăcut să socializezi prin dans. Iar stilurile de dans pe care noi le promovăm sunt mult mai apropiate de ceea ce poate să facă – atunci când ne referim la abilități – corpul uman. Și pe noi, pe români, sangre latino ne reprezintă.

Care sunt costurile pentru cei care se decid să urmeze cursuri de dansuri latino?

Prețul unui abonament variază și poate fi cuprins între 160 de lei și 200 de lei, în funcție de stilul ales și de durata unei ședințe. Dacă vorbim de un abonament full, sunt opt ședințe pe lună, de două ori pe săptămână și reprezintă prima parte dintr-un modul. În general, un modul este alcătuit din trei luni, după care se trece la următorul nivel. Anual, nouă ne trec pragul sute de clienți, de toate vârstele.

Cum ați simțit – tu și colegii tăi – perioada dificilă adusă de pandemia de COVID-19?

A fost cea mai grea perioadă. Pentru că noi aveam nevoie de prezență umană. Sigur că am încercat și cu partea de online, dar dansul nu se face online. Dansul ori se simte, ori nu se mai face.

În afară de dansuri, cu ce altceva te mai ocupi?

Merg în paralel cu partea de DJ, pentru că sunt și DJ atestat, mixez muzică latino la nivel național și internațional. În următorii ani, mă imaginez axat pe mai multe planuri legate de lumea dansului, de lumea artistică. Voi încerca să îmbin cât mai firesc posibil dansul cu muzica și cu organizarea de evenimente. Întotdeauna am avut tendința de a perfecționa lucrurile, însă am avut grijă, totodată, să mențin un echilibru pentru că acest fapt – perfecțiunea – te încurajează, dar te și doboară. Chiar dacă ne duelăm tot timpul cu stările pe care le avem, important este să putem să le ducem la bun final pe cele potrivite.

Array

Articole pe aceeași temă: