Stiri

Studiu Novakid: părinții români sunt îngrijorați de faptul că cei mici ar putea fi victime ale bullyingului în școli

27 mai 2025 3 min

Studiu Novakid: părinții români sunt îngrijorați de faptul că cei mici ar putea fi victime ale bullyingului în școli

Reading Time: 3 minute

Deși bullyingul reprezintă un subiect complex, este esențial să fie explicat copiilor – într-o manieră cât mai simplistă – chiar de la vârste fragede. Discuțiile deschise îi pot ajuta pe cei mici să înțeleagă de ce trebuie să evite cu orice preț violența, care sunt efectele asupra victimei, dar și consecințele asupra autorului. Serialul „Adolescență coruptă” subliniază nevoia combaterii fenomenului de hărțuire, indiferent de forma sub care are loc, oglindind realitatea tristă a momentului.

Înțelegând preocupările părinților în acest sens, Novakid, platforma online de engleză pentru copii cu vârste între 4-12 ani, a dorit să le facă vocile auzite. Ca atare, a derulat un studiu în anul 2025, la care au luat parte 4 țări europene, iar acum aduce în atenție perspectivele românilor cu privire la bullyingul din școli.

Siguranța și bunăstarea copiilor în unitățile de învățământ

Indiferent de locul în care s-ar afla juniorii, părinții își doresc constant să le asigure armonie și confort. O dovadă în acest sens o constituie principalele temeri avute de adulți atunci când copiii sunt în mediul academic, printre care se numără hărțuirea din partea colegilor (54%), urmată îndeaproape de siguranța fizică (47%), dar și de expunerea la influențe negative (43%).

În plus, 32% dintre respondenți sunt preocupați de atenția acordată sănătății mentale și stării de bine a micuților, subliniindu-se astfel o nevoie de sprijin din partea psihologilor. Deși 39% dintre cei chestionați consideră că bunăstarea psihică a elevilor este tratată într-o manieră adecvată, rămâne o chestiune destul de sensibilă faptul că 31% se poziționează la polul opus, iar 30% au o părere neutră.

Ajutorul de care ar trebui să aibă parte elevii

Pentru atenuarea fenomenului de bullying, școlile ar trebui să dispună de cât mai mult personal instruit în asistență psihosocială. Mulți juniori se tem să ceară ajutor sau nu știu unde să apeleze, fiind de importanță majoră să li se ofere suportul adecvat chiar și în lipsa unei solicitări punctuale – mai ales în contextul în care violența între colegi și cyberbullyingul sunt în creștere.

Așteptările părinților români față de unitățile de învățământ reflectă necesitatea implicării constante în prevenirea pericolelor din școli și a conflictelor dintre elevi. 63% dintre cei sondați își doresc ca școlile să asigure un mediu sigur și prietenos, 52% vor o comunicare eficientă între profesori, părinți și elevi, în timp ce 28% vor un spațiu incluziv, indiferent de mediul de proveniență.

Prin intermediul specialiștilor, juniorii pot fi încurajați să nu își înfrunte singuri problemele și să descopere alternative mai constructive decât rezolvarea conflictelor pe cont propriu. Utile în această direcție sunt atelierele de creștere a gradului de conștientizare în rândul elevilor cu privire la gestionarea emoțiilor, stresului sau comportamentului agresiv, precum și cele pentru informarea cu privire la resursele disponibile, cum ar fi site-urile web sau liniile de asistență.

Promovarea unei atitudini deschise spre colaborare

Desigur, mai există și alte chestiuni pe care adulții le-au semnalat ca fiind necesare pentru îmbunătățirea sistemul educațional. Printre acestea se numără atât introducerea unor materii care să dezvolte abilități de viață (40%), cât și susținerea sănătății emoționale și mentale a copiilor (40%) sau promovarea activităților extrașcolare (37%). În acest fel, cei mici vor învăța să colaboreze și să deprindă noi competențe unii de la alții, valorificând interesele comune.

Mai mult decât atât, 32% dintre adulți subliniază importanța îmbunătățirii colaborării dintre școală și familie, ajutând la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea elevilor. Deși cadrele didactice se numără printre primele persoane care pot observa comportamente problematice în rândul elevilor, ele nu sunt singurele responsabile când vine vorba despre corectarea lor, depinzând în mare măsură de suportul venit din partea consilierilor școlari și din partea părinților.

Merită amintit faptul că platforma Novakid se poziționează drept un sprijin pentru dezvoltarea juniorilor, dar și pentru sistemul de învățământ. Acest lucru este susținut de diversele studii derulate (ca cel din luna februarie a anului curent, unde au participat 1.200 de persoane din 4 țări europene), care au adus în atenție informații utile deopotrivă mediului educațional privat și celui public.

Articole pe aceeași temă: