Interviuri Management Tech

Talent local, performanta globala

2 dec. 2015 5 min

Talent local, performanta globala

Reading Time: 5 minute

Parte a unei structuri globale ce cuprinde peste 17.000 de profesionisti de 30 de nationalitati, Vodafone Shared Services Romania creste accelerat la nivel de echipa si proiecte. Condusi de Boris Wouters, profesionistii din Bucuresti lucreaza pentru pietele din Marea Britanie, Spania, Italia si Germania pe zona de Customer Operations, in timp ce segmentul de Technology sustine operatiunile Vodafone Group si ale mai multor piete din toata lumea, precum Marea Britanie, Spania, Germania, Olanda sau Ungaria.

Boris Wouters ocupa pozitia de director general al Vodafone Shared Services Romania din ianuarie 2015. Intre 2008 si 2014, a condus centrele de servicii ale JTI si Office Depot, dupa ce a gestionat in trecut operatiuni de vanzari, IT si project management in cadrul unor companii de top la nivel global precum Apple, Compaq (HP) si Cisco Systems.

Cum a fost primul an de activitate al Vodafone Shared Services?

A fost foarte dinamic, cu o succesiune de proiecte noi si termene stranse de implementare, de conturare a strategiei de crestere si stabilizare a operatiunilor centrului, precum si de consolidare a echipelor de senior si middle management. Pe parcursul intregului traseu, am avut parte de rezultate operationale foarte bune, care au depasit indicatorii de performanta initiali inca de la lansare. Pe segmentul de Customer Operations, am asigurat tranzitia mai multor proiecte, precum departamentele de customer support deservind clientii Vodafone persoane fizice din Marea Britanie, Italia, Spania si Germania. In zona de Technology, am preluat mentenanta si modernizarea infrastructurii IT la nivel de grup, diverse proiecte de la mentenanta la dezvoltare de aplicatii si testare in zona Machine-to-Machine (segment pe care Vodafone este lider de piata la nivel global), partea de software development pentru diverse aplicatii pentru clienti persoane juridice din portofoliul Enterprise Mobility, arhitectura IPVPN, integrare pe proiecte de Unified Communications. Am avut o activitate foarte intensa pe partea de recrutare, pentru a sprijini obiectivele ambitioase de crestere si pentru a ne putea incadra cu succes in termenele de implementare pe o piata deja matura si foarte competitiva. Ne-am bucurat sa gasim in Romania si sa aducem in echipa noastra specialisti foarte talentati, cu un nivel inalt de educatie, de competente tehnice si de limbi straine.

Pentru ce piete si ce proiecte se lucreaza in Romania?

Pe zona de Customer Operations (suport pentru clientii Vodafone), echipele noastre deservesc pietele din Marea Britanie, Spania, Italia si Germania. Segmentul de Technology sustine operatiunile Vodafone Group si ale mai multor piete pe care activeaza Vodafone in intreaga lume, precum Marea Britanie, Spania, Germania, Olanda sau Ungaria, prin activitati de management al aplicatiilor IT, administrarea bazelor de date sau suport de tip help desk.

„Abordarea noastra este aceea de a promova talentele din interiorul organizatiei, iar dupa doar un an de la infiintare avem peste 30% din zona de middle management selectata in acest mod, procentul fiind in crestere.”

Ce dimensiune are echipa si care sunt planurile de dezvoltare pentru perioada urmatoare?

In continuare, strategia este una de crestere accelerata in toate zonele de servicii pe care le acoperim – IT, servicii clienti si servicii de monitorizare a fraudelor si implicit a echipelor de angajati. Vodafone Shared Services este o componenta strategica de dezvoltare a grupului Vodafone la nivel global, care, prin pregatirea profesionala a specialistilor sai si prin potentialul sau de crestere, are capacitatea de a oferi o calitate exceptionala a serviciilor, la un nivel uniform pe toate pietele. In prezent, avem cateva zeci de pozitii deschise in toate zonele noastre de activitate, ce pot fi atractive pentru specialisti cu orice nivel de experienta si cu competente de limbi straine diferite – engleza, italiana, spaniola, germana sau olandeza.

Cat de dificila este gasirea de profesionisti pe o piata IT foarte competitiva cum este cea din Romania?

Romania continua sa fie o tara foarte atractiva pentru dezvoltarea companiilor in domeniul IT, atat prin prisma calificarilor profesionale ale candidatilor nostri, cat si a mixului de limbi straine pe care acestia le cunosc la un nivel avansat. Pe parcursul ultimului an am observat o piata din ce in ce mai competitiva in ceea ce priveste atragerea si retinerea talentelor. Avantajul principal pe care Vodafone Shared Services il are pe o piata atat de competitiva este deschiderea internationala, atat ca parte a grupului Vodafone, dar si ca parte a celei mai mari structuri de shared services la nivel global, lider de piata in ceea ce priveste diversitatea portofoliului de servicii si viteza implementarii. Angajatii nostri au oportunitatea colaborarii directe cu experti internationali, beneficiind de o acumulare accelerata de noi competente profesionale, de expunere la proiecte inovatoare, precum si posibilitatea de a experimenta un proces end-to-end. In plus, accentul pe care il punem in utilizarea de tehnologii avansate reprezinta cu siguranta un punct forte in atragerea candidatilor cu un nivel de competenta ridicat.

Ce oportunitati de dezvoltare a carierei ofera compania?

Abordarea noastra este aceea de a promova talentele din interiorul organizatiei, iar dupa doar un an de la infiintare avem peste 30% din zona de middle management selectata in acest mod, procentul fiind in crestere. Ne incurajam angajatii sa acumuleze informatii si experienta pe mai multe arii de competenta tehnica, iar in cadrul Vodafone acestia regasesc o paleta larga de oportunitati de invatare, aplicare si aprofundare a cunostintelor. Vrem sa contribuie cu idei noi la imbunatatirea mediului de lucru, a proceselor interne, cat si a anumitor programe de dezvoltare profesionala ce le influenteaza parcursul profesional.

Cum atrageti talente la Vodafone Shared Services?

Ne dorim intotdeauna sa intelegem cat mai bine ceea ce isi doresc candidatii nostri si sa le oferim contextul si suportul de care au nevoie pentru a deveni cei mai buni. Am investit in programe de dezvoltare ce aduc valoare adaugata angajatilor nostri, de la academii online de traininguri tehnice si de soft skills pana la programe complexe de leadership development. De asemenea, le propunem angajatilor nostri un program de beneficii cat mai variat, ce ofera flexibilitate in functie de nevoile lor specifice. Oferim posibilitatea de lucru de acasa, ceea ce incurajeaza echilibrul intre viata profesionala si cea personala. Vodafone Shared Services s-a concentrat si pe construirea unei relatii bune si de durata cu mediul academic din Romania cat si cu asociatiile studentesti, promovand oportunitatile pe care le oferim studentilor in cadrul unor programe de practica. In vara acestui an am lansat prima editie a programului Graduates Engineering Trainee, ce ofera tinerilor posibilitatea sa se alature uneia dintre echipele noastre, sa exploreze cultura companiei intr-un mod interactiv, in timp ce isi dezvolta aptitudinile si cladesc bazele carierei lor. Peste 70% dintre studentii care au intrat in program au obtinut un loc de munca in cadrul organizatiei.

Cat de importanta este componenta internationala a proiectelor Vodafone Shared Services?

Avantajul principal pe care Vodafone Shared Services il are pe o piata atat de competitiva este deschiderea internationala, atat ca parte a grupului Vodafone, unul dintre liderii globali din domeniul de telecomunicatii, dar si ca parte a celei mai mari structuri de shared services la nivel global. In centrul din Romania, toate serviciile sunt oferite catre clienti si parteneri straini. Vodafone Shared Services este o structura globala cu prezenta in Romania, Ungaria, Egipt si India, unde activeaza peste 17.000 de profesionisti de 30 de nationalitati sprijinind 26 de piete Vodafone din intreaga lume cu o gama larga de servicii. Ca parte din aceasta echipa globala, angajatii nostri pot accesa cu usurinta o gama larga de bune practici, pot solicita sau oferi sprijin pentru proiecte similare care au loc pe alte piete, se pot alatura unor grupuri de lucru pentru proiecte internationale sau pot calatori in alte tari pentru schimburi de experienta.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: