Digital

Tammy Lovin: Îmblânzitoarea tehnologiilor emergente

30 mart. 2024 5 min

Tammy Lovin: Îmblânzitoarea tehnologiilor emergente

Reading Time: 5 minute

Tammy Lovin este prezentată adesea ca fiind prima artistă din România ale cărei lucrări au fost expuse pe ecranele din Times Square. Chiar dacă reprezintă o recunoaștere internațională importantă, acest lucru reflectă doar o mică parte din munca și succesul său.

Am stat de vorbă cu ea în cadrul NOVA Festival, eveniment ce pune în lumină intersecția dintre artă și noile tehnologii, la care a susținut o prezentare generată cu ajutorul inteligenței artificiale. Acest lucru nu este neobișnuit pentru ea, deoarece explorează și folosește tehnologiile emergente, precum: AR, VR, XR, AI, Metaverse sau NFT încă de când au apărut și reușește să fie parte din valul pe care l-au creat. Lucrările sale de artă digitală au fost expuse nu doar în Times Square, de cinci ori, ci și în multe galerii cunoscute din New York, L.A. sau Beijing, precum și la evenimente internaționale de profil. În ultimii ani, munca sa a devenit tot mai vizibilă și în România și spune râzând că au fost necesari doi ani de recunoaștere internațională pentru a fi apreciată și acasă.

Cu toate că lucrările sale atrăgătoare, în culori vibrante, îi aduc cea mai mare mediatizare, tânăra este de părere că arta digitală trebuie să aibă o aplicabilitate. De aceea, îmbină rolul de creator digital cu cel de specialist în tehnologii emergente și alege să îl favorizeze pe cel de al doilea. Timpul său este dedicat preponderent proiectelor dezvoltate pentru branduri și tutorialelor prin care îi învață pe cei interesați să folosească instrumentele oferite de tehnologie și să integreze în munca lor noutățile care apar.

Tammy Lovin Zmeul

Lucrează deseori cu branduri din categoria FMCG, pe care le ajută să își prezinte produsele într-un mod inovator, care captează atenția și crede că punctul ei forte e posibilitatea de îmbina în fiecare proiect valența de creator de bunuri digitale cu cea de specialist în tehnologie și influencer. În zona de influencing, a încheiat recent un parteneriat cu Meta, care îi va aduce promovare pe canalele gigantului, în schimbul creării de conținut care arată cum funcționează diverse programe sau dispozitive nou apărute și care sunt etapele din procesul său de creație. Motivul pentru care compania a selectat-o este reputația pe care tânăra și-a creat-o pe plan internațional, fiind o prezență activă și credibilă când vine vorba despre tehnologiile emergente și arta digitală. Platforma pentru care preferă să creeze conținut este Instagram, fiindcă îi oferă cele mai multe mijloace de exprimare: de la AR la filtre speciale și de la video la reel. „În plus, apreciez foarte mult când o platformă lucrează cu colaboratorii ei, când le arată apreciere celor mai importanți creatori”, adaugă ea.

„Încerc să le dau oamenilor un motiv să mă urmărească”

Contul său de Instagram are acum peste 18.000 de urmăritori și simte că publicul său a evoluat odată cu ea. „Asta nu înseamnă că nu am și zeci de unfollow în fiecare zi. Acest lucru vine din faptul că mi-am schimbat conținutul de la omul Tammy către creatorul Tammy, iar utilizatorii rețelelor de socializare își doresc să vadă mai mult latura umană. Pentru mine, a devenit tot mai dificil să le arăt această parte, având în vedere că lupt cu mai multe dizabilități și boli cronice și nu aceasta este energia pe care vreau să o transmit. Cu toate acestea, încerc să le dau oamenilor un motiv să mă urmărească. Le arăt noutățile din domeniul tehnologiei, le ofer informații care îi ajută să își înceapă propriul drum în creația digitală sau le prezint instrumente digitale și modalități prin care își pot simplifica viața folosind, de exemplu, inteligența artificială. În același timp, sunt conștientă că și prin povestea mea personală pot ajuta, pentru că sunt mulți cei care se regăsesc în ea. Trăim o perioadă în care poți face performanță și poți avea succes, în ciuda anumitor dizabilități sau a unor trăsături până acum blamate, cum este aceea de a fi pe spectrul de autism.”

Amplificarea digitală a diversității

De altfel, Tammy este de părere că potențarea diversității este unul dintre principalele beneficii ale revoluției digitale la care asistăm. Tânăra este de părere că pentru a stăpâni noutățile din tehnologie trebuie să poți sta în fața unui computer zece ore și să te hiperconcentrezi pe un anumit subiect, lucru ce ar putea părea un sacrificiu pentru o persoană care are nevoie de multă socializare. În același timp, un introvertit, o persoană pe care anumite dizabilități o împiedică să se deplaseze sau cineva cu o sensibilitate mai mare la stimuli, cum sunt cei care suferă de anumite tulburări din spectrul autist, pot privi acest lucru ca pe o ocazie de a străluci. „Tehnologiile actuale îți oferă uneltele și mediul necesar pentru a-ți folosi priceperea fără a fi obligat să îți înfrunți temerile sau dizabilitățile”, spune ea.

Tammy Lovin despre…

Tammy Lovin 2

Nu puteam lăsa discuția noastră să treacă fără a afla cum vede Tammy statusul tehnologiilor nou-apărute, enumerate la descrierea sa ca profesionist.

Metaverse

Distanța dintre viața reală și existența în Metaverse e încă foarte mare. Nu pare că au legătură una cu cealaltă, mai ales pentru mase. Lucrurile nu vor mai sta la fel atunci când vom avea niște dispozitive care să integreze tot ce înseamnă extended reality sau mixed reality în viața noastră de zi cu zi. Probabil că vom avea niște ochelari simplu de purtat, care vor înlocui dispozitivele care sunt acum necesare pentru a explora universul Metaverse. Îmi imaginez că, nu peste mult timp, cu simple comenzi vocale și câteva gesturi vom putea crea cu ajutorul inteligenței artificiale tot ce ne vom dori. Vom uita de mouse-uri și de instrumente concrete. Ei bine, atunci va fi o suprapunere foarte integrată între viața reală și Metaverse și un domeniu care va fi revoluționat de această suprapunere este, de exemplu, comerțul de tip marketplace. Vor exista probabil niște influenceri de marketplace care vor crea trenduri în timp real.

VR

Am experimentat deseori munca în birouri virtuale. Ba chiar și fiind în aceeași încăpere cu un coleg cu care aveam de făcut ceva, mi s-a întâmplat să îi propun să ne punem căștile de VR și să lucrăm în acest fel. Realitatea virtuală are avantajul de a spori foarte mult productivitatea atunci când lucrezi în sistem colaborativ. Pentru partea de design concret e foarte util să poți să „apuci” obiectul digital și să zici: nu, așa. Sunt lucruri pe care ar fi greu să le explici într-o ședință, fie ea virtuală sau față în față, în care privești doar schițe pe hârtie. În plus, în interiorul VR, poți să fii foarte mic și să vezi lucrurile în detaliu sau foarte mare și să le vezi în ansamblu, iar asta ajută foarte mult.

Inteligența artificială (AI)

Inteligența artificială schimbă jocul în multe domenii și este aici pentru a rămâne. Eu folosesc cel mai mult instrumentele de procesare a imaginii, de creare sau editare de video-uri. De exemplu, pot înregistra un video în care citesc un script, iar AI îmi repoziționează ochii automat, ca să pară că mă uit la cameră. Astfel, nu trebuie să mai memorez un text, lucru care îmi este dificil. Aproape că mă mir când am o problemă și nu găsesc un instrument care să mi-o rezolve folosind inteligența artificială. Chiar și prezentarea de azi a fost făcută majoritar cu AI. Punctele principale au fost date de mine, apoi am generat textul și am curatoriat practic ideile furnizate de inteligența artificială. Mulți oameni care lucrează cu AI se consideră creatori. Eu cred că ești mai degrabă curator, pentru că doar selectezi ideile cele mai bune, pe care le expui mai departe. În principiu, mă aștept să integrez și mai mult inteligența artificială în activitatea mea. Partea de 3D e încă anevoioasă. De asemenea, urmăresc cu entuziasm și interes direcția în care se îndreaptă îmbinarea dintre echipamente tehnologice fizice și softuri ajutate de AI pentru a rezolva unele dintre problemele oamenilor cu dizabilități. Oameni care nu pot să vorbească sau care sunt imobilizați ar putea căpăta o voce, în scurt timp.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 381 (16 martie – 16 aprilie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: