Stiri Tech

Tehnologia 5G va schimba și transforma viața așa cum o știm acum

16 nov. 2022 3 min

Tehnologia 5G va schimba și transforma viața așa cum o știm acum

Reading Time: 3 minute

Tehnologia 5G este aici ca să rămână. Și chiar dacă se dezvoltă deja tehnologii superioare, conectivitatea 5G este cea care va sta la bazele și la fundamentul noilor standarde din întreaga lume. Aici ne referim la senzori, la automatizări, la viteza de conexiune, la o nouă modalitate de a lucra remote sau în mișcare, dar și la digitalizarea orașelor și la dezvoltarea comunităților.

Pe scena celei de-a doua ediţii IQ DIGITAL Summit au mai fost prezenţi şi Iulian Stanciu, unul dintre cei mai apreciaţi antreprenori din e-commerce, distribuţie şi retail electro-IT din România, Sergiu Manea – CEO BCR, precum şi liderii unor companii cu amprentă locală şi experţi IT, care au discutat despre transformarea digitală a ecosistemului antreprenorial românesc.

E important de mentionat ca evenimentul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – o inovaţie BCR, ca un format informativ şi educaţional hybrid media, cu conţinut ce îmbină cultura digitală cu tehnici din televiziune, destinat să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România. Vodafone a devenit partener al proiectului în 2022.

La IQdigital Brașov, CEO-ul Vodafone România, Achilleas Kanaris, a vorbit despre schimbarea, viitorul ce ne așteaptă și transformarea pe care o vom trăi în viitorul apropiat. Potrivit acestuia orice previziune, arată că 5G are potențialul de a impulsiona orice economie din lume. 5G Este diferit de orice altă tehnologie, pentru că este cheia care deschide multe alte tehnologii care sunt conectate: AI, robotizare, munca remote.

Rețeaua Vodafone va fi platforma pentru aceste noi tehnologii, iar pentru aceasta 5G va fi viitorul comunicațiilor. Drept urmare în următorii 5 ani de exemplu, vom pleca de la conectarea pacienților cu doctorii, la comunicarea instantă cu medicii, prin intermediul 5G, iar cu ajutorul senzorilor, doctorii vor ști în timp real ce trebuie să facă pentru a oferi asistență medicală. Prin 5G este posibilă asistența medicală remote, astfel încât un doctor din Statele Unite ar putea efectua o operație remote în Brașov, de exemplu.

5G este unul din mijloacele prin care și shoppingul online se va schimba. Astfel am putea merge remote într-un magazin,dar folosind metaverse și pentru a păstra aparența de a cumpăra, vom pune produsele în lumea virtuală, iar apoi le vom primi acasă, fizic.

De asemenea, în viitor, se va îmbunătăți și posiblitatea de a ajunge mai repede la cazurile urgente, pentru echipele de căutare și salvare. Aici Achilleas Kanaris a adus aminte de parteneriatul cu Salvamont România, iar prin tehnologia 5G vor putea găsi mai ușor victimele și vor putea interveni mai repede la locul în care este nevoie de salvatori.

În viitor și creșterea plantelor se va transforma cu ajutorul tehnologiei 5G. Prin tehnologia conectată vom putea face ca legumele și fructele să se facă mai repede, cu ajutorul senzorilor să putem avea date exacte despre rata lor de dezvoltare, dar și pentru a îmbunătăți irigația și alte lucruri necesare în acest proces.

În viitor mașinile autonome vor beneficia de pe urma tehnologie 5G, atât pentru a conduce autonom, dar și pentru a comunica cu alte mașini dar și senzorii de pe șosea.

Acestea sunt doar câteva din ideile aplicabile ale tehnologiei 5G, care au fost dezăbătute în cadrul evenimentului IQ Digital de la Brașov, alături de comunitatea locală.

Vodafone a căștigat licitația 5G

Recent VODAFONE ROMANIA S.A. a câştigat 1 bloc de 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD şi 10 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz, urmând a achita suma de 122.503.374 euro cu titlu de taxă de licenţă.

Operatorii câștigători urmează să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populația țării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, precum și un număr de 240 de localități identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicații mobile.

ANCOM a mai organizat în anul 2021 o procedură de selecție pentru acordarea spectrului rămas disponibil în urma licitațiilor din 2012 și 2015 în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3600 MHz, în urma căreia s-au încasat la bugetul de stat 43,4 milioane de euro, în timp ce în urma prelungirii valabilității licențelor de utilizare a frecvențelor din banda de 2100 MHz, care au expirat în martie 2020, respectiv în ianuarie 2022, suma încasată la bugetul statului a fost de 110 milioane euro.

Foto: Mihnea Ratte

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: