Business Analize

Top sectoare imobiliare care au atras cele mai multe investiții în primul trimestru din 2023

5 apr. 2023 4 min

Top sectoare imobiliare care au atras cele mai multe investiții în primul trimestru din 2023

Reading Time: 4 minute

Investițiile imobiliare din primul trimestru 2023 depășesc 153 milioane euro și sunt mai mari cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Cel mai performant sector în atragerea investitorilor a fost segmentul industrial, valoarea investițiilor în hale și spații de producție cumulând aproximativ 72,27 milioane de euro, ceea ce reprezintă 47% din totalul pieței de investiții.

Nicolae Ciobanu Fortim Paribas

„În primele trei luni din 2023, observăm  o creștere semnificativă de 72% în valoarea proprietăților comerciale tranzacționate, în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Cu toate acestea, volumul primului trimestru din 2023 se situează sub media trimestrială înregistrată în anul 2022, an marcat de un record în investițiile imobiliare. În ceea ce privește distribuția tranzacțiilor pe segmente, cele mai multe s-au înregistrat în domeniul birourilor, dar acestea au fost de valori mai mici situându-se între 1,5 milioane și 21 milioane de euro. În schimb, pe segmentul industrial, o singură tranzacție majoră de tip sale-leaseback, cu o suprafață totală de aproximativ 100.000 metrii pătrați și o valoare estimată la peste 60 milioane euro a reprezentat circa 47% din totalul investițiilor din România. Aceasta a condus la o poziționare pe primul loc a segmentului industrial.”

Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate

Segmentul industrial a dominat piața

Pe segmentul industrial, s-au realizat în total patru tranzacții, cu valori pornind de la 1,2 milioane euro și trecând de 60 milioane euro. Investitorii au cumpărat spații industriale cu o suprafață totală de peste 130.000 mp, cu terenuri aferente pe care se mai pot dezvolta ulterior, în Arad, Bragadiru, 1 Decembrie, Timișoara și Dragomirești.

În ultimii ani, s-a observat o creștere semnificativă a interesului investitorilor pentru tranzacții de tip sale-leaseback, nu doar în România, ci și la nivel internațional. Această strategie de investiții implică vânzarea proprietății unei companii către un investitor, iar compania respectivă închiriază ulterior proprietatea înapoi pentru o perioadă de timp stabilită în contractul de închiriere.

Avantajele pentru companiile care optează pentru acest tip de tranzacție sunt multiple. În primul rând, se obține o injecție de capital imediată, fără a fi necesară o investiție majoră în active imobiliare. În plus, companiile pot să-și concentreze mai mult resursele și eforturile asupra activităților lor de bază, ceea ce le poate ajuta să devină mai competitive pe piață.

Pe de altă parte, pentru investitori, această strategie poate fi o modalitate de a obține un venit stabil și sigur, prin intermediul contractului de închiriere semnat cu compania. De asemenea, sale-leaseback poate fi o modalitate eficientă de a gestiona portofoliul lor imobiliar, reducând riscurile asociate cu proprietățile goale și gestionarea unui flux de chiriași. Investitorii încep să conștientizeze avantajele acestei strategii de investiții și sunt dispuși să investească în proprietăți comerciale care oferă oportunități de închiriere pe termen lung.

În timp ce piața din România continuă să se dezvolte și să se maturizeze, se așteaptă ca această strategie să devină din ce în ce mai populară în rândul investitorilor și companiilor din toate domeniile de activitate.

Efervescență pe zona de birouri

Pe locul doi în topul destinației activelor comerciale s-a situat segmentul de birouri, cu șapte tranzacții și fonduri atrase de 67 milioane euro. Valorile clădirilor de birouri vândute s-au situat între 1,5 milioane de euro și 21 milioane euro. Șase din aceste clădiri sunt în București.

Pe locul trei se află segmentul de retail, care a atras 8 milioane de euro, prin vânzarea unui spațiu Brico Depot, din Iași.

Pe locul patru se află segmentul hotelier, cu un total de 6 milioane de euro, din vânzarea a două hoteluri, ce au în total de 145 camere, unul în București și unul în Cluj.

În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, majoritatea sunt din regiunea CEE (Europa Centrală și de Est), din Cehia și România.

Topul tranzacțiilor din Europa Centrală și de Est în 2022

Cea mai mare tranzacție imobiliară din regiunea CEE a avut loc în Polonia, în 2022. În topul țărilor din regiune, România a depășit pentru prima dată Ungaria și a urcat pe locul trei, potrivit analizei realizate de companii din grupul Paribas.

În total, pe teritoriul CEE s-au tranzacționat active comerciale imobiliare cu un total de 10,8 miliarde de euro, în 2022, potrivit unui studiu realizat de un grup de companii afiliate BNP Paribas Real Estate, din care face parte și Fortim Trusted Advisors din România.

În România, anul trecut, s-a depășit pragul de 1,3 miliarde euro, investiții imobiliare.

Cea mai mare tranzacție din regiune a avut loc în Polonia, unde Google a cumpărat Warsaw Hub, un complex de birouri cu o suprafață totală de 101.000 mp, o tranzacție estimată la 583 milioane Euro.

În România, cea mai mare tranzacție a fost de 377 milioane euro, constând într-un portofoliu de șapte clădiri de birouri cumpărate de Paval Holdings, proprietarii rețelei Dedeman.

“La finalul lui 2022 se observă o creștere a randamentelor investițiilor imobiliare în toată regiunea, inclusiv în România. Estimăm că această tendință va continua pe fondul menținerii dobânzilor la un nivel ridicat și al creșterii chiriilor prin indexare cu indicele de inflație. În perioada următoare estimăm că investițiile din segmentul retail, în special in parcurile de retail, for fi cele mai atractive, datorită rezilienței acestora în perioadele dificile“

Ștefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanță imobiliară fondată în anul 2002 și din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange și Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanță imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital markets, research, dar și servicii de Property Management și Project Management. Pe zona de Property Management compania are in administrare peste 100.000 mp de spații de birouri, retail și spații industriale.

Array

Articole pe aceeași temă: