Analize Business

Topul companiilor farma din România

19 iul. 2021 2 min

Topul companiilor farma din România

Reading Time: 2 minute

Industria farma din România bate record după record, urmând să atingă pragul de 70 de miliarde de lei în 2021, în contextul presiunilor inflaționiste de la nivelul economiei, precum și al ridicării măsurilor de restricție împotriva COVID-19, care au afectat temporar producția de medicamente în anul 2020, se arată într-o analiză KeysFin.

Producția locală de farmaceutice (cod CAEN 2110: fabricarea produselor farmaceutice de bază și cod CAEN 2120: fabricarea preparatelor farmaceutice) este condusă în continuare de compania TERAPIA S.A., care, în anul 2020, a înregistrat afaceri de 791 milioane de lei și un rezultat net de aproape 192 milioane de lei.

Aceasta este urmată de companiile ZENTIVA S.A. (cu afaceri de 558 milioane de lei și un rezultat net de aproximativ 66 milioane de lei) și SANDOZ S.R.L. (cu afaceri de 427 milioane de lei și un rezultat net de peste 10 milioane de lei).

În continuare, clasamentul este completat de ANTIBIOTICE S.A., singura companie din top 5 care a înregistrat o scădere anuală, respectiv de -12,7% (cu afaceri de 341 milioane de lei și un rezultat net de 26 milioane de lei) și compania BIOFARM S.A., care a înregistrat cel mai mare avans anual din top 5 (+10,8%), înregistrând astfel afaceri de 216 milioane de lei și un rezultat net de 54 milioane de lei.

Clasamentul Distribuitorilor

În ceea ce privește distribuitorii locali de medicamente (cod CAEN 4646: Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice), liderul anului 2020 a fost compania FILDAS TRADING S.R.L. (cu o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei, respectiv o creștere anuală de 1%), urmată de compania MEDIPLUS EXIM S.R.L. (cu o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei și cel mai mic avans anual din top 5, respectiv +0,2%).

În continuare, topul este completat de companiile HEALTHCARE ROMÂNIA S.R.L. (cu afaceri de 3,8 miliarde de lei), FARMEXIM S.A. (cu afaceri de 2,5 miliarde de lei) și SANOFI ROMÂNIA S.R.L. (care a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei și cel mai mare avans anual din top 5, respectiv +19%).

Lanțul de farmacii

În clasamentul lanțurilor de farmacii (cod CAEN 4773: Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate), conform cifrei de afaceri înregistrate în anul 2020, pe primul loc se află compania SENSIBLU S.R.L., cu afaceri de aproximativ 2 miliarde de lei și un avans de 6% față de anul precedent.

Pe locul 2 se află DONA (S.I.E.P.C.O.F.A.R. S.A.), cu afaceri de aproximativ 1 miliard de lei și cea mai mare scădere anuală din top 5 (-2,9%) și pe poziția a treia este HELP NET FARMA S.A., cu afaceri de 979 milioane de lei și o creștere anuală de 21,6%.

Următoarele clasate sunt FARMACIA TEI S.R.L., cu 448 milioane de lei (cel mai mare avans anual din top 5, de 26,8%) și CATENA HYGEIA S.R.L., cu 704 milioane de lei și o scădere anuală de -2,6% din total.

Cu toate acestea, dacă se iau în considerare datele la nivel de grup, CATENA, prin cele peste 100 de entități separate, rămâne lider de piață.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: