Finanțe

Traiectoria spre profit

5 mai 2014 3 min

Traiectoria spre profit

Reading Time: 3 minute

Semnele de revigorare economica, desi stinghere, incep sa se faca tot mai vizibile. Vedem cresteri usoare ale rezultatelor financiare, o revenire pe plus a unor companii, dar si a institutiilor bancare care au fost angrenate in vartejul crizei si al recesiunii. O banca ajunsa pe profit in ultimii ani este Piraeus Bank, iar Catalin Parvu, CEO al bancii, ne spune care a fost reteta de succes.

 

Care au fost rezultatele financiare ale Piraeus Bank in 2013?

 Piraeus Bank Romania a terminat 2013 cu un profit de 3,3 milioane euro, un rezultat mai bun in comparatie cu 2012. Principalii indicatori de performanta ai bancii au urmat o traiectorie ascendenta pe parcursul intregului an, astfel ca putem vorbi de rezultate foarte bune atat pe zona de creditare corporate si IMM, cat si pe cea de atragere de surse. Revenind la cifre, in 2013 banca a inregistrat o crestere de 16% a activelor, un avans al creditelor de 20% si un plus de 21% pentru depozite. La sfarsitul anului 2013, Piraeus Bank detinea active de peste doua miliarde euro, in timp ce valoarea creditelor acordate depasise 1,6 miliarde euro, iar cea a surselor atrase se situa la peste 1 miliard de euro.

 

Am traversat o perioada dificila, care a fost performanta bancii in acesti ani?

 As incepe spunand ca am desfasurat in toti acesti ani un proces constant de eficientizare a  operatiunilor noastre; reteaua a fost redimensionata de la 187 de unitati la 140, iar numarul angajatilor a fost ajustat. In acelasi timp, am curatat portofoliul de credite, pastrand un nivel de provizionare adecvat. Strategia de restructurare ne-a permis realocarea resurselor si conservarea operatiunii din Romania pe un palier sanatos, solid.

Piraeus Bank si-a mentinut locul in ierarhia bancilor din Romania; ocupam in continuare pozitia 11 dupa active. Am deschis doua centre de business adresate exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii, ceea ce a condus la o crestere de 25% a portofoliului de clienti pe acest segment.

Am contribuit la consolidarea sistemului bancar romanesc prin operatiunile de preluare si vanzare a unei parti din ATE Bank. Ne-am mentinut un nivel de lichiditate adecvat chiar si dupa absorbtia ATE Bank. Ne-am redefinit platforma de brand pe baza unui proces temeinic de analiza. Ne-am indreptat atentia mai mult catre comunitate printr-o serie de proiecte specifice, din care as aminti sponsorizarea Echipei Olimpice a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Londra. In concluzie, ne-am concentrat pe crearea premiselor necesare relansarii activitatii bancare odata cu revenirea pe crestere a economiei.

 

Care sunt planurile bancii pentru 2014?

 Piata româneasca este foarte importanta pentru grupul-mama, astfel ca vom continua sa ne consolidam pozitia aici, vom deveni din ce in ce mai activi pe toate segmentele de activitate, incurajati si de evenimente importante recente: majorarea capitalului Piraeus Bank Group cu 8,429 miliarde de euro – banca-mama dispune de un capital de 9,7 miliarde de euro, suma ce o plaseaza pe locul 30 in ierarhia celor mai bine capitalizate banci din UE, accesul bancilor grecesti la pietele internationale pentru prima data dupa cinci ani de criza si revenirea Greciei pe pietele internationale de obligatiuni. Ne vom concentra pe dinamizarea vanzarilor de credite pentru companii si retail, tintind o crestere moderata a cotei de piata, cu mentiunea ca finantarea imprumuturilor se va realiza in principal pe plan local.

 

Cum vedeti sistemul bancar romanesc acum?

 Sistemul bancar romanesc isi revine, se afla deja intr-o competitie crescuta pentru atragerea de clienti buni si trece printr-o etapa de consolidare avand in vedere tranzactiile deja incheiate – Citibank, RBS Romania, RIB, ATE Bank, Nextebank – si cele anuntate pentru 2014 – Millennium Bank Romania si Marfin Bank.Nu in ultimul rand, va trebui ca sistemul bancar sa asimileze presiunea pe costuri generata de cerintele suplimentare de capital impuse de CRD IV (Capital Requirement Directive).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: