Interviuri Sustenabilitate

Transparență în raportarea ESG: a fi sau a nu fi

25 apr. 2023 4 min

Transparență în raportarea ESG: a fi sau a nu fi

Reading Time: 4 minute

Raportarea ESG se face încă pe baza unor criterii neclare, fără standarde unanim acceptate. Global ESG Monitor (GEM) este singurul proiect de cercetare care analizează în detaliu transparența în raportarea non-financiară a companiilor listate la marile burse ale lumii.

Am discutat cu Alexandra Diniță, partener regional GEM în România și fondatoare & managing partner al Free Communication, despre transparență în raportarea ESG, topul internațional realizat de GEM și motivele pentru care România nu a ocupat o poziție mai bună în clasament.

ESG Monitor

Ce este Global ESG Monitor și cum s-a implicat Free Communication în analiza pieței locale?

Global ESG Monitor s-a născut din nevoia de a obiectiva raportarea ESG prin măsurarea unei dimensiuni decisive în proces – transparența. A fost creat de către agenția noastră parteneră de rețea din Germania, Cometis, și realizat împreună cu firma germană de research Kohorten, alături de încă șase agenții partenere de pe mai multe continente.

Noi, Free Communication, ne-am implicat în proiect și am inclus anul acesta și România în eșantion, deoarece credem cu tărie că avem nevoie de transparență și de repere clare, care să ne ajute să pornim corect pe acest drum al raportării ESG. Transparența permite tuturor părților interesate să ia decizii informate, oricare ar fi acestea.

În echipa noastră extinsă GEM folosim mereu un exemplu: „consumatorii merită să știe dacă în cafeaua lor de dimineață există sânge sau dacă pe lanțul de producție al tricoului pe care-l poartă există abuz și exploatare”.

După ce vor ști, vor decide informat dacă mai beau acea cafea sau mai poartă acel tricou. Scopul final al GEM este acela de a ajuta companiile să înțeleagă ce trebuie să urmărească pentru a-și îmbunătăți raportările non financiare, plecând de la date concrete, obiective, cu repere bine definite.

Analiza, precum și recomandările ce rezultă din aceasta, încurajează deopotrivă schimbarea de mentalitate printre factorii de decizie din lumea de business și o abordare onestă și responsabilă de-a lungul întregului proces.

Rapoartele GEM (global și local) se găsesc aici.

Ce a inclus raportul GEM din acest an, cum a fost analizat și cum arată topul global? 

GEM a analizat 350 de mari companii de la bursele din America de Nord, Europa, Australia și Asia, trecând raportările ESG ale acestora prin instrumentul de cercetare GEM ASSAY TM, care include în acest moment 180 de întrebări, structurate pe șase criterii de transparență – echilibru, comparabilitate, acuratețe, punctualitate, încredere și relevanță.

Aflat la a doua ediție, raportul a inclus, în afară de clasamentul la nivel global și regional, observații și recomandări, criterii și metodologie.

Top 20 GEM 2022 la nivel global arată astfel:

România s-a clasat pe ultimul loc în ierarhia GEM la nivel global. De ce crezi că piața locală a obținut un punctaj atât de mic?

Companiile tind să prezinte ceea ce le avantajează și să omită ceea ce bănuiesc că va deranja anumiți stakeholderi. Este bine ca mediul de afaceri să înțeleagă că, din păcate, asta erodează mult credibilitatea raportării și că nimeni nu așteaptă să fim perfecți, dar că toată lumea așteaptă să fim onești.

România a obținut 41 de puncte din 100, vorbim despre media scorurilor companiilor cotate în indicele BET 20, care a fost raportată la media altor indici bursieri studiați (EUROSTOXX, DAX, S&P 50 etc.). Era previzibil și nu este în totalitate rău.

Înseamnă că avem multe oportunități să facem lucrurile mai bine. Conform raportului, sunt mai multe motive pentru punctajul scăzut al României. Unul dintre ele este faptul că raportarea ESG în România nu este încă luată în serios. Rapoartele sunt destul de reduse, incomplete, cu teme care lipsesc. De asemenea, proporția de raportări auditate este destul de mică.

Doar una din cinci companii listate în BET 20 și-au trecut raportarea non financiară printr-un audit extern. Totodată, vorbim despre dezvăluirea actelor de corupție și a măsurilor anticorupție sau asumarea de obiective de sustenabilitate la nivel de top management.

Aceeași problemă și în privința angajamentelor de mediu, unde doar o companie din trei de la BET 20 are obiective de mediu clar asumate. Iar informațiile despre raportarea cazurilor și măsurilor legate de hărțuire și discriminare la locul de muncă lipsesc total, de cele mai multe ori.

Unde au avut companiile din BET 20 cele mai mari lacune? 

Câteva lucruri care ies în evidență în comparație cu alte piețe țin de dimensiunea restrânsă a rapoartelor, numărul restrâns de cadre de raportare folosite, proporția foarte mică a auditării sau lipsa unei strategii ESG bine definite.

Un tipar general pe care analiștii GEM l-au observat până acum este faptul că raportarea ESG reprezintă încă preponderent un mijloc pentru companii de a rămâne eligibile pentru categoria produselor de finanțare sustenabile.

Acest tipar este îngrijorător, fiindcă investitorii se bazează pe aceste date pentru a lua decizii conforme cu valorile și obiectivele lor. Lipsa transparenței, uneori deliberată, dar mai degrabă provocată de necunoaștere, e principala cauză a scorurilor GEM mici înregistrate în companiile din BET 20.

Cum vezi viitorul raportării ESG?

Cred că am pornit pe un drum cu sens unic și că nu ne vom mai putea nici întoarce, nici opri. Va fi o schimbare majoră, structurală, în felul în care companiile acționează, pe plan comercial, social, ecologic.

Fiindcă se coagulează și se face deja simțită o forță mult mai puternică decât legislativul, iar ea vine din piață, din direcția tuturor celor implicați, care își vor baza din ce în ce mai mult deciziile pe o informare corectă și transparentă din această perspectivă.

Nu mai este mult până în momentul în care niciun deținător de active financiare nu-și va mai asuma riscul de a investi într-un business care nu e sustenabil. Este estimat ca, până în 2024, activele globale administrate conform criteriilor ESG să ajungă la aproximativ 72.000 de miliarde de euro, adică aproximativ jumătate din totalul activelor administrate la nivel global. Companiile viitorului fie vor fi sustenabile, fie nu vor fi deloc.

Main photo Esg © Sakorn Sukkasemsakorn | Dreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 372 (16 aprilie – 16 mai 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: