Management

Tranzactii bune, anul are

21 ian. 2014 3 min

Tranzactii bune, anul are

Reading Time: 3 minute

Daca anul trecut a fost unul in care activitatea de fuziuni si achizitii (M&A) a ramas constanta, pentru acest an insa numarul tranzactiilor va creste in Europa emergenta. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a treia editii a raportului “Emerging Europe: M&A Report 2013/14”, realizat de firma internationala de avocatura CMS si DealWatch, care ofera o serie de repere importante si traseaza predicii cu privire la domeniul fuziunilor si achizitiilor. Raportul arata ca, desi activitatea de fuziuni si achizitii din Europa emergenta a ramas, in esenta, constanta in 2013, a inregistrat o scadere din punct de vedere al valorii tranzactiilor, care au scazut de la 138 de miliarde de euro in 2012 la 112 miliarde de euro in 2013. Dar, cu toate acestea perspectivele pentru anul curent sunt unele mai optimiste si se estimeaza o crestere constanta a fluxului de tranzactii. Anul trecut, Romania a inregistrat o crestere a volumului de tranzactii M&A in special ca urmare a activitatilor desfasurate in sectorul financiar, manufacturier, energie, agricultur` si TMT. Caracteristica generala a pietei romanesti ramane astfel cresterea volumului tranzactiilor cu valoare redusa. Potrivit studiului “CMS – DealWatch”, piata romaneasca s-a mentinut in jurul nivelului de un miliard de euro, cu o valoare totala a tranzactiilor de aproape 1,18 miliarde de euro, in 2013, o cifra similara celei inregistrate in anul 2011 si cu putin mai mica decat cea din 2012.

“Suntem moderat optimisti in ceea ce priveste estimarea noastra pentru 2014 si credem ca vom asista anul acesta la o usoara crestere a sectorului de fuziuni si achizitii”, spune Horea Popescu, Partener si seful departamentului Corporate and M&A al CMS Romania. “Ne bazam analiza noastra si pe ultimele luni ale anului 2013, cand aceasta crestere usoara s-a consolidat. Credem ca Romania are potentialul de a deveni o piata foarte atractiva in urmatorii ani”, adauga Horea Popescu. La nivel de regiune, anul trecut, numarul de tranzactii anuntate cu o valoare de peste un milion de euro a scazut cu 2%, la un total de 2.555 de tranzactii. Dupa numarul de tranzactii, cel mai activ sector in 2013 a fost cel al serviciilor, cu 484 de deal-uri incheiate, reprezentand 19% din total . Sectorul minier – inclusiv petrolul si gazele – a fost desemnat cel mai important in termeni de valoare a tranzactiilor, cu peste 23 de miliarde de euro, adica mai bine de 20 de procente din piata globala. Cea mai mare tranzactie din regiune a fost anuntata in ultimele zile ale anului, cand 30% dintre actiunile companiei rusesti Stroygazconsulting au fost tranzactionate la o valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Piata M&A din Rusia a reprezentat 31% din totalul tranzactiilor din Europa emergenta si 62% din valoarea totala a afacerilor in 2013.

Locul secund a fost ocupat de Polonia, cu o pondere de 14% din numarul de tranzactii, urmata de Turcia cu 13%. Raportul mai arata ca serviciile financiare M&A au reprezentat peste 10% din totalul tranzactiilor de anul trecut, dar numarul de tranzactii bancare in regiune este probabil sa creasca in urmatorii ani, intrucat creditorii din Europa de Vest se retrag spre a-si intari pozitiile si recapitaliza operatiunile din tarile de origine, iar bancile grecesti sunt obligate sa isi cedeze din active. “Ne asteptam ca in anul 2014 fluxul de tranzactii in Europa Centrala si de Est sa fie influentat de cresterea interesului cumparatorilor straini, precum si de disponibilitatea in piata a unor companii si active subevaluate si a unei activitati crescute a fondurilor de private equity”, spune Helen Rodwell, CMS CEE Corporate Partner. Mai mult, expertii CMS sunt optimisti [i cu privire la fluxul de afaceri in Europa Centrala si de Est, pentru 2014. Potrivit acestora, cea mai grea perioada a crizei a trecut si increderea se restabileste incet pe piata.

Foto articol: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: