Management

Cei peste 40 de ani, generația indezirabililor

16 nov. 2016 2 min

Cei peste 40 de ani, generația indezirabililor

Reading Time: 2 minutecrop-site-madalina-uceanu-micsoratPrezentă la ziua dedicată managementului, din cadrul Zilelor Biz, Mădălina Uceanu, Managing Partner, Career Advisor, atrage atenția asupra perioadei celei mai vulnerabile din viața profesională a unui manager. Este vorba despre perioada care urmează atingerii vârstei de 40 de ani.

„Cunosc mulți oameni, cu vârste peste 40 ani, care au o experiență profesională de 20 de ani sau mai mare și o experiență de management considerabiă, care își caută un loc de muncă de câteva luni, de câțiva ani ori poate chiar au renunțat”, spune Mădălina Uceanu.

Companiile evită să îi angajeze pe cei care au depășit pragul de 40 de ani, irosind, astfel, o resursă extrem de prețioasă. Motivele cel mai des invocate în fața recrutorilor sunt: incapacitatea de adaptare, dificultatea de a învăța sisteme noi, imposibilitatea de a se integra în echipe tinere. Deseori, cei care articulează aceste argumente sunt manageri care la rândul lor au trecut pragul vârstei de 40 de ani.

Antrenarea „mușchiului – empatie”

Mădălina Uceanu le recomandă celor care au putere de decizie în procesul de recrutare să exerseze sentimentul de empatie. „Indiferent cât de sigură este poziția ta azi, mâine poți deveni indezirabil și te poți găsi în situația de a-ți căuta un loc de muncă. Dacă ai acestă idee în minte, s-ar putea să te gândești de două ori înainte de a-i spune unei persoane cu multă experiență în bagaj că este overqualified sau de a o acuza că îți dă lecții”, adaugă aceasta.

În același timp,  Mădălina Uceanu este de părere că o persoană care a depășit vârsta critică în recrutare trebuie să facă dovada înțelepciunii acumulate și atunci când vine vorba despre decizii profesionale.

„Imaginea noastră de sine este afectată de organizația în care ne aflăm, dar trebuie să ținem cont că, uneori, ea nu este realistă. Când ne gândim la realizările noastre, ne spunem că e ușor să o luăm de la capăt, că suntem pregătiți ne vom descurca. Poate fi adevărat, dar este de preferat să reflectăm de două ori și să nu facem un pas fără să știm care va fi următorul”, explică recrutorul.

Mădalina Uceanu lucrează în domeniul resurselor umane din 1994. În 2009, a lansat Portalhr.rom, iar în primavara lui 2010 a demarat activitatea pe cont propriu, oferind servicii de recrutare și managementul carierei sub numele de Career Advisor.

Conferința Zilele Biz se desfășoară între 14 – 18 noiembrie, la Novotel, și se află la cea de a 15-a ediție. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: