Antreprenori by eMAG Interviuri Lifestyle

Un business Lucrativ

22/10/2019 4 min read

Un business Lucrativ

Reading Time: 4 minute

Diana și Dan doi tineri freelanceri, care erau mai mereu în căutarea unui spațiu din care să lucreze au pus, în urmă cu șase luni, bazele Lucrativ, un work space amplasat într-o casă istorică restaurată recent, în jurul căruia își doresc să creeze o comunitate a oamenilor întreprinzători.

Diana Goanță, co-fondatoarea Lucrativ ne-a vorbit despre planurile pe care le are pentru work space, dar și despre ce principalele dificultăți cu care se confruntă ca antreprenoare în acest domeniu.

Cum a luat naștere ideea de a pune bazele Lucrativ și de ce ai ales un business în zona de co-working space, domeniu diferit de zona de marketing sau vestimentație, în care aveai deja experiență?

De câțiva ani, amândoi lucram ca freelanceri și tot căutam un spațiu de unde să ne desfășurăm activitatea. Am tot încercat să o facem de acasă, din diverse cafenele și apoi din alte spații de coworking. Ideea practic ne-a venit din nevoia pe care o aveam noi ca freelanceri. Piața muncii și joburile au evoluat foarte mult în ultimul timp și considerăm că acesta este viitorul muncii: remote și în spații de coworking. Din ce în ce mai multe corporații chiar au început să ofere una sau mai multe zile pe săptămâna de lucru remote, deci piața tinde către acest lucru. Ne place mult această „mișcare” și ne dorim să facem parte din ea, pentru că este în asentimentul nostru. Nu mai credem în munca de la un birou de la 09 – 17, ci în munca flexibilă și remote. De ce să nu lucrezi la unu noaptea dacă atunci lucrezi tu cel mai bine și atâta timp cât îți faci treaba bine și te încadrezi în deadline?

De asemenea, ne-am dorit dintotdeauna să putem să lăsăm un însemn în viața urbei, iar întâmplarea ne-a scos în cale o casă veche de 101 de ani pe care să o recondiționăm și să-i dăm un nou scop în acest oraș. Așa a luat naștere Lucrativ, casă de meserii libere, adică un spațiu boutique de evenimente și coworking pentru toți oamenii cu idei și proiecte în minte. Casa este veche de 101 ani, chiar ne amuzăm că este de vârsta României.

Timp de peste 15 ani, aici a fost un internet cafe, pe care îl știm chiar din perioada licelui pe care l-am făcut la George Coșbuc și care se află la cinci minute distanță. Pe vremea aceea aveam colegi care mai fugeau de la ore și ajungeau în „Opal”, internet cafe-ul. Înainte de asta, casa a fost locuită de unul dintre actualii proprietari, împreună cu părinții săi, practic acesta a copilărit în casă, iar acum locuiește în unul din apartamentele din casă, care se află în aceeași curte.

Lucrativ este proiectul nostru de suflet și suntem fericiți că am putut să readucem la lumină o casă negustorească, una care e la doi pași de Foișorul de Foc, o clădire emblematică pentru București. Am păstrat toate detaliile originale ale acestei case, exact cum visam că vom putea face candva.

Ați deschis Lucrativ în luna iulie a acestui an. Cum au fost ultimele luni pentru voi din punct de vedere al businessului? 

Lucrativ, Casa de Meserii Libere, a fost deschisă la final de iulie 2019, după o perioadă de renovare a casei care a început la finalul lunii ianuarie 2019. Practic suntem foarte la început pe această piață de evenimente și coworking. Până acum am avut evenimente care s-au organizat la noi în spațiu, de la brainstorminguri, la workshopuri, prezentări și meetinguri de business. Pe partea de coworking, momentan încercăm să închegăm o comunitate de freelanceri care își caută un spațiu de lucru part-time.

Ne poți spune câteva cuvinte despre spațiu?

Oferim 12 birouri la comun unde pot lua naștere super colaborări, camere de întâlniri și zona de lounge. Pentru zona de coworking, cel mai scump abonament este de 100 EUR pe lună și îți oferă acces part-time în spațiu, fie câte patru ore zilnic, sau câte două zile full-time și o a treia zi part-time într-o săptămână. Suntem flexibili cu modul de alocare a timpului din cadrul abonamentului. În acest abonament, ca și beneficii pentru spațiul de coworking, oferim: internet rapid, cafea bună, oameni mișto prin care se pot lega parteneriate frumoase, sesiuni de brainstorming și discuții productive, cu asta vă vom hrăni spiritul lucrativ la boutique-ul nostru de co-working.

Lucrativ este împărțit în patru camere, trei dintre ele sunt în stil vagon, astfel că deschizând ușile cu glasvand se creează astfel un singur spațiu. Două dintre aceste trei camere se pretează atât pentru coworking, camere de întâlniri sau evenimente, iar a treia este mai degrabă un lounge. Avem și un frumos bovindou în camera cea mai mare, care este locul nostru favorit din toată casa. Cea de-a patra cameră este gândită ca și cameră de luat masa, de întâlniri sau de lucru, aici având un standing desk. Spațiul a fost gândit cât mai modular tocmai pentru a se preta atât pentru evenimente, cât și pentru coworking. Toate birourile se pot strânge ușor și depozita, astfel încât să putem crea spațiu liber foarte ușor, necesar pentru evenimente.

Care sunt principalele dificultăți cu care vă confruntați ca antreprenori în domeniul spațiilor de tip co-working?

Până acum, cea mai mare provocare pe care am avut-o a fost în cadrul renovării. Fiind o casă mai veche, a fost o provocare să găsim oameni care se pricep la renovarea anumitor elemente. Suntem siguri însă că vom avea multe provocări acum că am deschis și spațiul de coworking, însă rămâne să le descoperim pe parcus.

Care sunt planurile pe care le aveți cu Lucrativ?

Ne dorim cu adevărat să creăm o comunitate în jurul casei. Lucrativ vrem să devină acel loc în care comunitatea oamenilor întreprinzători să găsească îmbinarea ideală dintre conceptul de birou și acasă, cât și spațiul ideal pentru evenimentele la care se gândesc.

Casa Lucrativ este alcatuita din trei camere și un lounge, însumând 120 mp utili.

Prima cameră are 34 mp, cea de-a doua are 20 mp, iar a treia 15 mp. Lounge-ul are 19mp.

Alte beneficii sunt:

Accesul în spațiu este 24h în timpul săptămânii și se face cu un cod de acces individual.

Dulăpior personal

Bucătărie utilată (toaster, microunde, frigider, mașina de spălat vase)

Cafea, ceai, apă incluse

Cameră de întâlniri cu whiteboard și proiector

Imprimantă

Parcare biciclete

Toate abonamentele sunt detaliate pe site-ul Lucrativ. 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă