Tech

Un munte de date

15 iul. 2013 3 min

Un munte de date

Reading Time: 3 minute

Undeva in muntii Austriei, la 150 de metri sub stanca, se afla un centru de date unic in Europa, care ofera un nivel de securitate fizica greu de egalat. Iar serviciile lui sunt disponibile pentru companii din orice colt al lumii.

O bula uriasa pe care scrie Kapsch este poarta de intrare spre centrul de date earthDATAsafe, din Austria. Dupa o scurta prezentare, un lift ne coboara in inima muntelui, unde stau la adapost in tuneluri care inainteaza 320 de metri in stanca asa numitele celule de date, sase la numar in acest moment, de fapt niste containere uriase asezate cuminti pe fundatii de beton. Dar, pentru a ajunge la ele, trebuie sa treci prin nu mai putin de opt zone de securitate, deci se poate spune ca accesul este mai mult decat dificil. De altfel, tunelurile au fost construite in scop militar de catre Germania nazista, care intentiona sa fabrice tancuri in inima muntelui, departe de amenintarea bombardamentelor aliate. Din fericire, razboiul s-a terminat inainte ca aici sa fie fabricat vreun tanc. Astazi, sunt amenajati 4.000 mp in cei 900 de metri de tuneluri.

Izolarea perfecta din munte, dar si temperatura constanta de 8 grade din tuneluri, ofera conditii excelente pentru centrul de date operat de Kapsch BusinessCom, care in anul fiscal precedent a avut venituri de aproape 300 de milioane de euro. Este una dintre cele trei divizii principale ale grupului austriac Kapsch, a carui cifra de afaceri s-a apropiat in ultimul an fiscal de un miliard de euro. Facilitatea a fost preluata in 2008 de la DaimlerChrysler si serverele adapostite aici proceseaza toate tranzactiile cu carduri de credit si debit din Austria. Centrul de date are avantajul ca este ferit de orice intemperii sau fenomene naturale extreme, lucru extrem de important pentru clienti, mai ales numai daca ne uitam la recentele inundatii provocate de Dunare in Austria si Ungaria. De altfel, bancile il folosesc ca solutie de recuperare a datelor in caz de dezastru. Desigur, dincolo de siguranta fizica, Kapsch a implementat si cele mai inalte standarde de securitate informatica. Avantajele externalizarii sunt clare, mai ales din punct de vedere al reducerii costurilor cu infrastructura IT: clientii platesc doar capacitatea de stocare utilizata, care poate fi sporita sau diminuata rapid, in loc sa-si construiasca centre de date supradimensionate pentru a face fata si in cazuri de solicitare extrema.

Date pentru Romania

Potrivit oficialilor companiei austriece, preturile pentru earthDATAsafe sunt in medie cu 10-20% peste cel mediu dintr-un centrul de date obisnuit. Cu toate acestea, anul trecut centrul a inregistrat o crestere de 30% a veniturilor. „Nu vrem sa aducem toti clientii aici, tinta pentru earthDATAsafe sunt companiile mari, nu cele mici si mijlocii, pentru care oferim servicii prin alte centre de date”, spune Jochen Borenich, COO la Kapsch BusinessCom.

Acesta adauga imediat ca inca nu sunt clienti din Romania pentru earthDATAsafe. Unul dintre motive este si faptul ca rata de outsourcing si virtualizare e mai scazuta in Europa de Est, multe companii avand solutii proprii de date. Dar Kapsch intentioneaza sa construiasca centre de date inclusiv in Romania. „Suntem inca in faza studiilor de fezabilitate in Romania, dar vom oferi sigur servicii de cloud”, arata Jochen Borenich. De altfel, serviciile de cloud sunt una dintre prioritatile de dezvoltare ale companiei austriece, care este si broker de cloud pentru furnizori globali ca Google.

In tunelurile centrului din Austria este racoare si o liniste aproape ireala. Manunchiuri de cabluri si tevi strabat galeriile sub ochiul vigilent al camerelor de supraveghere intalnite la tot pasul. Toate sistemele sunt redundante si cele care nu sunt folosite sunt testate periodic. Privesc prin usa unei celule de date spre rack-urile de servere ale caror beculete palpaie. Undeva, la mii de kilometri departare, cineva a introdus informatii sensibile intr-o baza de date.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: