Stiri

Venituri de 3,4 miliarde de euro pentru piața telecom din România

Reading Time: 2 minute

Veniturile din sectorul telecom din România s-au menţinut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, respectiv 3,4 miliarde euro, se arată într-un raport al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Astfel, Internetul fix și mobil a generat 37% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 29%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 10%. În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: grupul Orange (39%), RCS&RDS (26%) și Vodafone (24%), se mai arată în raportul ANCOM.

Peste 2 milioane de conexiuni 5G

Din statisticile ANCOM, mai reiese că numărul total de conexiuni active a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 21,5 milioane, dintre care 17 milioane au utilizat 4G şi/sau 5G.

Numărul conexiunilor care au utilizat 5G s-a triplat față de sfârșitul anului 2022, ajungând la un total de 2,3 milioane. De asemenea, 20,4 milioane de conexiuni sunt folosite atât pentru telefonie, cât și pentru internet mobil, iar 1,1 milioane sunt utilizate doar pentru acces la internet mobil (data only). În ceea ce privește traficul mediu lunar, acesta a fost de aproape 11 GB per locuitor (+32%).

Telefonie mobilă

Potrivit raportului citat, au fost înregistrate 23,6 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, din care două treimi pe bază de abonament.

Față de sfârșitul anului 2022, numărulcartelelor SIM cu abonament a înregistrat o creștere de 7%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite „active” a scăzut cu 11%

Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 6%, până la 60 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 22 minute/lună, respectiv de 16 SMS-uri/lună.

În funcție de numărul de cartele SIM active, grupul Orange avea o cotă de piață de 35%, Vodafone 28%, iar RCS&RDS 24%.

Cablu TV la putere

Numărul abonaților la servicii TV s-a menţinut la 7,8 milioane, se mai arată în raportul ANCOM.

Se menține preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+4%, până la 6,8 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-22%, până la un total de 0,9 milioane).

În funcție de numărul total de abonați la sfârșitul anului 2023, RCS&RDS avea o cotă de piață de 73%, grupul Orange 14%, Vodafone 10%.

Alex Rădescu

Recent Posts

Allianz-Țiriac Asigurări se alătură Fundației Metropolis cu o sponsorizare de 1 mil. euro pentru construcția Clinicii de Psihiatrie Pediatrică Prof. Dr. Alexandru Obregia

Fundația Metropolis, prin inițiativa Spitale Publice din Bani Privați, a primit o sponsorizare în valoare de 1 milion de euro…

12 ore ago

Sebastian Baier, re7consulting: Îmbinarea capacităților AI cu creativitatea și empatia umană va fi esențială

Ce rol va juca inteligența artificială (AI) în peisajul marketingului digital? Am discutat cu Sebastian Baier, cofondator al agenție de…

13 ore ago

Accelerator pentru startup-uri pentru crearea de soluții de energie verde și sustenabilă

Ministerul Energiei din România, Ministerul Energiei din Republica Moldova și Techcelerator au anunțat astăzi lansarea SEE CleanTech Accelerator, un accelerator…

13 ore ago

43 de parteneri din industria HoReCa, premiați pentru performanță digitală la Tazz Awards

În cadrul celei de-a doua galei Tazz Awards – Digitally Stepping Into The Future, Tazz a premiat 43 de parteneri…

13 ore ago

HEI – House of European Institutes se redeschide la Timișoara cu o expoziție de celebrare a designului prietenos cu natura

HEI – House of European Institutes se redeschide vineri, 7 iunie, la ora 19.30, cu vernisajul expoziției de design Designer(Ele).…

13 ore ago

MINA Pop Up aduce „Lumea Subacvatică” la Iași

Spectacolul imersiv „Lumea Subacvatică” va fi adus în premieră la Iași pe 13 iunie, în cadrul MINA Pop Up, ediția itinerantă a muzeului imersiv…

13 ore ago