Finanțe Stiri

Veniturile din cereale, în creştere

12 mai 2017 2 min

Veniturile din cereale, în creştere

Reading Time: 2 minute

Veniturile din sectorul creșterii cerealelor au crescut cu 5% în 2016 față de anul precedent, arată un studiu Coface România despre sectorul cultivării cerealelor.

Conform declarațiilor financiare depuse la Ministerul Finanțelor Publice pentru anul 2015, numărul companiilor care activează în sectorul cultivării cerealelor (CAEN 0111) este de 8.056, din care 1.438 (18%) nu au desfășurat nici o activitate, în timp ce 2.692 (33%) au avut venituri mai mici de 100.000 de eruo. Observăm o tendință de concentrare a veniturilor în rândul companiilor medii și mari. Astfel, numărul firmelor care au venituri mai mari de 1 milion de euro a crescut în mod constant, de la 215 în 2008, la 679 în 2015, ponderea cotei de piață consolidate în rândul acestora evoluând de la 60% (în 2008), la aproape 70% (în 2015).

Fenomenul polarizării, caracteristic întregului mediu de afaceri din România, a determinat ca numărul companiilor care activează în acest sector să crească cu 18% de la impactul crizei financiare (anul 2008) până în prezent, în timp ce veniturile s-au dublat, de la 8,5 miliarde lei în 2008, la aproape 16,8 miliarde lei, în 2015. “Având în vedere cifrele raportate de Eurostat privind producția agricolă pentru 2016, precum și evoluția prețului cerealelor (efectul nominal), estimăm că nivelul veniturilor raportate de către acest sector pentru 2016 înregistrează o creștere consolidată de 5%, comparativ cu anul anterior”, arată studiul. 

Volatilitate foarte ridicată a veniturilor

Sectorul este afectat de un grad modest de tehnologizare, ceea ce face ca veniturile obținute de aceste companii să fie puternic afectate de condițiile meteorologice. Conform cifrelor raportate de Eurostat, producția de cereale pentru anul 2016 a fost de 19.928 tone, în creștere cu 3,4% față de anul anterior.

creditare agricultura„Observăm o serie de factori care generează presiuni asupra lichidității companiilor care activează în sectorul cultivării cerealelor: volatilitatea veniturilor (pe fondul dependenței de condițiile meteorologice și fluctuației prețurilor), scăderea profitabilității, întârzierea plăților de către APIA, extinderea termenelor de încasare a creanțelor și tendința dezintermedierii cuplate cu susținerea investițiilor pe termen lung. În acest context, comportamentul de plată al companiilor din acest sector a înregistrat o deteriorare semnificativă în 2016”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

 

Sectorul agriculturii, în general, este subfinantat prin comparație cu valoarea adăugată generată în formarea PIB-ului. Ponderea agriculturii în formarea PIB a variat între 8%-10% în perioada 2007-2015, în timp ce soldul creditelor acordate de sectorul bancar în totalul creditelor a crescut de la 3%, în 2007, la doar 6,1% în 2016. Analiștii Coface atribue această tendință de subfinanțare următorilor factori: 

  •  reticența sectorului bancar de a finanța un sector expus unor riscuri impredictibile (ex: volatilitatea condițiilor meteorologice) în lipsa unor garanții acordate prin diverse scheme de susținere a fermierilor;
  •  apetitul fermierilor de a apela la creditul comercial (extinderea termenelor de plată către furnizori) în dauna creditului bancar, pe fondul accesului mai facil și a costurilor mai reduse.
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: