Vernon T. Foster II: Podcasting pentru business
Reading Time: 4 minutePodcastingul a evoluat în doar câțiva ani de la un simplu hobby la un instrument strategic de business. Vernon T. Foster II a experimentat direct provocările și oportunitățile acestui mediu după ce și-a lansat primul podcast acum mai bine de un deceniu. Astăzi, antreprenorul american este fondatorul Pod Parrot, companie care oferă servicii complete de podcasting, și WebinarRev, furnizor de soluții augmentate end-to-end pentru webinar.
Cum a evoluat podcastingul de la un format de conținut pentru indivizi la un instrument de business?
Am lansat primul podcast în 2013. Nu a fost unul grozav, dar am învățat foarte devreme cât de complicat este să gestionezi toate aspectele unui podcast: să-l creezi, să-l promovezi și să-l faci cunoscut. Așa că am transformat această provocare într-o agenție care ajută companiile să facă exact ceea ce eu am găsit dificil.
La acel moment, podcastingul era un proiect DIY (do-it-yourself), pe care oamenii îl făceau în subsolul casei. Acum, este o industrie în toată regula. Mari companii precum Spotify, YouTube și Amazon investesc milioane de dolari în creatori de conținut și publicitate, considerând podcasturile o metodă eficientă de a ajunge la audiențe de nișă extrem de implicate, cu venituri mari și o afinitate puternică pentru creatorul sau gazda podcastului. Acest nivel de conexiune nu poate fi obținut printr-o reclamă tradițională. Publicul are încredere în gazda podcastului, iar această relație este extrem de valoroasă și profitabilă.
Care sunt cele mai mari beneficii ale podcastingului corporativ?
Companiile văd podcastingul ca pe un canal viabil pentru a-și demonstra expertiza și a-și prezenta produsele într-un mod inovator, diferit de ceea ce există deja pe piață. De asemenea, devin mai conștiente de faptul că generațiile Z și Alpha sunt foarte orientate spre misiune și transparență. Consumatorii de astăzi vor să știe cine se află în spatele companiei de la care cumpără. Vor să vadă că această companie are un impact pozitiv în lume.
Nu mai poți forța un produs pe piață în speranța că oamenii îl vor cumpăra. Unul dintre cele mai mari beneficii ale podcastingului corporativ este că umanizează brandul. Companiile sunt adesea percepute ca fiind reci, mecanizate. Poate că este o caracterizare exagerată, dar podcastingul le oferă o voce și o identitate. Într-o lume în care personalitățile conduc cultura, iar CEO de top sunt branduri în sine, podcasturile devin un instrument puternic prin care corporațiile își pot umaniza imaginea.
În ce industrii are podcastingul cel mai mare impact asupra afacerilor?
În prezent, cele mai mari beneficii sunt observate în companiile B2B din domeniul tehnologiei, serviciilor IT și sănătății, dar și în alte industrii unde conținutul este esențial. Companiile încep să realizeze că metodele tradiționale de a obține vizibilitate, cum ar fi SEO, sunt profund afectate de inteligența artificială.
Oamenii caută conținut mai profund și mai educativ înainte de a lua o decizie de cumpărare, iar procesul de luare a deciziilor nu mai este liniar: cineva citește un articol, cere o recomandare de la un prieten, ascultă un podcast, vizionează un video pe YouTube, apoi participă la un webinar sau o la demonstrație de produs înainte de a face o achiziție. Astfel, pâlnia de vânzări tradițională
nu mai există, iar conținutul joacă un rol cheie, cu podcastul și video în prim-plan.
Cum ar trebui să își aleagă companiile formatul potrivit? Paneluri de discuții, interviuri cu experți, storytelling narativ – ce funcționează și de ce?
Depinde foarte mult de tipul afacerii. Multe companii vor trebui să experimenteze pentru a găsi formatul ideal. În prezent, vedem că show-urile cu mai multe personalități, cu gazde multiple, sunt cele care generează leadership de gândire. Acestea permit experților din cadrul companiei să-și prezinte cunoștințele și datele care îi diferențiază de concurență. Educația și datele devin noul avantaj competitiv.
În același timp, interviurile cu experți rămân relevante, dar trebuie abordate mai creativ și au nevoie să ofere mai multă profunzime. Totodată, storytelling-ul narativ va avea întotdeauna un loc în podcasting, fiind rădăcina show-urilor documentare în stil NPR (Radioul Public Național al SUA). Există mult mai multe oportunități, iar abia acum începem să explorăm acest domeniu cu adevărat. Dar în cele din urmă totul se va reduce la a-ți înțelege foarte bine publicul: ce nevoi are, cum trebuie transmis mesajul și care este cel mai potrivit format pentru a-l livra.
Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac companiile atunci când încep un podcast?
Una dintre cele mai mari greșeli este copierea formatului altor podcasturi, crezând că va funcționa
și pentru ele. De asemenea, lipsa unei echipe adecvate sau așteptarea ca echipa internă să facă totul, de la producție până la promovare, și să fie mereu la curent cu cele mai noi tendințe sunt greșeli des întâlnite.
Luând în considerare viteza cu care se mișcă lucrurile astăzi, nu este realist să ceri asta unei echipe interne. În plus, multe companii se concentrează doar pe audio. Acesta va avea întotdeauna un loc special în inima mea, dar cum YouTube devine principala platformă unde oamenii consumă podcasturi în 2025, este esențial să existe și un format video, pentru a rămâne relevant. Descoperirea podcasturilor doar prin audio este dificilă, dar YouTube ajută la rezolvarea acestei probleme.
Care este viitorul podcastului de business? Ce tendințe vor modela industria în următorii cinci ani?
Viitorul podcastingului este foarte promițător. Vom vedea mai multe formate noi și mai multe personalități care devin vedete în industrie. Datele și leadershipul de gândire vor deveni avantaje competitive. Inteligența artificială va juca un rol major în crearea conținutului, mai ales în ceea ce privește conținutul generat de utilizatori și videoclipurile scurte.
Deja vedem experți și creatori AI care produc conținut fără a avea nevoie de o prezență umană reală, tot ce le trebuie este un script și un avatar generat de AI. În plus, podcasturile vor deveni mai integrate în AR și VR. Vom avea medii native unde oamenii vor experimenta podcasturi prin ochelari VR și sunete ambientale. Podcasturile pe YouTube vor deveni emisiuni TV, pe care le vei urmări la fel ca un serial de pe Netflix.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 391 (15 martie – 15 aprilie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz