Interviuri Digital MarComm Marketing

Din culisele pregătirilor pentru VKRS – The Video Festival

21 oct. 2020 5 min

Din culisele pregătirilor pentru VKRS – The Video Festival

Reading Time: 5 minute

Pe 19 noiembrie are loc prima ediție a unui nou concept de eveniment pe piața românească. Cum a pornit ideea? Când va avea loc și cum se va desfășura? Cui se adresează și cine va urca pe scena noului festival? Mugur Pătrașcu, coorganizator al VKRS, are toate răspunsurile.

Cum ți-a venit ideea organizării acestui festival?

Cred că ideile stau cumva în aer și la un moment dat găsim intersecțiile care ne facilitează întâlnirile cu ele. Pentru VKRS, întâlnirea asta a venit ­într-o discuție pe care o aveam cu Marta Ușurelu, în care vorbeam despre cum să încurajăm și să răsplătim performanța creatorilor de conținut de pe YouTube, a vloggerilor. Plecând de aici, am mers mai departe, am ajuns la video și am construit mai mult în jurul esenței peisajului actual în comunicare și anume aceea că video este principalul format media care susține astăzi experiența, entertainmentul, afacerile și educația, iar de aici nu a mai fost decât un pas până am ajuns la ideea unui eveniment care să fie construit în jurul video-ului și să ofere informații și experiențe actuale și interesante pentru cei care pot beneficia de pe urma acestui format. Mai departe, a urmat partea mai complicată de stabilire a unui format, care să fie atât actual, cât și atractiv de-a lungul unei întregi zile, care să țină oamenii lângă ecrane, dar care să le livreze și celor care poate nu au timp să ne urmărească toată ziua. Și așa, cam într-o săptămână, am ajuns să avem VKRS pe hârtie.

foto Mugur
”Experimentăm un format nou de eveniment, o abordare mult mai dinamică și mai actuală a felului în care ne propunem să ținem oamenii aproape de ecrane. Un format mai aproape de televiziune, cu un desfășurător care să amintească de experiența TikTok, integrată în curgerea unei conferințe obișnuite” – Mugur Pătrașcu, coorganizator VKRS

VKRS. Despre ce este vorba, mai exact?

VKRS este o abreviere de la „Video Killed The Radio Star”, celebra melodie din anii ’80, o metaforă a impactului pe care acest format îl are asupra culturii internetului (în cazul nostru) și o recunoaștere a supremației prezente a video-ului ca purtător de mesaj. Practic, VKRS își propune să ofere o perspectivă acoperitoare și să adune de-a lungul unei zile toate modalitățile de utilizare a video-ului, de la artă la vânzări și să ofere privitorilor atât experiențele vizuale moderne, cât și informații utile celor care doresc să își promoveze brandul, să vândă prin intermediul videoului, să creeze conținut relevant pentru afacerile lor sau să înțeleagă mai bine specificul fiecărei rețele sau mediu în ceea ce privește utilizarea video-ului. De-a lungul zilei de 19 noiembrie vom fi live 12 ore și vom transmite discuții, prezentări, video-uri și interviuri cu peste 100 de specialiști în acest format, artiști, creatori de conținut, oameni de marketing sau antreprenori în legătură cu evoluția, trendurile și, mai ales, cu modalitățile în care folosim eficient astăzi video-ul pentru obiectivele noastre. La finalul zilei, vom transmite live o gală care își propune să premieze performanța în utilizarea video-ului de către creatorii de conținut de la noi, a celor care au fost pionierii utilizării formatului sau care demonstrează azi o actualitate și o pricepere recunoscută de comunitățile lor sau de rezultatele în industrie. Sperăm să avem o audiență cât mai largă pentru această zi, de la cei care doresc să urmărească momentele artistice la cei care lucrează în marketing și doresc să se pună la curent cu ultimele trenduri, de la cei care doresc să abordeze domeniul și să afle mai multe despre ce înseamnă efortul de creație și producție sau cei care vor să afle mai multe despre efectul în vânzări sau SEO al video-ului. Practic, o paletă impresionantă de inte­rese într-un format care sperăm să facă această interacțiune plăcută, dinamică și informativă.

Ce ne poți spune în acest moment din culisele pregătirilor?

Am stabilit structura evenimentului de-a lungul zilei și avem confirmări de la o bună parte a invitaților. Suntem în contact cu alți posibili invitați și definitivăm lista prezentărilor pe care ne dorim să le auzim live pe 19 noiembrie. Este o perioadă în care muncim cel mai mult pentru a oferi coerență și consistență line-up-ului și diversitatea unghiurilor pe care ni le dorim la final.

Cine sunt primii parteneri ai evenimentului?

Trebuie să spunem că răspunsul foarte bun al partenerilor ne-a dat multă încredere în tot acest proces. Suntem la prima ediție și iată că am avut curajul să o facem în pandemie, pe final de an si de bugete. Totuși, toți cei cu care am vorbit au avut o reacție inițială foarte bună. A fost: „Wow, vreau să văd asta și wow, vrem să fim parte din asta”. Conceptul a prins imediat și a generat dorință de implicare și asociere. Astfel, ne bucurăm să anunțăm că prima ediție a evenimentului VKRS se desfășoară în parteneriat principal cu Lidl, unul dintre pionierii marketeri în adoptarea digitalului și a video-ului în comunicare, un exemplu de top pentru bunele practici în domeniu. În afară de Lidl, și alte branduri s-au alăturat proiectului și ne ajută să ridicăm nivelul acestei prime ediții și să oferim oamenilor cea mai bună experiență: OPPO, Telekom, Banca Transilvania și OVN.

Ce v-ați propus pentru prima ediție?

Cred că prima ediție este momentul în care explorăm puterea conceptului, încercăm să obținem un feedback pentru conținut și deciziile de implementare și stabilim mai bine, rafinăm modul în care putem aduce cel mai bine la viașă această propunere. De asemenea, în prima ediție vrem să experimentăm un format nou de eveniment, o abor­da­re mult mai dinamică și mai actuală a felului în care ne propunem să ținem oamenii aproape de ecrane. Un format mai aproape de televiziune, cu un desfășurător care să amintească de experiența TikTok, integrată în curgerea unei conferințe obișnuite. În plus, vrem să le dăm celor de acasă mult mai multe materiale din care să își extragă sumarul prezentărilor, mai multe formate sintetice pentru cei care nu au timp să ne urmărească toată ziua. Credem că resursele cu care ar trebui să pleci de la o conferință ar trebui să fie disponibile mai mult timp și în diverse formate, ­adaptate mai multor rețele sociale.

Cât de mult a încurcat pandemia planurile de lansare?

Nu cred că pandemia mai degrabă încurcă. Cred că oferă mai mult decât ia și ne provoacă să facem lucrurile diferit. Regretăm, bineînțeles, că această ocazie de a celebra video-ul nu este dublată și de o întâlnire socială și discuțiile față în față, dar sperăm să adăugăm și această dimensiune edițiilor viitoare. Ce este interesant este că video-ul este un format mediat de ecrane, iar conceptul nostru livrează și se potrivește unei experiențe livrate pe ecrane, perspectivă din care suntem mulțumiți că ajungem astfel la oameni. De altfel, nu cred că pe viitor va mai exista o conferință care să nu ofere în pachet și această experiență de streaming. Pur și simplu, pandemia a schimbat și va continua să mai schimbe din lucruri.

VKRS seamănă cu ceva ce se întâmplă pe piața românească ori în străinătate sau este un concept cu totul nou?

Nu suntem o franciză, nu copiem un eveniment din străinătate. Avem expe­riența și capacitatea să propunem un format nou, original, potrivit momentului și, îndrăznesc să spun, și așteptărilor publicului nostru. Este mai greu, presupune mai multă muncă, o perioadă de adaptare și mai multe confirmări, dar suntem convinși că vom găsi cea mai bună formulă să ajungem la oameni. Este foarte important să avem feedback-ul celor care îl vor urmări, să fim atenți la ce funcționează și ce nu și să îl îmbunătățim continuu.

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: