Companii Stiri

Vodafone trece la energie verde. Rețeaua din Europa va fi alimentată complet din surse regenerabile

23 iun. 2021 3 min

Vodafone trece la energie verde. Rețeaua din Europa va fi alimentată complet din surse regenerabile

Reading Time: 3 minute

Vodafone trece la energie verde. Pentru aceasta de la 1 iulie toate operațiunile Vodafone din Europa, care includ și centrele de date și rețelele de telefonie, operațiunile de retail și spațiile de birouri vor fi alimentate din surse regenerabile.

Aceasta este o etapă pentru atingerea neutralității din punct de vedere a emisiilor de carbon până în 2030.

Vodafone va marca acest eveniment printr-o campanie de conștientizare a publicului derulată în 12 țări din Europa, în care logo-ul Vodafone va fi reprezentat în culoarea verde.

Pe parcursul ultimului an, Vodafone a făcut progrese importante în procesul de transformare a activităților sale într-unele cu impact cât mai mic asupra mediului, bazându-se totodată pe tehnologiile și rețelele sale digitale pentru a contribui la limitarea schimbărilor climatice. În iulie 2020, Vodafone a anunțat devansarea termenului pentru îndeplinirea obiectivului de a achiziționa energie 100% regenerabilă pentru operațiunile sale din Europa pentru iulie 2021, față de 2025 cât își propusese inițial. Același obiectiv a fost stabilit și pentru Africa, având ca țintă anul 2025.

Nick Read, CEO Vodafone Group, a declarat: „Începând cu 1 iulie 2021, clienții Vodafone din Europa pot avea certitudinea că toate conexiunile lor în rețea sunt alimentate din surse regenerabile. Acesta este un pas important în direcția îndeplinirii obiectivului nostru de a reduce la net zero emisiile de carbon până în 2030, la nivel global, concomitent cu susținerea clienților noștri pentru reducerea amprentei de carbon pentru activitățile proprii și continuarea planurilor de a contribui la o societate digitală, durabilă și incluzivă în toate piețele în care ne derulăm activități.”

96% din energia utilizată de Vodafone în anul fiscal 2021 încheiat la 31 martie a.c. a fost achiziționată. După anunțul de astăzi, 100% din energia achiziționată de Vodafone în Europa provine din surse regenerabile, inclusiv pentru spațiile închiriate.

Acțiunile Vodafone

Reducerea emisiilor de carbon și eficientizarea consumului energetic
In 2020, Vodafone a stabilit o țintă fundamentată științific de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 pentru a menține încălzirea globală la 1.5oc, fiind primul operator major de telecomunicații care a urmat procesul de reducere a emisiilor stabilit pentru domeniu IT&C.

Anul trecut, Vodafone și-a redus cu 30% emisiile totale de gaze cu efect de seră Scop 1 și 2 la 1,37 milioane de tone de CO2e (echivalent dioxid de carbon), ca rezultat al preocupării continue pentru eficientizarea energetică și creșterea ponderii energiei verzi achiziționate în Europa, de la 33% în anul fiscal 2020, la 80% în anul fiscal 2021.

Consumul de energie al Vodafone a rămas, în general, constant anul trecut în pofida unei creșteri cu 47% a traficului de date mobile, de la 7,983 petabytes (PB) în anul fiscal 2020, la 11,714 PB în anul fiscal trecut. Situația s-a datorat utilizării crescute a unor tehnologii mobile mai eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv M-MIMO care este cu aproximativ 70% mai eficientă decât 4G.

Vodafone a investit 65 de milioane de euro anul trecut în eficientizarea energetică și în proiecte regenerabile în diverse sedii, ceea ce a contribuit la economii anuale de energie de 135 GWh. Printre inițiativele cheie s-au numărat achiziționarea și dezvoltarea de echipamente de rețea mai eficiente și înlocuirea rețelei 3G, dar și a echipamentelor vechi din rețeaua principală.

Din octombrie 2020, Vodafone a introdus în procesul de selecție a furnizorilor criteriul de mediu și impact social, cu o pondere de 20%. Astfel, Vodafone evaluează dacă furnizorul are politici de mediu pentru reducerea carbonului, crearea de energie regenerabilă, reducerea consumului de plastic, economie circulară și gestionarea ciclului de viață a produsului.

Eforturile Vodafone au fost recunoscute la nivel global de organizația non-profit CDP ca fiind acțiuni decisive și transparente pentru impactul asupra mediului, ceea ce a plasat Vodafone în lista A de companii pentru acțiuni de mediu legate de schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: