Analize Antreprenori by eMAG

Care sunt cele mai puternice companii antreprenoriale românești?

18 mai 2017 2 min

Care sunt cele mai puternice companii antreprenoriale românești?

Reading Time: 2 minute

Revista Biz a realizat un nou demers unic în presa de business din România: identificarea companiilor românești cu cea mai mare cifră de afaceri și gruparea acestora pe județe. Rezultatul este prima ediție a anuarului „Antreprenori de România”, un proiect realizat împreună cu UniCredit Bank, dedicat companiilor autohtone cu cele mai mari cifre de afaceri, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Este rodul unei munci de cercetare și documentare care s-a întins pe câteva luni. Pentru acest anuar, echipa Biz a selectat din fiecare județ companiile cu acționariat majoritar românesc, care nu sunt de stat și nu sunt deținute de un fond de investiții. Anuarul cuprinde informații despre numele companiilor, numele acționarilor, pachetul de acțiuni deținut de fiecare în parte, orașul în care își desfășoară activitatea, numărul de angajați, cifra de afaceri și domeniul de activitate.

Companiile prezentate în acest raport Biz sunt listate pe județe, în ordine alfabetică, după mărimea cifrei de afaceri din anul 2015, având în vedere că rezultatele financiale oficiale pentru anul 2016 vor fi centralizate în luna septembrie 2017. În final, am realizat liste cu cele mai mari 20 de companii românești din fiecare județ, listate după cifra de afaceri, și top 100 de companii din București. Este doar primul pas al acestui demers. Pentru ediția din 2018 ne-am propus să aprofundăm aceste liste și să venim cu un top 50 pe fiecare județ și top 500 pe București.

Anuarul realizat de Biz își propune identificarea companiilor antreprenoriale românești înregistrate în România, cu acționariat local, care nu apelează la structuri de acționariat de tip offshore. Tocmai de aceea lipsesc din liste companii care au acționariat majoritar românesc, dar acesta își exercită controlul indirect, prin structuri înregistrate în afara țării.

„Știm deja că acest anuar va fi extrem de util și va aduce răspunsuri pentru multe întrebări legate de dezvoltarea pe județe a țării, de ce și în ce direcție vor merge afacerile și companiile în următorii ani. Poate așa vom începe și să ne întrebăm mai serios de ce sistemul în care ne desfășurăm activitatea a dus la dezvoltarea unor modele de afaceri ce au drept rezultat un număr mare de companii care, cu doar trei angajați, au un profit uimitor”, a declarat Marta Ușurelu, redactor-șef la revista Biz.

Prin parcurgerea acestor liste se pot identifica destul de clar cele mai prolifice domenii de activitate, județele în care companiile românești câștigă teren sau, din contră, sunt eclipsate total de multinaționale sau de companiile de stat, precum și cine sunt acționarii companiilor românești.

Antreprenori de România poate fi comandat la lelia.petrescu@revistabiz.ro.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: