Finanțe Stiri

Workshopuri pentru IMM-uri

19 dec. 2017 3 min

Workshopuri pentru IMM-uri

Reading Time: 3 minute

Mastercard, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), lansează programul Master Your Card, dedicat susținerii IMM-urilor din România.

Prin intermediul programului Master Your Card, Mastercard împreună cu CCIR și CECCAR oferă gratuit consultanță participanților, abordând teme de interes în cadrul unei serii de workshopuri menite să sprijine IMM-urile. Programul-pilot s-a desfășurat în lunile octombrie și noiembrie în București și a beneficiat de participarea a peste 200 de antreprenori și experți contabili. Din anul 2018, programul Master Your Card va fi extins la nivel național, astfel că și antreprenorii din afara Bucureștiului vor putea participa la sesiunile de informare ce le vor permite să aleagă cele mai bune soluții de creștere a businessului propriu.

„Mastercard consideră că facilitarea accesului la produse și servicii financiare constituie unul dintre principalele beneficii ale progresului tehnologic. Prin programul Master Your Card, pe care îl desfășurăm împreună cu partenerii noștri, CCIR și CECCAR, ne dorim să sprijinim IMM-urile, care sunt motorul economiei românești, oferindu-le informațiile de care au nevoie pentru a alege cel mai eficient mod pentru a plăti”, a declarat Laura Ștefan, Manager, Product Sales, Commercial Business Development, Mastercard România.

„CCIR lucrează alături de comunitatea de business, iar una dintre principalele dificultăți întâmpinate de antreprenori este accesul la finanțare și la produse financiare specifice. Colaborarea cu Mastercard este una dintre inițiativele prin care dorim să contribuim la dezvoltarea afacerilor românești, cu servicii adaptate la nevoile acestora”, a explicat Cristina Mihai, Directorul Direcției Relații Interne, Camera de Comerț și Industrie a României.

„Am gândit acest parteneriat cu Mastercard ca un sprijin acordat membrilor noștri, astfel încât prin prezentarea de către specialiștii companiei de tehnologie a mecanismelor prin care funcționează plata cu cardul, activitatea experților contabili și a contabililor autorizați, precum și a clienților acestora, să fie eficientizată și aceștia să beneficieze de avantajele pe care tehnologia le aduce. Totodată, gândindu-ne și la prevederile Legii nr. 209/2016 privind introducerea sistemelor moderne de plată – un alt subiect de pe agenda workshopurilor, considerăm că dezbaterile membrilor cu reprezentanții Mastercard vor ajuta în procesul de implementare a legii cash-back. Am început un parteneriat, sperăm noi fructuos, pe care îl vom continua și anul viitor, încercând să cuprindem un segment cât mai mare de experți contabili și contabili autorizați din mai multe județe”, potrivit președintelui Consiliului Superior al CECCAR, Robert Aurelian Șova.

Consultanță pentru IMM-uri

Prin intermediul workshopurilor susținute în cadrul programului Master Your Card, Mastercard oferă consultanță IMM-urilor în contextul intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2017, a legii 209/2016 – legea cash back -, care obligă firmele cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro să deţină POS prin care să permită plata cu cardul. Legea se află la nivel de implementare, normele metodologice fiind încă în curs de adoptare de către Guvern.

Pentru ca procesul implementării legii cash back să fie unul cât mai eficient și mai rapid, Mastercard le-a oferit instituțiilor bancare o derogare până la sfârșitul anului 2016 de la plata costurilor aferente serviciului cash back prin care populaţia să ridice bani de la comercianţi prin intermediul POS-urilor.

Tot în spiritul incluziunii financiare reprezentate de legea cash back, Mastercard a încurajat dezvoltarea rețelei de POS-uri și a venit în sprijinul instituțiilor de plată prin subvenționarea unei părți – până la 50% – din costul aferent achiziționării acestor terminale.

Mai mult, în ceea ce privește costurile pentru achiziționarea de POS-uri, acestea nu sunt suportate de către comercianți, ci de către băncile acceptatoare. Legea în vigoare stipulează că nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor și a serviciului de cash back.

Potrivit unui studiu Mastercard despre evoluția preferințelor companiilor privind modalitățile de plată, doar 33% dintre IMM-uri folosesc carduri de business pentru plățile companiei, 20% fac acest lucru doar ocazional, în timp ce 47% dintre firme nu folosesc carduri deloc. Principalele motive pentru care nu fac plățile cu ajutorul unui card de business sunt că nu li s-a oferit niciodată un astfel de card, cardurile de business sunt percepute ca fiind mai scumpe decât cele personale sau că beneficiile cardurilor personale sunt superioare.

Același studiu arată că numerarul este încă modalitatea de plată favorită a IMM-urilor din România, însă, pe măsură ce dimensiunea companiei crește, cash-ul devine tot mai greu de gestionat. Consecința directă este că banii cash sunt din ce în ce mai puțin folosiți de companiile de talie medie, ei rămânând apanajul micro-firmelor.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: