BizRemote by certSIGN Stiri

Zile negre pentru „aurul negru”

24 apr. 2020 2 min

Zile negre pentru „aurul negru”

Reading Time: 2 minute

Piața petrolului a trecut la începutul acestei săptămâni prin cea mai neagră zi din istorie, declinul masiv al prețului petrolului punând companiile americane în poziții vulnerabile

Piața petrolului este în centrul atenției în această săptămână în urma prăbușirii suferite la începtul acestei săptămâni. Cererea foarte scăzută și problemele legate de depozitare au împins prețul pe un teritoriu negativ, ceea ce face ca sectorul petrolier din SUA să se afle într-o poziție foarte incomodă. Pandemia de coronavirus și blocajele conexe și păstrarea la sol a aeronavelor au redus masiv cererea de petrol. Pentru a înrăutăți situația, Arabia Saudită și Rusia s-au angajat într-un război al prețurilor. În timp ce războiul prețurilor s-a încheiat și s-a ajuns la un acord între principalii producători de petrol, prețul petrolului brut nu a reușit să crească.

Potrivit unei analize a casei de brokeraj XTB România, acesta este motivul pentru care companiile petroliere continuă să subperformeze față de indicele S&P 500. Firmele din componența subindicilor de Echipamente și Servicii și de Foraj din cadrul S&P 500 au avut cel mai mult de suferit ca urmare a anticipării unor cheltuieli de capital mai mici în rândul companiilor din sector în trimestrul următor. Companiile care se ocupă cu procesul de depozitare și transport al petrolului pot fi considerate „câștigătoare”, dar au o performanță asemănătoare cu cea indicelui larg al pieței. Interesant este că aceste companii nu au înregistrat efecte semnificative ca urmare a problemelor recente cu facilitățile de depozitare.

Tot studiul XTB România arată că marea problemă a sectorului american de petrol de șist este bilanțul său. Anii de creștere economică rapidă și de împrumuturi relativ ieftine au permis companiilor americane să majoreze considerabil producția prin contractarea unor datorii suplimentare. Statele Unite au devenit cel mai mare producător mondial de petrol. Cu toate acestea, majoritatea producției din SUA provine din exploatarea șisturilor, iar producția din bazinele de șist are, de cele mai multe ori, praguri de rentabilitate mai ridicate decât producția tradițională. La începutul deceniului anterior nu a fost o mare problemă, când prețul WTI se află deasupra pragului de 80 de dolari pe baril. Lucrurile s-au schimbat după o scădere de 50% a prețurilor în 2014, care a deteriorat semnificativ poziția producătorilor americani. Acum, este foarte probabil ca fiecare producător american de șist să opereze în pierdere pe fondul prețurilor curente. Prețul WTI a scăzut la minimul multianual de 26,50 dolari la începutul anului 2016. Având în vedere acest lucru, este de la sine înțeles că acest preț era sub pragurile de rentabilitate ale producătorilor americani. Ar fi trebuit să fie un semn de avertizare că prețurile petrolului pot fi de fapt atât de scăzute și ar fi trebuit să sublinieze necesitatea de reducere a datoriilor la nivelul companiilor americane.

Foto: © Lavinia Bordea | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: