Finanțe Interviuri

Calm britanic in zona de business

21 iul. 2016 4 min

Calm britanic in zona de business

Reading Time: 4 minute
Charles Crocker, CEO-ul BRCC_1928
Charles Crocker, CEO al Camerei de Comert Britanico-Romane (BRCC)

Este prea devreme pentru a discuta despre efectele referendumului prin care Marea Britanie a decis iesirea din Uniunea Europeana, dar Charles Crocker, CEO al Camerei de Comert Britanico-Romane (BRCC), spune ca membrii organizatiei nu si-au schimbat modul in care abordeaza mediul de afaceri.

Romania a atras pana acum circa 5.000 de companii britanice, cele mai multe fiind interesate de domenii precum IT&C, textile, servicii, productie sau inginerie. Ce i-a atras pe investitorii britanici in Romania? Pozitia strategica importanta in Europa, cu cel mai mare port la Marea Neagra si forta de munca cu un nivel de educare si cu capacitati tehnice si lingvistice exceptionale. Intrebarea este ce urmeaza acum.

Care sunt implicatiile votului pentru Brexit asupra Marii Britanii?

Este prea devreme sa vorbim despre acest subiect.

Multi dintre membrii BRCC au facut investitii importante in Romania. Care este acum atmosfera printre reprezentantii acestor companii?

Este adevarat, cativa dintre membrii nostri sunt companii cu investitii in Romania. Cum este o camera de comert bilaterala, BRCC are printre membrii sai si companii cu investitii importante in Marea Britanie. Facilitam businessul si incurajam schimburile in ambele directii. Membrii cu care am avut ocazia sa vorbesc deja isi abordeaza mediul de afaceri in mod obisnuit, pana cand se va contura o idee mai clara despre ce se va intampla. Pe de alta parte, misiunea British-Romanian Chamber of Commerce (BRCC) nu s-a schimbat. Suntem aici pentru a amplifica dialogul business-to-business intre entitatile economice din Marea Britanie si Romania. BRCC a participat in iunie la un studiu dedicat membrilor Camerelor de comert din toata Europa. Membrii BRCC, alaturi de membrii altor camere de comert, au obtinut un procent covarsitor in favoarea ramanerii in Uniunii Europene.

Traiti in Romania de mai bine de 20 de ani. Cum s-a schimbat tara dupa ce a intrat in UE?

Uniunea Europeana a ajutat economia din Romania sa creasca. Fondurile acordate de UE pentru agricultura, turism si multe alte domenii au facut ca Romania sa-si imbunatateasca nivelul de productivitate si sa creasca numarul investitiilor straine. Romanii au inceput sa beneficieze de oportunitatea de a lucra, de a trai si de a studia in toata Europa, iar efectele pozitive ale acestui lucru s-au reflectat in procentajul de crestere a numarului de romani care ocupa pozitii de top management, in calitatea standardului de viata si in amplitudinea, varietatea, si calitatea produselor disponibile pentru consumatorii romani. Asteptarile clientilor au crescut odata cu nivelul serviciilor furnizate, conducand astfel catre o piata mai competitiva, mai transparenta si mai deschisa catre oportunitatile de afaceri. Legislatia UE si reglementarile au ajutat Romania sa asigure o protectie mai mare pentru muncitori si, in egala masura, sa imbunatateasca cadrul normativ pentru afaceri.

5.000 de companii britanice a atras Romania pana acum, cele mai multe investind in domenii precum IT&C, textile, servicii, productie sau inginerie.

Care sunt atuurile Romaniei in atragerea investitorilor straini si ce ar face mediul de business mai competitiv?

Romania are o pozitie strategica importanta in Europa, cu cel mai mare port la Marea Neagra si acces la 120 milioane de consumatori in Europa Centrala si de Est (CEE). Romania are o forta de munca cu un nivel de educare si cu capacitati tehnice si lingvistice exceptionale, cu absolventi care stapanesc alte doua limbi in afara de romana. Romania are o expertiza puternica in productie si este vazuta din ce in ce mai mult ca un centru apropiat de productie si servicii al Uniunii Europene, in vreme ce multe companii sunt in cautarea externalizarii productiei si serviciilor catre Asia, mai ales ca anumite costuri sunt in crestere, iar transportul are un impact considerabil asupra cererii consumatorilor de a tine cat mai putine lucruri pe stoc si de a livra din ce in ce mai repede. IT-ul, un domeniu ce se dezvolta rapid, este sursa puternica de oameni calificati si un motor pentru companiile care cauta sa-si dezvolte produsele si sa livreze servicii prin acest sector. Alocarea unor fonduri UE consistente pana in 2020 va actiona de asemenea ca un imbold al continuarii investitiilor din IT. Dezvoltarea continua a domeniului legislativ si a institutiilor locale va contribui la cresterea transparentei si va garanta luarea unor decizii avizate si intemeiate, ambele aspecte fiind la fel de importante pentru orice afacere sau investitie.

Din perspectiva companiilor romanesti, ce domenii prezinta noi oportunitati in Marea Britanie?

Piata locala din Marea Britanie prezinta multe oportunitati pentru companiile romanesti, inclusiv o piata dezvoltata de consum pentru produse si servicii, in special in domeniul tehnologic. Marea Britanie creeaza oportunitati pentru companiile din Romania ce presteaza servicii profesionale si ofera solutii de outsourcing. Desi numarul nu este 100% sigur, numarul romanilor care lucreaza in Marea Britanie a fost estimat la 150.000 si asta reprezinta o oportunitate pentru companiile romanesti. Totodata, Marea Britanie dezvolta oportunitati pentru producatorii romani de produse alimentare si bauturi.

Charles Crocker este de peste 20 de ani un antreprenor de succes in Romania si in regiune. El a creat si dezvoltat mai multe echipe si companii, precum Pegasus, Achieve Global, Barnett McCall Recruitment, Gi Group si Frontline Resourcing si le-a condus de la inceput pana la final, trecand prin extindere regionala, achizitie si realizare de parteneriate strategice.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: