Interviuri Oamenii Biz Tech

20 la puterea 20: Iulian Baba

28 mai 2019 4 min

20 la puterea 20: Iulian Baba

Reading Time: 4 minute

Sunt 20 de tineri care privesc altfel România de mâine și fac deja pași spre următorii 20 de ani. Un proiect inițiat de Biz și Metropolitan Life la aniversarea a 20 de ani în România. Află ce îi pasionează, cum reușesc să lupte pentru lucrurile în care cred și cum văd lumea de mâine.

Iulian Baba

Este student în anul II la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor și membru al EFdeN, echipa care a reprezentat România la Solar Decathlon din Dubai, unde s-a clasat pe locul al patrulea la clasamentul general mondial, aducând ţării noastre cea mai bună performanţă istorică.

Iulian Baba
Membru al echipei EFdeN, câștigător la Solar Decathlon în Dubai, 19 ani

Cu ce te ocupi acum? Și cum arată o zi din viața ta?

În prezent sunt student la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor în anul II, dar sunt şi membru în cadrul proiectului EFdeN, unde sunt voluntar şi fac parte din departamentul de instalații mecanice și departamentul de comunicare. O zi din viața mea? Mă trezesc, merg la facultate şi apoi la EFdeN, unde lucrez alături de colegii mei până târziu, iar în ultimul an şi jumătate cam acesta a fost programul meu. 

Ce-ți place cel mai mult să faci?

Cel mai mult îmi place să vorbesc cu oamenii despre problemele lor, să comunic, dar în cadrul proiectului EFdeN mi-a plăcut să fac orice, de la proiectarea instalațiilor în casa EFdeN Signature, la updatarea site-ului nostru, efden.org, și până la munca pe şantier, montajul instalațiilor, legător de sarcină, montat fațadă.

”Pentru a reuși ceva, trebuie să greșești de foarte multe ori și să nu te lași bătut niciodată.”

Care sunt performanțele tale de până acum?

În EFdeN am aplicat nu doar ce am învățat în facultate, am aplicat tot ce am învățat până acum, de când m-am născut și până când am intrat în echipă. Și toate aceste teorii s-au arătat utile în practică. Am învățat să montez fațada, instalațiile mecanice dintr-o casă, structura unei case, dirijarea macaralei, ce înseamnă să te afli în siguranță, proiectarea instalațiilor și cel mai important cred că a fost să dau cu mătura.

Ceva ce ai învățat din familie și vrei să transmiți mai departe?

“Drumul ştiut e cel mai scurt” – de la mama –  și “Leneşul mai mult aleargă” – de la tata.

Un sfat pentru tineri (de vârsta ta sau mai mici).

Atunci când întâlniți o problemă în drumul vostru, nu o ocoliți, încercați să studiați și să vedeți de unde a pornit această problemă, ca pe viitor să nu vă mai loviți de aceleași probleme sau dacă vă loviți să știți cum să le rezolvați. Eu sunt tipul de om care ascultă foarte multă muzică, deci o recomandare pe care o dau din adâncul sufletului este melodia “Lose Yourself” de la Eminem.

Ce îți place în România zilelor noastre?

Îmi place că începem să ne dezvoltăm, lumea a început să realizeze că suntem foarte în urmă la anumite capitole, dar ușor-ușor, cu pași mici, vom crește și sunt sigur de asta.

Imaginează-ți orașul în care locuiești sau România peste 20 de ani. Cum ar arăta sau cum ți-ai dori să arate?

Îmi doresc ca oamenii să fie corecți, sinceri, muncitori și plini de viață. Aș vrea să dispară toate problemele, sunt conștient că e destul de greu, dar asta e dorința mea.

Unde te vezi peste 20 de ani?

O să încerc din răsputeri să rămân în România, pentru că știu că se poate și aici. Nu văd diferența, am crescut cu mentalitatea că dacă alții pot, noi de ce să nu putem?

Cât timp liber ai și cum preferi să ți-l petreci?

Imediat ce se termină programul la facultate, am timp liber pe care îl petrec la EFdeN. Poate că par un tocilar la prima vedere, dar nu sunt, în cadrul proiectului am toate activitățile pe care mi le-aş dori, avem ziua de luni, când mergem la fotbal, casa solară EFdeN, 4C care a participat în 2014 la competiția Solar Decathlon Europe la Versailles, unde ne petrecem cea mai mare parte din timp, aici organizăm evenimente, anul trecut am proiectat casa care urma să participe în 2018 la Solar Decathlon Middle East.

Care sunt canalele tale de comunicare preferate?

Face to face consider că este cel mai bun mod de a comunica. În cazul în care distanța devine o problemă, mesajele sunt destul de eficiente.

De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate?

În mare parte de pe internet, dar ca să mă asigur că informațiile pe care le-am primit sunt corecte vorbesc cu lumea care se ocupă de acel domeniu şi în acest fel pot să spun că am informația corectă. În ziua de azi, informațiile de pe internet pot fi eronate.

Pe ce rețele sociale ești prezent și de ce?

Facebook, acolo este locul de unde mă informez cu privire la evenimentele ce vor urma. Instagram este rețeaua de socializare unde văd ce mai fac prietenii mei, plus că acolo este cumva pagina mea mai personală, iar LinkedIn este pentru noutăți în tehnologie.

Artistul sau personalitatea ta preferată?

Michael Jordan, a fost mereu un factor motivațional pentru mine, am văzut cum poți să faci din nimic ceva ce e apreciat de foarte multă lume în momentul de față. Cu ajutorul lui am înțeles ce înseamnă lucrul în echipă și că pentru a reuși ceva, trebuie să greșești de foarte multe ori și să nu te lași bătut niciodată.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: