Interviuri Lifestyle Oamenii Biz

20 la puterea 20: Nicolaie Prodromou

16 apr. 2019 3 min

20 la puterea 20: Nicolaie Prodromou

Reading Time: 3 minute

Nicolaie este un tânăr pictor, care reușește să spargă barierele convenționale. Lucrează la un film de animație, care explorează relația dintre artă și advertising, ca proiect de licență. În plus este și muzician.

Nicolaie Prodromou mic
Nicolaie Prodromou, pictor, 22 de ani

Cum arată o zi din viața ta?

Nu găsesc nicio soluție de a înșirui un plan al unei zile obișnuite, dar pot spune că în fiecare zi vreau să creez, să plăsmuiesc ceva nou sau doar să îmi așez gândurile pe o foaie.

Care sunt performanțele tale de până acum?

Performanțele mele artistice au început odată cu intrarea la facultate, am participat ca expozant la edițiile 2017-2018 ale Nopții Albe a Galeriilor. Mi-a fost acordat premiul I pentru poster design la CineMAiubit 2018 și am creat ilustrațiile și designul pentru “Cuvintele lui Iov” de Matei Vișniec, carte ce a fost expusă la Târgul Internațional de carte de la Leipzig.

Artistul tău preferat. De ce?

Mi-e foarte greu să răspund la întrebarea asta deoarece apreciez foarte mulți artiști. Așadar, John Lurie este răspunsul, este un muzician și artist vizual încă din anii ’80. În ambele câmpuri în care își desfășoară activitatea se poate observa o detașare și o abordare naivă, copilărească și personală, ceva ce caut în era corectitudinii politice, a progresismului.

Voi extrapola și voi oferi ca sfat generației mele și celor ce vor veni: nu lăsa instituționalizarea și nevoia de bani să-ți fure plăcerea pasiunii, dacă vrei să trăiești din ceea ce îți place să faci, fă-o cu lejeritate și naivitate, lasă copilul din tine să fie uimit și convins.

Ce îți place în România zilelor noastre?

Îmi place noul val cinematografic și artistic adus de generațiile tinere din România. Îmi place că acest tărâm ne oferă, cred eu, oportunitatea să putem trăi din pasiunile noastre.

Imaginează-ți orașul în care locuiești sau România peste 20 de ani. Cum ar arăta sau cum ți-ai dori să arate?

Văd un București poetic, unde nu sunt reclame peste tot, mașinile se conduc singure și nu e oprit să cânți pe stradă.

Unde te vezi locuind și muncind peste 20 de ani?

Mă văd regizând următoarea mare distopie cinematografică în studioul meu de film/animație
experimentală.

Cât timp liber ai și cum preferi să ți-l petreci?

Datorită profesiei mele îmi pot considera cumva tot timpul liber, în sensul în care pot să mă bucur de un program flexibil. Dar cele câteva ore de relaxare autentică mi le petrec urmărind filmele lui Jarmusch și prefăcându-mă că știu scrimă.

De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate/domeniile tale de interes?

Pentru că am renunțat la televizor de ceva timp, îmi extrag informațiile de pe internet și din cărți. În domeniul meu de interes, presupunând că acela ar fi arta, informațiile provin preponderent din contactul cu oamenii, galeriile, muzeele, expozițiile contemporane la care particip în calitate de privitor, hoț sau expozant. În legătură cu minunata lume nouă, internetul este mesagerul meu.  

Când ești indecis  cu cine te sfătuiești (de obicei)?

Întotdeauna când sunt indecis mă trezesc la 4 dimineața și ascult William Basinski, în cazul în care asta nu funcționează, o trezesc pe prietena mea.

Pe ce rețele sociale (mai) ești prezent și de ce?

Sunt prezent pe social media cam 1% din zi (sau, mai degrabă, din cât ar trebui să fiu), dar pot spune că activitatea mea este cel mai intensă pe Instagram sau YouTube, unde content-ul de calitate și artiștii primesc un stimulent real de a crea și de a se dezvolta la un pas constant și, mai important, coerent.

Cât timp petreci zilnic/pe săptămână online?

Cred că întrebarea asta e aproape irelevantă în ziua de azi, în era în care să fii online e atât de ușor și folositor. Google este doar un alt strat al creierului nostru.

Materia ta preferată în liceu/facultate era?

Aproape dintotdeauna am fost înconjurat de artiști sau oameni cu tendințe umaniste, artistice sau creative și asta m-a împins  spre ceea ce fac astăzi. De aceea am să spun că matematica a fost materia mea preferată all-time, pentru că a fost printre singurele legături cu o lume rațională, structurală și aproape consistentă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: