BizRemote by certSIGN Lifestyle Stiri

65 de artiști și compozitori cer sprijinul Ministerului Culturii

24/03/2020 < 1 min read

65 de artiști și compozitori cer sprijinul Ministerului Culturii

Reading Time: < 1 minut

În contextul măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, 65 de artiști și compozitori, reprezentați de Global Records, HaHaHa Production și Quantum Music, au solicitat Ministerului Culturii introducerea pe perioada stării de urgență a unei reglementări prin care posturile de radio și tv de pe teritoriul României să difuzeze producții muzicale care includ cel puțin contribuția unui autor român sau interpretate de un cetățean român într-o proporție de minimum 50% din totalul de muzică difuzată zilnic. De asemenea, de a difuza muzică în limba română într-o proporție de minimum 50% din totalul de muzică difuzată zilnic, pentru susținerea culturii românești pe termen lung, ulterior perioadei de stare de urgență.

Unul din argumentele semnatarilor scrisorii este că mai multe state membre ale Uniunii Europene aplică asemenea măsuri. Franța, de pildă, impune ca un procent din muzica difuzată pe radiourile și televiziunile de pe teritoriul țării să fie în limba franceză.

În România, 80% din veniturile artiștilor sunt realizate din prestații artistice și cesiunea interpretării lor live în cadrul evenimentelor și concertelor, care în următoarele luni nu se vor mai organiza. Acest fenomen poate influența și reduce dramatic creația muzicală autohtonă, piața urmând a fi dominată, așa cum s-a întâmplat și în perioada 1990-1999, de artiștii străini, care au supraviețuit datorită posibilității lor de a atrage venituri substanțial mai mari din drepturi de autor pentru difuzarea producțiilor lor muzicale.

La scurt timp după apelul făcut de artiști, Ministrul Culturii și-a exprimat susținerea totală pentru măsurile propuse în scrisoarea trimisă de către aceștia. 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă