Finanțe

Alpha Bank, profit brut de 9,9 mil. euro în S1

29 aug. 2019 2 min

Alpha Bank, profit brut de 9,9 mil. euro în S1

Reading Time: 2 minute

Alpha Bank Romania a înregistrat în prima jumătate a anului un profit brut de 9,9 milioane euro și o creștere de 6,6% a veniturilor operaționale.

“Alpha Bank Romania a înregistrat  în prima jumătate a acestui an o creștere a veniturilor operaționale și un profil de risc îmbunătățit. Creditele s-au situat într-un trend pozitiv, în timp ce portofoliul de depozite a crescut cu mult peste ritmul de creștere al pieței, reconfirmând încrederea clienților noștri. Noile premiere bancare din prima parte a anului au dovedit încă o dată spiritul inovator al Alpha Bank. Dacă în anul 2001 Alpha Bank deschidea piața creditelor ipotecare, în 2019 banca noastră a realizat cu succes prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România,  obligaţiunile fiind listate la Bursele de Valori din Luxemburg și București“, a declarat Sergiu Oprescu, președinte Executiv Alpha Bank Romania.

Valoarea creditelor a atins 2,6 miliarde euro, creditele ipotecare înregistrând o creștere anuală de 5,6%, până la 1,13 miliarde euro, iar depozitele din portofoliul Alpha Bank Romania au ajuns la 2,44 miliarde euro, crescând semnificativ peste ritmul pieței, cu 16,3% faţă de 6,2% la nivel de sistem.

Totodată, rata creditelor neperformante a scăzut semnificativ la 3,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 7,5%.

Veniturile operaționale au crescut cu 6,6%, ajungând la 68,7 milioane euro, iar cheltuielile operaționale au avansat cu 9,7%, în principal ca urmare creșterii contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, precum și a creșterii cheltuielilor cu personalul.

sergiu oprescu poza I e1567092582901În mai 2019, Alpha Bank România a realizat cu succes prima emisiune de obligațiuni ipotecare, în valoare de 200 de milioane de euro, parte a unui program cadru de obligațiuni ipotecare cu un plafon de 1 miliard de euro.  Aceasta este prima emisiune de obligațiuni ipotecare realizată de o bancă locală, constituind un punct de reper pentru întreg sistemul bancar românesc.

Într-un interviu acordat revistei Biz, Sergiu Oprescu, președinte executiv la Alpha Bank Romania, a arătat care sunt avantajele listării pe bursele de la București și din Luxemburg a primei emisiuni de obligațiuni ipotecare din România.

În prima jumătate a anului Alpha Bank România și-a întărit semnificativ poziția pe segmentul plăților și e-commerce.  A făcut un parteneriat cu UnionPay International, astfel că Alpha Bank este prima bancă din România ce acceptă începând din luna mai cardurile UnionPay în rețeaua proprie de terminale ATM.

Tot în prima parte a anului, banca a făcut și un parteneriat cu fintech-ul PayU ce a dus la implementarea cu succes a noii soluții „instant money back / fast refund” pe platforma online eMag. Tipul de tranzacție certificat de Alpha Bank Romania este o premieră în Europa și foloseste cele mai recente tehnologii Visa și Mastercard.

Un alt parteneriat este cel cu fintech-ul Symphopay pentru implementarea unei soluții de tip “POS sharing”.

Alpha Bank Romania avea în primul semestru al acestui an o rețea formată din 130 de unități și 1961 de angajați.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: