Tech

Venituri în scădere pe piața telefoniei mobile din România

13 dec. 2019 2 min

Venituri în scădere pe piața telefoniei mobile din România

Reading Time: 2 minute

Veniturile generate de furnizarea serviciilor de comunicații electronice au fost de 8,07 miliarde de lei în primul semestru al acestui an. Veniturile din furnizarea serviciilor de internet fix și mobil au crescut în primele șase luni ale anului 2019 cu peste 4% și au ajuns să reprezinte 31% din total, se arată într-un raport ANCOM. Cu toate că înregistrează ușoare scăderi, veniturile din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să dețină cea mai mare pondere în venituri, de 39%, în timp ce veniturile din telefonia fixă reprezintă 9%. Veniturile din retransmisii TV sunt în creștere cu peste 5%, ajungând să contribuie cu 14% la valoarea pieței, după cum reiese din raportul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Astfel, venitul mediu lunar obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 69,3 lei per locuitor. În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice, în prima jumătate a acestui an, primii trei sunt Orange cu 26%, Grupul Telekom cu 24% și Vodafone cu 21%, ceilalți furnizori cumulând 29% din piață.

Evoluții în telefonia mobilă

În prima jumătate a acestui an, erau 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-1,6%), dintre care 9,7 milioane erau persoane fizice pe bază de abonament, 3 milioane erau persoane juridice pe bază de abonament și 9,5 milioane (-4,5%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

În total, în prima jumătate a anului 2019, s-a vorbit la telefonul mobil 33,6 miliarde minute (+0,1% față de semestrul anterior), un utilizator vorbind, în medie, 4 ore si 9 minute pe lună. Durata medie a unui apel a fost de 2 minute și 45 de secunde. Menținerea nivelurilor traficului de telefonie mobilă este realizată pe seama apelurilor naționale către alte retele mobile.

În functie de numarul de cartele SIM active la sfarsitul lunii iunie a acestui an, Orange avea o cota de piata de 39%, Vodafone 30%, Grupul Telekom 18%, ceilalti furnizori insumand 14%.

Utilizatorii din Romania aflați în roaming în străinătate continuă să genereze ritmuri susținute de creștere a traficului de roaming internațional: traficul de telefonie în roaming a crescut cu 6% până la 2,6 miliarde minute apeluri efectuate și primite, iar traficul de date în roaming a crescut cu 71%, ajungand la 10.232 TB în prima jumatate a anului 2019.

Evoluția telefoniei fixe

Cererea pentru serviciile de telefonie fixa continua sa scada, prin efectul cumulat al reducerii numarului de linii de acces cu 4,1% (pana la 3,51 milioane) si al traficului de telefonie (-7,5%, până la 1 miliard minute). In acest context, traficul mediu lunar de telefonie fixa a ajuns la numai 9 minute pe locuitor, in scadere cu 7% fata de primele sase luni ale anului anterior.

Serviciile de retransmisii TV

Numărul de abonați la servicii de retransmisii TV furnizate contra-cost înregistrează o ușoară scădere, de -0,1%, în prima jumătate a acestui an, ajungând la valoarea de 7,63 milioane. În funcție de suportul utilizat, 5,36 milioane de utilizatori erau abonați la rețelele prin cablu, 2,13 milioane primeau serviciile de retransmisii TV prin satelit, iar 0,13 milioane la IPTV.

În mediul urban, rata de penetrare era de 105,8% la 100 gospodării, în timp ce în rural era de 96,9% la 100 gospodării.

În funcție de numărul de abonați la 30 iunie 2019, cea mai mare cotă de piață era deținută de RCS&RDS (51%), acesta fiind urmat de Grupul Telekom (18%) si UPC (12%), ceilalti furnizori insumand 19%.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: