Antreprenori Interviuri

Ana Savin, Hotel Bordeaux: „Cel mai important aspect în business este perseverența”

1 nov. 2023 6 min

Ana Savin, Hotel Bordeaux: „Cel mai important aspect în business este perseverența”

Reading Time: 6 minute

Ana Savin, proprietar al hotelului Bordeaux ne-a vorbit despre provocările cu care se confruntă ca antreprenoare în domeniul HoReCa, despre posibilele investiții pe care le analizează și planurile pe care le are cu noul proiect, Riviera80, un restaurant cu un potențial foarte bun: ponton plutitor pe Dunăre

Cum ați decis să renunțați la a fi angajat și la a deveni antreprenor? Cu ce business ați început și care a fost valoarea investiției inițiale, respectiv sursa banilor?

Cred că am înclinație spre afaceri dintotdeauna, chiar dacă mai întâi m-am angajat. Îmi doream să dezvolt ceva al meu de la zero, să investesc toată energia într-un proiect propriu, iar când am simțit că este momentul potrivit am făcut acest pas spre antreprenoriat.

Sunt o persoană căreia, înainte de orice, îi place să se bucure de viață. Cum bine știm toți, a lucra într-un domeniu care te atrage face parte din conceptul de viață împlinită. Și poate acesta este unul dintre lucrurile pe care îmi doresc să-l transmit. Toți ne dorim o viață fericită și pentru acest lucru trebuie să facem ce ne place.

Aveam un teren cumpărat ca investiție pe termen lung și s-a ivit oportunitatea de a-l folosi într-un proiect de fonduri europene.  Am dorit să deschid o grădiniță, dar nu se acordau finanțări, iar unica variantă a fost o vilă turistică.  Pasionată de acest domeniu, am spus imediat da.

Înainte de a accesa aceste fonduri, am lucrat o perioadă în Marea Britanie, unde de altfel am strâns bani pentru ceea ce urma să fac.

Investiția inițială a fost de 200.000 euro, prin primul proiect european, nerambursabili 100%. Am primit vestea aprobării fondurilor europene în preajma Crăciunului – eram în aeroport, plecam în vacanță, când m-a sunat consultantul să mă întrebe dacă aș mai face proiectul în caz ca ar fi aprobat. Am răspuns afirmativ și atunci mi-a spus că a fost aprobat.

Am deschis ulterior vila turistică Bordeaux, pentru început partea de cazare, iar, după aproximativ cinci ani ( perioada necesară construirii hotelului ), am deschis și restaurantul.

Ulterior consultantul în fonduri europene mi-a spus că aș putea accesa încă 370.000 euro, ceea ce am și făcut. Această sumă a fost investită în construirea unui nou etaj în vila turistică și un al doilea restaurant la etajul 4, ce oferă o priveliște frumoasă celor care servesc masa.

De curând, am achiziționat terenul alăturat acestei locații și încă analizez modul în care îl voi valoriza.

De ce ați decis să investiți în HoReCa și să deschideți business-ul în Galați? Cât de ofertant era orașul la acel moment pentru investiții în HoReCa?

Mie îmi place să mă bucur de viață, iar acest domeniu se pliază perfect pe stilul meu de a trăi.

Am șansa de a cunoaște foarte mulți oameni, de a socializa și, cel mai important, de a le oferi o mâncare delicioasă. Și ce este mai important decât o mâncare delicioasă?

Mă bucur de viață așa cum este ea, în sensul propriu al cuvântului, știu că prin multă deschidere, optimism, muncă și perseverență pot valoriza ceea ce îmi oferă viața și pot evolua în toate aspectele ei, de la business la plan personal. Mă definesc cuvintele “Enjoy Life” și sper să inspir și alți oameni să se bucure de viață și să o facă mai bună.

Am investit în Galați pentru că este locul în care m-am născut și am dorit să contribui la dezvoltarea mediului de business local.

V-ați bazat pe fler sau ați făcut cursuri de business? V-a fost teamă de un eventual eșec și cum l-ați depășit?

Cred că m-am născut să fiu antreprenor, am învățat singură cum să dezvolt un business și ce decizii să iau în favoarea dezvoltării companiei. Simplu spus, m-am dat singură cu “capul de pereți” și am depășit obstacolele care mi-au ieșit în cale.

Mă bazez și pe intuiție în business, acel feeling care completează deciziile raționale. Dar per total cred că flerul în business îl putem deprinde.

Nu în ultimul rând, am știut să mă înconjor de oameni mai buni decât mine. De la consultanți la bucătar chef, am ales permanent să lucrez doar cu profesioniști. 

Legat de teama de eșec, cred că antreprenorii nu trebuie să se lase dominați de aceasta. Cel mai important aspect în business este perseverența.

Cred cu tărie ca este imposibil să eșuezi dacă mergi pe drumul potrivit, de care ești pasionat, dacă înveți permanent și dacă ești dispus să depășești obstacolele ce, inevitabil, vor apărea.

WhatsApp Image 2023 10 25 at 13.22.21

Ați accesat și fonduri europene. Ce sume ați obținut, cât a durat obținerea lor și cum a fost acest proces pentru dumneavostră?

În total am obținut aproximativ 600.000 euro. Aprobarea acestor fonduri europene a durat aproximativ 1 an și jumătate, destul de mult aș putea spune, mai ales că îmi doream să încep cât mai repede să lucrez la proiectul meu de suflet. Am considerat că ce este bun vine mai greu, iar în tot acest timp am pus la punct un plan solid de business ca să obțin ceea ce mi-am propus.

Ce lecții dure ați învățat investind în HoReCa? Ce vă ajută să obțineți rezultate în business?

Sunt câteva lecții, poate nu neapărat foarte dure, dar care te ajută să fii din ce în ce mai bun în ceea ce faci.

Serviciul clienți este totul: O lecție dură pe care o înveți rapid în HoReCa este că reputația ta este construită pe calitatea serviciului oferit clienților. Un singur incident nefericit poate afecta imaginea unui local pe termen lung. Fiecare angajat trebuie să înțeleagă importanța satisfacției clienților și să depună eforturi constante pentru a-i face să se simtă bineveniți și îngrijiți.

Flexibilitatea este cheia supraviețuirii: Industria HoReCa este extrem de dinamică, iar schimbările pot interveni rapid. Lecția aici este că trebuie să fii flexibil și să poți adapta rapid business-ul la noile cerințe, tendințe sau schimbări de piață.

Echipa este un factor crucial: Alegerea și antrenarea personalului pot fi dificile, iar menținerea unei echipe motivate este o provocare constantă. Înțelegi rapid că echipa ta este un activ valoros și că trebuie să o tratezi cu respect și să o motivezi.

De altfel, ați deschis mai multe business-uri în HoReCa. Ce v-a convins să investiți în același domeniu? Este o piață ofertantă, cu oportunități în acest domeniu în Galați?

Nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi ajunge să am propriul hotel cu restaurant dar cu puțin noroc, pentru că soarta mi-a scos în cale un consultant în Fonduri Europene foarte bun și dedicat, iată-mă aici. Prin urmare, cred că acesta este domeniul destinat mie, cel în care pot avea o activitate desăvârșită când vine vorba de business. Sigur, fiind domeniul cu care am început, este și cel pe care îl știu cel mai bine, așa că a fost o continuare naturală să investesc tot în acest domeniu.

Categoric, există și rațiunea de business. În cele din urmă, dacă aș fi dat greș cu prima investiție, nu aș mai fi investit tot în HoReCa. Dar faptul că am avut rezultate și mi-am atins obiectivele m-a determinat să investesc tot în domeniul meu de suflet, în restaurante, care completează perfect activitatea din hotel.

Iar în ce privește piața din Galați, da, a fost ofertantă și este în continuare ofertantă pentru că oamenii au nevoie de servicii de cazare și opțiuni de ieșit în oraș la standarde înalte, de orașe europene. La noi nu sunt diferențe în calitatea serviciilor față de alte orașe europene faimoase.

Galați este totuși puțin turistic, potențialul turistic fiind puțin exploatat aici. Resimțiți acest impediment în business? Au apărut îmbunătățiri pe piață în ultimii ani?

Poate părea paradoxal, dar tocmai faptul că nu este o piață foarte dezvoltată a reprezentat o oportunitate. Avem clienți din Brăila, Tulcea, Buzău, Slobozia și chiar și de la Constanța care vin special pentru noi odată ce ne-am remarcat și i-am surprins prin serviciile noastre.

Desigur, situația turismului și a industriei HoReCa în Galați poate aduce cu sine unele provocări, dar, în același timp, poate oferi și oportunități pentru cei care sunt dispuși să inoveze și să dezvolte această piață. Este adevărat că, în comparație cu alte destinații turistice, Galațiul este mai puțin cunoscut și, prin urmare, potențialul turistic a fost, în trecut, subexploatat.

Pe de altă parte, să nu uităm de turismul de business, o componentă foarte importantă pentru noi.

Ce planuri de business aveți în prezent? Doriți să investiți în alte domenii și în care?

Mă ocup de un proiect nou tot în domeniul HoReCa, restaurantul Riviera80, cu un potențial foarte bun care trebuie dezvoltat: ponton plutitor pe Dunăre, unde se poate servi cina și unde te poți caza cu vedere la oraș.

Aș franciza restaurantul dacă s-ar ivi oportunitatea. Iar în ce privește alte domenii, încă analizez posibile investiții și domenii.

Cum se încheie anul acesta pentru business-urile dumneavoastră din punct de vedere financiar?

2023 este unul dintre cei mai buni ani în business, exceptând perioada de lock-down. Vom depăși cifra de afaceri de un milion de euro.

Cum jonglați între business și timp liber? Cât de multă atenție acordați echilibrului dintre business și timp liber și ce pasiuni aveți?

Mi-am dat seama că sunt un antreprenor ușor atipic, în sensul că acord atenție acestui echilibru între business și timp liber. Să știți că este un lucru rar printre antreprenori, dar consider că business-ul a ajuns la maturitate și la nivel în care poate funcționa și fără să fiu non-stop prezentă.

Așadar, îmi fac timp liber și în acest timp liber călătoresc și citesc. Aleg să mă deconectez pentru a găsi inspirație pentru creșterea business-ului. Călătorind și citind foarte mult îmi încarc bateriile pentru o nouă săptămână și trăiesc la maxim bucuria de a trăi, adică muncesc în timpul săptămânii, mă relaxez în weekend.

Simt că renasc atunci când călătoresc și descopăr locuri și restaurante noi. Călătoresc în fiecare weekend, prefer marea, dar merg și la munte, îmi place să vizitez castele, crame, cetăți, îmi plac deopotrivă și city break-urile.

Călătoresc ca să-mi încarc bateriile, călătoriile sunt stilul meu de viață, nu mă văd trăind altfel.

Și, așa cum am tot repetat pe tot parcursul acestui interviu, activitatea profesională, mulțumirea sufletească și călătoriile pot reprezenta ingrediente ideale pentru o viață fericită.

Array

Articole pe aceeași temă: