Finanțe Stiri

ASF radiografiaza piata de asigurari

29 apr. 2015 2 min

ASF radiografiaza piata de asigurari

Reading Time: 2 minute

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va realiza in a doua parte a anului teste de stres si pentru restul de 15% din piata de asigurari, dupa ce se va incheia testarea primilor 13 asiguratori la sfarsitul lui iunie, astfel incat in decembrie institutia sa aiba o radiografie completa a pietei.

„Este in curs procesul de auditare a 13 societati de asigurare, ceea ce inseamna 85% din piata de asigurari. Sunt stress tests pe normele Solvency II, sa vedem cum fac fata, pe care le facem impreuna cu Comisia Europeana. Urmeaza ca in partea a doua a anului, pentru restul de 15% din piata, dar care aduna mult mai multe societati de asigurare, o sa facem un exercitiu propriu ASF cu teste de stres, astfel incat la sfarsitul anului sa avem o radiografie completa din punct de vedere al capitalizarii si stabilitatii financiare a pietei de asigurari”, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Totodata, ASF a prezentat cele cinci proiecte prioritare ale anului 2015. Acestea vizeaza consolidarea capacitatii institutionale a Autoritatii, dezvoltarea celor trei sectoare reglementate și implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate de catre ASF.

  1. Consolidarea capacitatii institutionale a ASF

Printre cele mai importante obiective din anul 2015 ale acestui proiect se numara: implementarea de noi politici de supraveghere, autorizare și reglementare; exercitarea activa a rolului de aparare a drepturilor și intereselor consumatorilor; constructia unei arhitecturi performante a proceselor interne și a tehnologiei IT.

  1. Atingerea statutului de piata de capital emergenta – STEAM

Proiectul urmareste: revizuirea legislatiei primare și secundare; consolidarea și modernizarea infrastructurii pietei de capital; dezvoltarea pietei de obligatiuni; stimularea creșterii numarului de emitenti și a lichiditatii pietei; dezvoltarea pietei de retail și crearea unui program complex de educatie financiara.

  1. Pregatirea pietei asigurarilor pentru aplicarea regimului de supraveghere – Solvency II

Romania va implementa, de la 1 ianuarie 2016, regimul Solvency II in domeniul asigurarilor și reasigurarilor, ceea ce inseamna trecerea la supravegherea bazata exclusiv pe riscuri. Pregatirea implementarii unui demers de o asemenea complexitate a presupus din partea ASF atat demararea unui amplu program de pregatire profesionala, cat și initierea unui dialog sustinut cu piata.

  1. Stimularea economisirii pe termen lung – LIFE

Acest proiect vizeaza evolutia și creșterea gradului de sofisticare a pietei pensiilor private in vederea intaririi capacitatii de plata a unor pensii in cuantumuri adecvate și sustenabile. Principalele componente ale proiectului de stimulare a economisirii prin fondurile de pensii sunt: completarea și actualizarea politicii de investitii pentru fondurile de pensii private; sustinerea introducerii fondurilor de pensii ocupationale; completarea cadrului legislativ in vederea dezvoltarii fondurilor de pensii facultative.

  1. Dezvoltarea și implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate

Directiile proiectului de dezvoltare a cadrului de rezolutie se refera la: elaborarea cadrului legal, precum și a strategiilor și politicilor privind mecanismul de rezolutie; stabilirea masurilor organizatorice care sa asigure operarea eficienta a ASF ca Autoritate de rezolutie; definirea cadrului general de aplicare a mecanismului de rezolutie, precum și a modalitatilor de adoptare și executare a deciziilor ASF ca Autoritate de rezolutie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: